Gruuthaagy /Anuus Altaar SPLIT

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Split CD hrvatskog Gruuthaagyija i američkog Anuus Altaara sam prvi put čuo 2006. godine kad sam ga lično preuzeo u Požegi od glavonje Gruuthaagyija, KKTZ-a. Onda sam malo kasnije opet naletio na ovaj CD, tj. KKTZ mi je poslao još jednu kopiju u trading paketu. Dvije kopije, a ni riječi o izdanju? Nećemo tako!

Gruuthaagy se na ovom izdanju predstavlja sa jednom pjesmom. Minimalizam, mrak, cyber atmosfera, skoro pa nedostatak teksta (osim dvije-tri riječi tu i tamo) zadovoljit će sve koji su navikli na mrak i mračna izdanja Gruuthaagyija. Naravno, sve ovo ne bi bilo toliko strašno da nije urađeno na dobri, stari industrial način, ali! sa punk prizvukom. Da, dobro ste pročitali, punk prizvuk se očituje u ritmu pjesme – totalni d-beat! U par predstavljanja ovog materijala sam pročitao karakterisanje ove pjesme kao d-beat techno, ali ako mene pitate, ovo je premračno i predepresivno za techno bilo koje vrste. Željezara Zenica u apsolutnom smislu.

Anuus Altaar, američki bend sada poznat kao Jhesu Masturbator na ovom izdanju poklanja našim rastrojenim ušima tri opskurne, melodične i crne-da-crnije-ne-može-biti-osim-ako-KKTZ-nije-u-pitanju pjesme. Ambijentalno iskustvo vrijedno vaše pažnje. Sviđaju mi se iznenadni prijelazi – u jednom trenutku Anuus Altaar zvuči kao odmor na pučini pred oluju (kada znate da sijeva bezveze i da se oluja neće desiti, ali je super posmatrati pomalo uzburkano more), da bi odjednom prešli u totalni haos.

Zabavno ako vas morbidnost ljudskog ima zabavlja, šta da vam kažem!

COVER:

INFO:

Ime benda: Gruuthaagy / Anuus Altaar
Ime izdanja: Split
Izdavač: Ars Diavolos
Godina izdanja: 2005
Website benda: Gruuthaagy / Anuus Altaar

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content