UPOZORENJE: MOŽE SADRŽAVATI SPOILERE!

Vidjeh kod kolege sa stranice Horrorhr.com da je pogledao treći dio franšize “Hostel”, pa odlučih, i to poprilično ushićeno, da i sebi pružim to zadovoljstvo. Naravno, opisati ovaj film kao zadovoljstvo može samo osoba koja je nakačena na prva dva dijela i koja nije pogledala ovaj treći dio.

Hostel je jedan od onih filmova koji mi je vratio nadu u to da u horror kinematografiji i dalje ima ljudi koji mogu snimiti dobar film. Tradicionalna, zadrta postavka Istočne Evrope kao predstavnice svjetskog zla i kriminala u kojoj je moguće platiti kako bi ranili i ubili čovjeka za vlastito zadovoljstvo izazvala je mnoge oprečne komentare ne samo na filmskoj sceni, već je i politička (pogotovo ona u Slovačkoj gdje se odvija radnja prva dva filma) naprosto gorila od diskusije da li film nanosi više štete nego dobra Slovačkoj kao zemlji.

Eto, u trećem dijelu koji je odrađen pod režiserskom palicom Scotta Spiegela koji je radio kao producent na prva dva Hostela, radnja se premješta iz zle Istočne Evrope u Grad Grijeha – Las Vegas. I tu je po mom neskromnom mišljenju prvi zajeb filma. Jednostavno, previše je američkih filmova u kojima je zlo koncentrisano na američkoj teritoriji. Hostel je bio jedan od onih koji je donio malu drugačiju postavku stvari i to mi je naprosto odgovaralo, te ga zbog toga smatram unikatnim. Samim odlaskom iz Evrope u SAD izgubila se ona sjajna, mračna atmosfera koja je tjerala strah u kosti. Ne znam za vas, ali ja sam se u mjestima radnje prva dva filma osjećao kao kod kuće, može biti da je to do meni bliskog podneblja, ali i toga da sam bio u Slovačkoj.

A atmosfera i dalje blijedi zbog očajno loše radnje filma koji iz potpune propasti vadi nekoliko prevrata koji i nisu nešto posebno, ali u odnosu na suma sumarum filma, ti prevrati predstavljaju eksplozije emocija, osjećaja i napetosti.

Generalno smanjenje budžeta filma i odnos prema njemu kao prema straight-to-DVD izdanju za razliku od prošla dva filma koja su imala kino tretman uveliko se očituju u plastičnoj glumi, zbunjujućoj režiji i scenariju koji je prepun rupa i kao da je rađen od strane osobe kojoj je neko veoma loše ispričao radnju prva dva dijela, pa pružio komad papira i zamolio da napiše scenarij za treći film.

Sve po čemu su bila poznata prva dva filma, toga više nema: nema više Slovačke, nema više evropskog šmeka, nema više istočnoevropskih ljepotica, nema više mučnih ubistava (kad sam vidio ubistvo bubašvabama ili čime već urađeno u CGI-ju, došlo mi je da ugasim film), nema više mraka i osjećaja da bi vam se to zaista moglo desiti.

Ispran, loš film koji ne trebate gledati.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Sjedinjene Američke Države
Godina: 2011
Režiser: Scott Spiegel
Uloge: Thomas Kretschmann, Zulay Henao, Sarah Habel, Kip Pardue…