Intervju: Asath (Gorthaur's Wrath)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Pred sjajan koncert koji organizuje Uriel Productions 4. decembra 2005. godine u Sarajevu, razgovarali smo sa Asathom, članom riječkog sastava Gorthaur’s Wrath, koji će se na tu krvavu nedjelju po prvi put predstaviti BH publici, zajedno sa ”lokalcima” KRV i sjajnim Negura Bungetom.

Pozdrav Asathe, i hvala na želji i vremenu da odgovoriš na pitanja za ISK.

Pozdrav tebi i svima koji če čitati ovaj intervju! Hail!!!

Pošto ljudi, po nekoj mojoj procjeni baš i nisu previše informisani o Gorthaur’s Wrathu, reci nam nešto više o historiji benda.

Bend je nastao 1998. kao projekt tadašnjih članova Castruma Insanusa i Dirglocha, Leviathana (Ashes you leave), tadašnjeg člana Neldoretha i mene na vokalu.Od onda smo snimili tri dema, promijenili sve članove iz orginalne postave od koje sam ostao samo ja, svirali mnogo koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji a ovo će nam biti prvi put u Bosni. Pauza od tri godine neizdavanja novog albuma ima uzrok u učestalim promjenama koje su nastupale u postavi benda. Sadašnja postava je konačna i spremni smo za snimanje novog materijala, a u studio bi trebali ući najkasnije početkom veljače 2006. Novi materijal biti će simbolično nazvan Ritual IV, i sastojat će se od četiri pjesme od kojih je jednu “dust of my enemies” netko možda imao prilike čuti na kompilaciji od oluje zadnje (fest ”Od oluje Mrzitelja?, op.a). Prvotna namjera nam je bila snimanje kompletnog albuma, ali radi nedostatka vremena i radi uglavnom promotivne svrhe najprije ćemo snimiti četiri pjesme. Sve informacije o novom demu i mogućnost skidanja novih pjesama i spota biti će na našoj novoj stranici koja je u izradi, a do tada sve informacije možete naći na sadašnjoj: http://www.gorthaurs-wrath.com

Odakle ime Gorthaur’s Wrath, i zašto baš to ime? Veliki poštovaoci Tolkiena, ili?

Zapravo samo ja, ostali ne toliko. Za Tolkiena i trilogiju samo čuo još kao dijete i od onda sam ostao opčinjen.Ime je jedan od naziva za Saurona, Boga tame, a s obzirom da je Tolkien inspiraciju za trilogiju nalazio u Drugom svjetskom ratu i bibliji (da li je sveta knjiga napisana malim slovom namjerno ili je ”typ-o”, ostaje misterija, op.a) između ostalog, Sauron je nastao po uzoru na Sotonu. Moja prvotna ideja je bila bend nazvati Satans Wrath, ali to je bilo previše direktno pa sam pravo značenje odlučio prikriti i tako je nastao Gorthaur’s Wrath. Svima se svidjelo, pa smo odlučili zadržati ime i započeti pohod.

Nekolicina članova je prodefilirala kroz redove Vašeg benda, ko je sadašnja postava benda?

Grind Artiliery (bubnjevi, ex-Cenotaph, Necrosphere, iz italije), Gothmog (lead gitare), Azaghal (gitare, još i član Unholy Inqisition), Von Osterheim (bass, član još nekoliko riječkih metal i jazz bendova) i ja posvećen vokalima i pisanju tekstova. Probe inače u zadnjih godinu dana imamo u Italiji, što je isto jedan od razloga što sporije napreduje snimanje novog materijala, ali nadam se da će u budućnosti ići puno brže.

Vi ste iz Rijeke, možeš li nam reći nešto više o riječkoj, te okvirno, istranskoj sceni?

Pa scena postoji, ali nije ni približno jaka kakvom je neki pokušavaju predstaviti. Kažu za Rijeku da je grad rocka (i za Sarajevo kažu, op.a), ali ja se ne bih složio. Od metal bendova iz Rijeke osim nas, Unholy Inqisitiona, Ashes You Leave-a, Downfall-a, Czzar-a, Rumple-a i One Piece Puzzle (ovoliko bendova u čitavoj Bosni ima, onih kvalitetnih još manje, op.a) ne znam za druge. Publike ima, ali klub je samo jedan u kojem se može svirati i to je točka.S obzirom na veličinu grada trebalo bi ih biti više!

Kakva je pozicija benda danas u metal svijetu Hrvatske, te okolnih zemalja? Da li vas zovu da svirate van HR?

Za sada smo svirali samo u Sloveniji i Italiji izvan Hrvatske, ali primili smo pozive iz Austrije i Češke, pa ćemo vidjeti šta če biti od toga.Teško je bez izdavačke kuče probiti se na stranu scenu, ali s novim albumom se nadamo pronalaženju izdavačke kuće i probijanju na zapadnom frontu!

Koje hrvatske bendove možete ”prozvati” dobrim bendovima? Čiji vam se zvuk sviđa?

Osim gore navedenih Riječkih bendova spomenuo bih još Splitski Kozjak, odlični melodični death metal, zagrebački Darkendome i Forlorn Legacy, te iako ne sviraju metal nego gothic, kultnu Phantasmagoriu.

Analogijom, Vaše ime se može protumačiti i kao Sotonin Bijes. Jeste li satanisti, šta mislite o ideologijama bilo koje vrste u metalu, i da li ste ikada zbog svojih stavova imali nekih problema?

Upravo tako. Kao što sam već i spomenuo, pravo značenje iza imena je Sotonin bijes. Sotonizam je riječ koja znači neprijatelj. Izumila ju je kršćanska Crkva u svojim počecima, a simbolizirala je sve što ne pripada Crkvi ili kršćanstvu. Najveći neprijatelj crkve je bilo znanje, a svi koji su težili znanju, mudrosti i prosvjetljavanju kroz razne načine uključujući geometriju, astrologiju, alkemiju, okultno i ostale znanosti su ujedno bili najveći neprijatelji crkve koja je htjela što veći broj ljudi zadržati u neznanju da bi mogla lakše upravljati njima. Pa prema tome, mogli bi reći da smo sotonisti. Svaki bend ima pravo na svoju tematiku, a mi nismo imali nikada problema radi toga.

Kako to da nas nije do sad ”strefilo” bar jedno full lenght izdanje?

Razlog tome je neprestana potraga za izdavačkom kućom koja bi izdala naš cijeli album, ali unatoč tome naš zadnji uradak ”Paroxsysms of Madness”, kao i prethodni, ”Unleash Hell”, su kompletni albumi, a zadnji uključuje i spot. Sada sve nade polažemo u novi materijal, a sve četiri nove pjesme, neke i po prvi puta uživo, predstaviti ćemo publici u Sarajevu.

Neki bendovi vam moraju biti uzor, a to su?

Ima ih mnogo, a svi članovi pojedino imaju svoje razne uzore. Svi u bendu slušaju drugačiju muziku. Moji uzori, osobno, su isto razni, ali uglavnom death i black metal bendovi, izdvojio bih Mayhem, Darkthrone, Samael, Behemoth.

Negdje na Internetu sam pročitao izjavu nekog poznatog blackera (stvarno ne znam ni kojeg ni gdje) da će black metal uskoro izumrijeti. Nije važno ko je to izjavio, pitanje je da li se slažeš sa tom konstatacijom?

Ja smatram da je black metal već izumro, a sve je počelo s komercijalizacijom scene kada je za ugovor bilo dovoljno imati corpse paint i biti iz Norveške. Tako nešto je bilo osuđeno na propast. Danas je ostalo na sceni nekoliko pravih black metal bendova koji su to započeli, a ostali su ili prestali svirati ili su promijenili stil i mislim da je tako i bolje. Nas osobno vole etiketirati kao true black metal što mi više nismo, iako smo počeli kao true black metal bend i ponosni smo na to razdoblje. Ali naša glazba je evoluirala u nekakav spoj black i death metala s raznim utjecajima i iako nam ne smeta da nas svrstavaju pod true black metal, ali mi to jednostavno više nismo. Iako smo zadržali duh i korijen tog metala koji će zauvijek ostati u bendu, danas bi nas se najbolje moglo opisati kao ekstremni mračni metal, o čemu će svi koji čuju nove pjesme moći osobno posvijedočiti .

Po tvom mišljenju, gdje metal scena, kako Hrvatske, tako i Bosne, griješi, pa ne dobiva dovoljan broj poklonika, jer sadašnji broj je ubjedljivo premalen u odnosu na kvalitet ovog zvuka?

Mislim da scena nigdje ne griješi. Publike ima, bendova ima, ali jednostvno loše je sve zastupljeno. Nema klubova za svirati, mjesta za izlaziti, nema izdavačkih kuća, emisija, nema ništa što bi potaklo ili poguralo scenu naprijed. Svi bendovi koji nešto žele postići moraju ciljati van države. Što se tiče publike, svaka čast, jer u ovakvim uvjetima slušati metal i nije lako.

Jedno vrijeme članovi benda su bili aktivni i u Unholy Inquisitionu, ali se taj bend raspao, (i čini se, ponovo vratio, jer je Insanus sada u tom bendu)? Da li sad postoje neki side projekti na kojima radite?

U Unholy Inqisition-u sam ja svirao bas na prvom demu ¨Devils Disciples¨. Nakon toga bend se raspada i počinje ponovno s novim članovima. Insanus je nakon odlaska iz G.W.-a potpuno posvećen U.I. Naš gitarist Azaghal je ujedno i član U.I.-a, basist je član Dark Show-a, Rumpla i Czzara, projekta bivših članova Castruma i G.W-a, Insanusa i Dirglocha. Ostali članovi nemaju projekte.

Šta misliš o grim, necro i ostalim atributima black metala koji su neizbježni, te privlače samim tim i veliki broj kvazi fanova black metalu? Šta misliš o takvim ljudima?

Svatko ima svoje razloge za slušanje određene glazbe, ali image ne bi smio biti jedini razlog zbog kojeg se neki bend sluša!

Ovo je definitivno glupo pitanje, ali me interesuje odgovor na njega, kada bi sad prestao iz nekog razloga slušati metal, kojem bi se žanru okrenuo?

Pa to bi definitivno bila klasična glazba pošto bi me jedino ona mogla dovesti do vrhunca do kojega me dovodi metal.

Hvala puno na intervjuu i vidimo se (i čujemo) u Sarajevu!

Hvala tebi, veliki pozdrav tebi i svim metalcima u Sarajevu, nadam se da ću ih vidjeti u što većem broju! Stay Strong!!!

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content