Inhumate – The Fifth Season

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Grindcore će uvijek biti inspirativan žanr dok je bendova kao što su Napalm Death ili sa druge strane Repulsion i Inhumate. Znam, ima tu dosta smeća, ali ima ga i u svakoj muzici, tako da se morate potruditi da iskopate pravu stvar.

Inhumate, francuski junaci grindcorea ne dopuštaju sebi da ih iskopate, već vam se guraju u facu i to čizmom! To je bend koji već godinama opstaje na vrhu zahvaljujući žestokom DIY stavu koji kaže – Sick and Proud – So Are Inhumate!, što je ako obratite pažnju zaista tačno – ljudi su bolesni u promociji benda, sve rade sami, snimaju, produciraju i izdaju. Taj način rada nije zaobišao ni njihov peti album „Fifth Season“.

No ono po čemu se Inhumate razlikuje od ostatka grindcore ekipe je i činjenica da su konceptualni bend. O čemu se radi? Inhumate radi na heptalogiji (saga od sedam dijelova) u kojoj svaki album predstavlja životno razdoblje u životu čovjeka. Zanimljivo, zar ne? Tako smo imali priliku da slušamo o razdoblju prije rođenja na prvom albumu, momentu rođenja na drugom, odrastanju na trećem, životu odraslog čovjeka na četvrtom, a sada, na novom albumu, slušamo o danima „u penziji“, koje po riječima Inhumatea karakterišu tri stvari – spokoj, znanje i mudrost (Serenity, Knowledge, Wisdom). Ovaj način pripovijedanja o najvećoj misteriji – životu, je vrlo zanimljiv i čini me sretnim činjenica da u ovako ekstremnu muziku se ubacuju plemenite ideje i filozofska razmišljanja.

Muzički, Inhumate visoko drži razapetu zastavu klasičnog grindcorea sa naglaskom na masivnu produkciju (čitaj: odličnu) i povremene uplive groovy dijelova karakterističnih za goregrind. No, brzina se ne smanjuje, to je odlika Inhumatea – iz pjesme u pjesmu postaju još brži i još žešći, a posebna pohvala ide na račun vokala Oliviera koji ponovno pokazuje zašto je jedan od najboljih ekstremnih pjevača na svijetu – raspon grgljanja, growlanja i svih ostalih nehumanih glasova koje ćete čuti na ovom albumu kao da ne dolazi sa ovog svijeta. Ne zaboravite činjenicu da je Olivier strogo protiv upotrebe bilo kakvih vokalnih efekata, dakle sve što čujete dolazi iz grla čovjeka koji ne pije, ne puši i vegetarijanac je. Drugim riječima, najbolje da riječ „čovjek“ zamijenimo sa riječ „životinja“.

Pročitaj i ovo:  Dance With The Dead - Driven To Madness: Adrenalinsko darksynth iskustvo

Devetnaest pjesama bez introa, outroa i semplova – devetnaest grindcore himni – devetnaest hitova grindcore svijeta – to je Inhumate!

COVER:

INFO:

Ime benda: Inhumate
Ime izdanja: The Fifth Season
Izdavač: Grind Your Soul
Godina izdanja: 2009
Website benda: www.siteinhumate.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI