Hostel: Part III

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

UPOZORENJE: MOŽE SADRŽAVATI SPOILERE!

Vidjeh kod kolege sa stranice Horrorhr.com da je pogledao treći dio franšize “Hostel”, pa odlučih, i to poprilično ushićeno, da i sebi pružim to zadovoljstvo. Naravno, opisati ovaj film kao zadovoljstvo može samo osoba koja je nakačena na prva dva dijela i koja nije pogledala ovaj treći dio.

Hostel je jedan od onih filmova koji mi je vratio nadu u to da u horror kinematografiji i dalje ima ljudi koji mogu snimiti dobar film. Tradicionalna, zadrta postavka Istočne Evrope kao predstavnice svjetskog zla i kriminala u kojoj je moguće platiti kako bi ranili i ubili čovjeka za vlastito zadovoljstvo izazvala je mnoge oprečne komentare ne samo na filmskoj sceni, već je i politička (pogotovo ona u Slovačkoj gdje se odvija radnja prva dva filma) naprosto gorila od diskusije da li film nanosi više štete nego dobra Slovačkoj kao zemlji.

Eto, u trećem dijelu koji je odrađen pod režiserskom palicom Scotta Spiegela koji je radio kao producent na prva dva Hostela, radnja se premješta iz zle Istočne Evrope u Grad Grijeha – Las Vegas. I tu je po mom neskromnom mišljenju prvi zajeb filma. Jednostavno, previše je američkih filmova u kojima je zlo koncentrisano na američkoj teritoriji. Hostel je bio jedan od onih koji je donio malu drugačiju postavku stvari i to mi je naprosto odgovaralo, te ga zbog toga smatram unikatnim. Samim odlaskom iz Evrope u SAD izgubila se ona sjajna, mračna atmosfera koja je tjerala strah u kosti. Ne znam za vas, ali ja sam se u mjestima radnje prva dva filma osjećao kao kod kuće, može biti da je to do meni bliskog podneblja, ali i toga da sam bio u Slovačkoj.

A atmosfera i dalje blijedi zbog očajno loše radnje filma koji iz potpune propasti vadi nekoliko prevrata koji i nisu nešto posebno, ali u odnosu na suma sumarum filma, ti prevrati predstavljaju eksplozije emocija, osjećaja i napetosti.

Generalno smanjenje budžeta filma i odnos prema njemu kao prema straight-to-DVD izdanju za razliku od prošla dva filma koja su imala kino tretman uveliko se očituju u plastičnoj glumi, zbunjujućoj režiji i scenariju koji je prepun rupa i kao da je rađen od strane osobe kojoj je neko veoma loše ispričao radnju prva dva dijela, pa pružio komad papira i zamolio da napiše scenarij za treći film.

Sve po čemu su bila poznata prva dva filma, toga više nema: nema više Slovačke, nema više evropskog šmeka, nema više istočnoevropskih ljepotica, nema više mučnih ubistava (kad sam vidio ubistvo bubašvabama ili čime već urađeno u CGI-ju, došlo mi je da ugasim film), nema više mraka i osjećaja da bi vam se to zaista moglo desiti.

Ispran, loš film koji ne trebate gledati.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Sjedinjene Američke Države
Godina: 2011
Režiser: Scott Spiegel
Uloge: Thomas Kretschmann, Zulay Henao, Sarah Habel, Kip Pardue…

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content