Intervju: Gerre (Tankard)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Jedan od najboljih derneka koji nas sviju očekuje je dolazak legendarnog Tankarda po prvi put u Bosnu i Hercegovinu. Tom prilikom, kada je koncert već bio najavljen, dogovorio sam intervju sa Gerreom, vokalom Tankarda, ali tek se taj intervju desio prvog septembra 2006. godine, dugo je bio prolongiran zbog mog odlaska u bolnicu. Ovaj intervju je rađen telefonski, a imao sam mali problem, jer je Džemo iz The Aebyssa postavio sva prava pitanja, tako da mi je trebalo vremena da skontam nešto drugo…i, evo ga, malo čudan intervju, sa presjekom različitih doba benda Tankard. Meet Andreas!

Čuješ li me?

Da.

Ok, drago mi je raditi ovaj intervju sa tobom, ali imam jedan mali problem, a ti ćeš mi pomoći da to sredim. Pošto nisam fudbalski fan, a ti si već dao jedan sjajan intervju za The Aebyss metal portal, koji je također iz Bosne, i Džemo sa kojim si razgovarao postavljao je ona prava pitanja, tako da sam sad očajan, ne znam šta da te pitam! Pa, o čemu želiš razgovarati?

Pa…(zbunjeno)…želim razgovarati o novom albumu…

Da, to je dobar početak, vaš novi album…

I našim budućim posjetima Bosni, Srbiji…

I Hrvatskoj…

Da, i Hrvatskoj, po prvi put.

Ok, pa haj’mo onda pričati o pvašem zadnjem, mislim ne zadnjem, nego najnovijem albumu. Nakon što se sredila sva frka sa cuganjem i snimanje, kako je Tankard zadovoljan sa finalnim rezultatom? Gdje ste snimali album, koliko je snimanje trajalo?

Snimali smo album u januaru, snimanje je trajalo dvije sedmice, i još smo sedam dana posvetili miksanju materijala, producent je bio Andy, kao i na naša zadnja dva albuma, B-Day album i The Beast of Bourbon. Sjajno smo se proveli snimajući ovaj album, svi se jako dobro poznajemo i jako smo zadovoljni albumom. Zvuk je dobar, gitare su teške…
Znam to, slušam ga neprestano!

To je sjajno, hvala ti! Dobili smo dobre reakcije, mislim da je ovaj album malo drugačiji od albuma Beast of Bourbon, smatram da su neke gitarske dionice malo melodičnije, meni je album sjajan, a moja omiljena pjesma je We still drink the old ways.

Da, još uvijek to radite!

Hahaha, ne zbog teksta, stvarno ne zbog teksta, nego jednostavno, volim tu pjesmu.

Ta pjesma je sjajna, ali mene interesuje pjesma Ice-Olation, koja otvara album. Tekst i muzika su sjajni, i interesuje me da li je ta pjesma možda tvoj način iskupljenja za neku pivu koju si ti zaboravio davno u frižideru?

Da, tekst je o životu jedne pivske flaše, lik koji ju je kupio, zaboravio ju je u frižideru, i flaša je doživjela jako neugodnu smrt.

Ali, je li se to desilo tebi?

Ah, pa da, jeste, nekoliko puta (smijeh).

Ubojico! Ok, kako ste dogovorili sa tim Francuzom čudnog imena, je li Michel, da vam radi omot za novi album? Meni se pravo sviđa, nekako je stripovski urađen, ima pive na njemu i lijep par sisa, naravno…

Pa, ponovo smo pitali Sebastiana Krugera da radi omot, on je radio sve prijašnje omote…

Da, njegovi coveri su klasici!

Ali, on nema više vremena za to, i također, sada je veoma skup, on je postao jako tražen umjetnik…

Vidim, imate i novo čudovište na omotu?

Pa, naš je manager pronašao ovog momka, i on je radio i cover za naš DVD, pa smo ga pitali da to ponovi i na coveru za naš novi album, i nekoliko dana smo bili skeptični, ali sada kad gledam omot, shvatam da je to jedan sjajan omot.

Malo sam surfao po www.youtube.com , i pronašao vaš novi spot za pjesmu The Beauty and The Beer. Spot je režirao Mario Stahn, koji je radio sa mnogim imenima rock svijeta. Kako ste ostvarili suradnju sa njim?

Poznajem Maria lično, i pitao sam ga da li želi uraditi spot za nas, i…

On je naprosto bio oduševljen idejom o opijanju sa vama!

Ma ne, on uopšte nije pio, ali smo mi zato bili pravo pijani, radili smo na spotu jedan dan, i bilo je pravo smiješno i dobro smo se proveli snimajući spot.

U The Aebyss intervjuu si rekao da se spot snimao na dvije lokacije, u lokalnoj javnoj kući i vašoj metal kafani. Koliko je djevojaka na spotu, jesu li one iznajmljene prostitutke ili? I moram ti priznati, izgledaš pravo sexy, pokušavajući se vrtiti oko štange u kućnom mantilu…

Ma u ovoj javnoj kući, ili šta je već to, bila je samo jedna djevojka, koja je profesionalna plesačica, i kad smo došli u naš lokalni bircuz, tu je bilo puno djevojaka koje znamo iz našeg privatnog života, naše prijateljice, nisu bile plaćene za spot, pomogle su nam da ga uradimo za nekoliko piva.

Imate vi jako seksi prijateljice, možda bi trebala sa vama doći do Bosne…

(smijeh) Vidjet ćemo, vidjet ćemo…

Kako si postao DJ u Speak Easy pubu, da li često dobijaš povike ”Pusti nam Tankard!”? Na stranici Speak Easyja pročitao sam da puštaš metal klasike, a samim tim, i Tankard je ubrojan u to…

Ma puštam razne vrste Heavy Metala, samo ne puštam Death i Black Metal, jer jednostavno, to me ne interesuje. Naravno, puštam Thrash Metal, lista je često apsolutno izmiješana, sad piči AC/DC, poslije Slayer, onda pustim, ne znam, Destruction, pa Whitesnake…Ne znam, mislim da pravim dobar miks pjesama. Jednostavno, imam puno muzike, jako puno novca trošim kupujući metal izdanja, pogotovo DVD izdanja, danas sam mislio kupiti novi Motorheadov album i novi album Iron Maidena, ali čini se da sam zapeo sa tobom, moram raditi ovaj intervju…

Kiss of Death! Sjajan je! Već sam ga čuo, uradio recenziju, toplo ti ga preporučujem!

A, super! Moram ga kupiti sutra!

Slušam nova thrash izdanja thrash bogova iz Njemačke, i moram ti priznati da je vaš album najthrashy do dan-danas. Stvarno mi se svidio Enemy of God  benda Kreator, ali Inventor of Evil benda Destruction i Sodomov novi album Sodom me nisu baš nešto posebno impresionirali. To jest thrash, ali ne baš thrash kakav volim. Misliš li da kako ljudi stare, da gube onu nit za luđačkim thrash zvukom?

Ne, ne mislim tako. To što si rekao za navedene albume, to je sve lični ukus i mišljenje, ja mislim da su zadnja dva Kreatorova albuma jedni od najvećih thrash albuma koje ćeš ili koje ćemo ikad čuti!

Ne, ja stvarno obožavam Violent Revolution, volim Enemy of God, ali novi album Sodoma i Destructiona, jednostavno mi nisu baš legli.

Da, ok, to je tvoje mišljenje, ja mogu govoriti samo u Tankardovo ime, i ono što ti mogu reći, mi smo uvijek radili ono što smo smatrali da trebamo uraditi, ne moramo plaćati račune od muzike, svi imamo stalna zaposlenja, tako da ne osjećamo nikakav pritisak, ne moramo prodati milione albuma ni raditi 200 koncerata po turneji, muzika je za nas jedan veliki, intenzivni hobi, i dok nam je god dobro i dok se god zabavljamo svirajući, nastavit ćemo se baviti muzikom.

To je sjajan stav!

Mislim da je to najvažnije za Tankard, nemamo nikakvih finansijskih pritisaka, radimo ovo sranje iz hobija, jer stvarno volimo ovu muziku, i to je to.

Kad već pričaš o finansijskim pritiscima, ovo sljedeće pitanje je odgovarajuće. Na tvom profilu na stranici Tankarda sam pročitao da, kad bi te izolovali na nenaseljeni otok, sa sobom bi ponio Kill ’em All. Pa šta se, kvragu, desilo sa Metallicom? Sigurno si imao priliku čuti njihov zadnji uradak, popularno nazvan SHIT ANGER. Šta se desilo sa Metallicom, i sa hrpom ostalih bendova, koji su bili istinski predstavnici žanrova?

Ne znam šta im se desilo, smatram da ima par dobrih pjesama na tom izdanju, pogotovo prve tri pjesme, ali zvuk je užasan.

Valjda su pokušali da zvuče garažno, ali produkcija je preloša…

Da, zvuči kao loš demo iz osamdesetih…(smijeh)

Na putu ste za svoju 25. godišnjicu, moram vam čestitati, i interesuje me, da li planirate neko DVD izdanje, koje bi pokrilo prošlost i dosadašnji rad benda?

Ne, nismo planirali nikakav novi DVD, u planu je duplo BEST OF izdanje, koje bi na prvom CD-u sadržavalo ponovo snimljene pjesme Tankarda, dakle, naše klasike, a drugi CD bi sadržavao mnogo bendova i njihove obrade naših pjesama.

Hajdemo se malo vratiti na same početke Tankarda. Kratko si svirao bas gitaru, i zašto si se zamijenio sa Frankom?

Ah, ne, nisam ja nikad svirao bas, trebao sam svirati bas gitaru…

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Dakle, nisi svirao, trebao si?

Da, trebao sam, ali istina je da nisam mogao, Frank i ja smo zajedno išli na instrukcije sviranja bas gitare, i Frank je bio tako naložen, htio je da bude bolji od mene, i na kraju, ispostavilo se da ja moram pjevati. (smijeh)

Umro sam od smijeha kad sam pročitao da ste prvu svirku imali u učionici, i sipali pivu u tetrapake od mlijeka…

(smijeh) Ah, da, možeš vidjeti i slike na našoj stranici.

Da, vidio sam ih, nisi imao svoju poznatu pivsku stomačinu u to vrijeme. Pa kako ste završili u jednoj obrazovnoj ustanovi u učionici, i svirali thrash metal?

Pa, nije to bio baš thrash metal, vidi, više se dobro i ne sjećam kako je to bilo, znam da smo se pravo dobro zabavljali, odsvirali smo četiri pjesme, i pošto nismo imali više materijala, morali smo ih ponovo odsvirati.

Idemo sad pričati o najpokrivenijoj temi u svakom intervjuu koji se tiče Tankarda, a to je tvoj pivski stomak. Da li žene smatraju tvoj stomak sexy dijelom tijela?

Žene?

Da, čuo sam da žene vole proćelave muškarce i pivske stomake, kad muškarci uđu u te neke srednje godine…

(smijeh) Nisam čuo za to, izgubio sam dosta na kilaži, pa sam nedavno ponovo dobio 10 kila, ma to ti kod mene ide gore, pa dolje, pa gore, pa dolje, ali kad se sretnemo u Bosni, možemo vidjeti čiji je stomak veći!

Ma nema problema, iako mislim da je tvoj PUNO veći!

I dovedi tih žena koje vole pivske stomačine! (smijeh)

Apsolutno! Imate svoj fan club u Njemačkoj, kako vam oni pomažu u promociji vaše muzike?

Da, oni su pravi Tankard manijaci, organizuju mitinge, posjećuju koncerte, naša dobra prijateljica, zove se Anka, ona je vođa tog kluba, i vrlo smo sretni što ih imamo.

Ok, šutate se, svirate, bengate već 25 godina…

24 godine.

Ok, 24 godine, ali ja gledam u budućnost. Dakle, već 24 godine radite sve te stvari, i kako se osjećati kad neki klinci, stari kao vi, kad ste započeli Tankard, navedu Tankard kao glavni utjecaj na njihovu muziku, kad dobijete sliku nove tetovaže sa vašim logoom, kako se osjećate?

Velika je čast kad se pojavi bilo koji mladi bend kojemu je Tankard uzor! Samo nekako mi se čini da nema covera naših pjesma, ima ih svega nekoliko…

Jesi li čuo cover vaše pjesme Zombie Attack benda Freddy Krueger’s Underwear?

Koji album?

To je bend iz Švedske, sviraju thrash, i ta obrada se nalazi na njihovom albumu Sometimes They Come Back…To Mosh.

Da, da, da, znam ih, zato jer je jedan momak iz tog benda u osamdesetim radio neke back vokale za nas, mislim da je to bilo 1988. godine.

Veliki ste ljubitelji pive, pa me interesuje da li ste probali Sarajevsko pivo?

Ja ustvari ne pijem nikakvo pivo, to je samo image.

Stvarno?

Da, mi svi pijemo mineralnu vodu.

Ne znam šta da ti kažem, sad sam malo razočaran…

Ma vidjet ćemo za to pivo, kad dođemo u Bosnu…

Ono što ti mogu reći, bar je bolje od Heinekena.

E, to, to, to…

Da, puno je bolje od Heinekena.

Imali smo prvu svirku u Sjedinjenim Američkim Državama, i jedino što smo mogli piti je puno pive, koja ima okus vode.

Heineken i Budweiser, pretpostavljam?

Da.

Ah, te američke pive…

Ustvari, Heineken je nizozemsko pivo, a Budweiser američko.

(zbunjeno) Čuj to… Jesi li se riješio Aliena koji je prodavao tvoje porno časopise 1988. godine?

Aliena?

Da, Aliena, koji je jeo svu tvoju hranu, i prodavao tvoje porno časopise?

Ma, volim ga još uvijek, možda se nekad i vrati, na sljedećem albumu, možda…

Imaš i stalno zaposlenje kao socijalni radnik. Kako reaguju tvoji klijenti, kad uđu u kancelariju, i ti sjediš za stolom? Prepoznaju li te?

Da, ponekad, ali ne često, jer, realno gledano, Tankard je još uvijek veoma underground band, neki od njih znaju za Tankard, ali većina njih nemam nikakve veze sa heavy metalom. Nemam nikakvih problema u vezi toga.

Znam da si ozlijedio nogu za vrijeme utakmice tvog omiljenog kluba Eintrachta, i sam znam šta znači imati sjebanu nogu. Ovaj intervju je ovoliko prolongiran baš zbog mojih odlazaka u bolnicu i druge operacije na nozi. Reci mi, kako ti je noga sada?

Ah, da…ma sada me malo boli, silazio sam niz stepenice na tribinama, i samo sam osjetio kako mi je nešto puklo u nozi, i otiša sam do bolnice, a oni su mi rekli da mi je noga…ne znam kako da kažem na engleskom…

Možda izvrnuta, ili istegnut zglob?

Ne znam, znam da su mi rekli da nije ništa slomljeno, ali nisam mogao hodati neka tri-četiri dana. Kad je neko težak kao ja, onda je i nogama teško moraju nositi svu težinu…

Znam, i ja imam isti problem! Saznao sam da si pored Tankwarta pjevao i vokalne dionice na X-Mas Projectu Vol. 2…

Oh, pa to je bilo prije 11 godina! Odakle ti to?

Da, bilo je prije 11 godina, i mene interesuje, pošto smo u The Aebyssovom intervjuu saznali da će se Tankwart još neko vrijeme držati u zamrzivaču kraj mnogobrojnih boca tvoje omiljene pive, da li možda ima planova za još jedan X-Mas projekt?

Ne, nije ništa planirano. Što se tiče Tankwarta, mislim da je i to gotovo, ako neko od nas bude imao neke nove ideje, popričat ćemo o tome, ali sada sav svoj rad koncentrišemo na Tankard.

Ovo je pitanje posvećeno vašem nadolazećem koncertu u Sarajevu. Ono što smo saznali (i što većinu interesuje) je merchandise, za koji smo saznali da će imati pravo lijepu cijenu. Dakle, šta sve od mercha planirate donijeti u Sarajevo, da planiramo koliko ćemo teško zarađenog novca naših roditelja potrošiti tu večer?

(smijeh) Stvarno ne znam šta je planirano za Merchandise, jer moramo prijeći par granica, i znaš kako to sve već ide, ali nama je u planu u prvom redu dobro se zabaviti i odsvirati dobar koncert.

Znam, i meni je to glavno, ali znaš kako je, svi žele da imaju neku uspomenu sa koncerta, i jedan prijedlog je bio da pokušate donijeti par postera The Beauty and The Beer albuma.

Pokušat ćemo!

Mislim da sam pokrio sva pitanja koja su me interesovala, za intervju koji je više orijentisan na zadnji album, ljudi mogu pročitati intervju koji si dao svemoćnom kralju intervjua, Džemi, na portalu The Aebyssa. Imaš li ti kakvih pitanja za mene?

Da, imam! Šta misliš, koliko će ljudi doći na koncert?

Pa, ovaj show se jako dobro za sada reklamira, Radio 202 na kojem ja radim je državni radio, tako da imate reklamu i na državnom radiju. Imamo najave za koncert na nekoliko internet stranica, jingle na radiju uskoro kreće učestalije, plakati će prekriti ulice, a pokušat ću da dovedem i državnu televiziju na vaš koncert.

Super! Koliko je ljudi bilo na Kreatoru kad su svirali u Bosni?

Kreator je svirao u većem prostoru, u kojem ste i vi trebali da svirate. Čak na Vašem siteu stoji još uvijek ime tog starog mjesta, to morate promijeniti.

Dakle, Sloga je veće mjesto?

Da, vi ste trebali da svirate u Slogi, ali ništa od toga, vi svirate u manjem klubu, ali klub je baš undeground, broj ljudi, po mojim nekim očekivanjima, broj će se kretati oko 200 ljudi, i to će biti pretrpano. Cijena karte je baš prihvatljiva, a dva benda će otvarati za vas: Mad Goya iz Beograda, i Perishment iz Doboja.

Super! Jedva čekamo! Prvi nastup je u Hrvatskoj?

Da, u Hrvatskoj, u Zagrebu, onda dolazite u Sarajevo, a nakon toga putujete u Srbiju, u Beograd.

Sjajno! Jedva čekam da dođem u vašu zemlju, o njoj samo znam iz vijesti, sa televizije…

Zaboravi na to! Sigurno znaš priče o ratu, a rat je gotov 1996. godine. Ovdje par nas pokušava da pokrene scenu opet, The Aebyss portal, naša emisija i webzine, zatim The Uriel Productions, Boris, vaš promoter i organizator turneje, on je veliki fan thrash metala, vašeg benda, a i jedan iskusan promoter. Nas nekoliko pokušavamo da izgradimo scenu, uz svaku pomoć, i vaš dolazak će biti jedan od nezaboravnih događaja koji će sigurno pomoći promociji ove scene.

Ok, želim da puno pozdraviš sve fanove, sve metalce, i da ne možemo dočekati naš prvi dolazak u Bosnu, onda želim da se posebno zahvalim tebi na pomoći i podršci, i kad se nađemo u Bosni, popit ćemo par piva zajedno!

Dogovoreno, vidimo se!

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI