Gig report: Promocija albuma “Transmission”

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ko: Ormus, Dozer, Odar, Inciter
Kad: 20.11.2010.
Gdje: Amfiteatar Doma mladih, Sarajevo

Ne sjećam se kad sam zadnji put imao priliku da slušam sarajevske metalce Ormus uživo. Prošla je godina, godina i pol, možda čak i dvije, bend je u međuvremenu nastupao na Exitu i od tada nisam čuo ni za kakve svirke. No, ovog ljeta su konačno završili sa snimanjem svog novog albuma nazvanog Transmission, a prošlog vikenda su nas zajedno sa svojim gostima počastili koncertnom promocijom istog.

Prvi te večeri nastupio je Odar, bend koji također nisam gledao uživo odavno, tako da sam i zaboravio šta da očekujem. Tim bolje: ostao sam ugodno iznenađen instrumentalno izuzetno dobrim pjesmama praćenim solidnim Osinim vokalom i zvukom u amfiteatru Doma mladih (što će se postepeno kvariti kako noć bude odmicala…. ne, ne mislim pri tom na Osin vokal već na zvuk). Ako me sjećanje služi, old school black metal te večeri smo slušali oko 40-ak minuta, a ni publika nije bila za odbaciti: Odar je dobio solidnu podršku, mada pozorišna publika, tj. oni koji sjede, postaju standardna pojava na koncertima u spomenutom prostoru.

I kada je Odar završio, nastupili su jedini gosti koji nisu bili iz naše države: zagrebački Inciter je dobar dio publike jedva čekao da vidi, a njihov thrash metal sa modernim utjecajima je te večeri možda i zvučao najbolje ako posmatramo sam razglas. Na stranu koliko muzika i vokal kojeg mnogi upoređuju sa Jamesom Hetfieldom odgovaraju nekom ili ne, Inciteru se mora priznati usviranost i dobar kontakt sa publikom. I Inciter je publiku zabavljao oko 40-ak minuta do sat vremena (ili se to samo meni odužilo), a onda je na binu izašla atrakcija iz Hadžića: Dozer.

Šta više reći o Dozeru? Nema s kim i nema gdje nisu svirali, a punk-metal zvuk kako ga neki opisuju će garantovano podići raju na noge. Osim pozorišne publike, je l’. No, taman kada sam se nameračio da uživam u jednom od svojih najdražih bh bendova, zvuk u amfiteatru Doma mladih se izgleda nameračio da mi pokvari večer. Ili je jednstavno do mene ili zvuk nije valjao, pa jedino što sam na nastupu Dozera mogao razaznati su bile stare pjesme koje su se našle na njihovom Demo izdanju, kao i još jedna ili dvije kojih se sjećam sa prošlih nastupa. Ostale pjesme… su zvučale preglasno i slabo sam šta mogao čuti kako treba.

Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...
Pročitaj i ovo:  Fulci - Exhumed Information: Slatka oda gadosti

Loš zvuk je te večeri kulminirao na nastupu Ormusa, na moju veliku žalost. Sharan mi reče da sam jedini koji se do sad žalio na zvuk, ali ja sam ipak čuo još negativnih komentara od raje. Konkretno – Ormus je zvučao prepreglasno ako biste stajali ispred bine, dok vam ni penjanje na tribine ne bi pomoglo jer je onda sve zvučalo kao da dolazi iz bureta tokom većeg dijela nastupa. Ako zanemarimo loš zvuk, Ormus se itekako potrudio da nas obraduje nakon skoro višegodišnje koncertne pauze: svirali su dosta stvari sa albuma Transmission, uz nekoliko jako, jako dobrih obrada.

Pantera – Domination sa gostovanjem Shexa iz Dozera i Sharana (za kojeg sam i dalje uvjeren da je kasnio na pjesmu jer je učio tekst u bekstejdžu) uz AC/DC – Thunderstruck i odličan Metallica medley (najbolji dijelovi pjesama Master of Puppets, Creeping Death i One) su jednostavno oduševile sve prisutne. I obrade nisu bile klasično ostavljene za kraj nastupa, već su fino ubačene između novih pjesama Ormusa. I prije kraja nastupa i još jednom odsviranog Thunderstrucka, bend kao da je odlučio da obraduje baš mene sa pjesmom Black Sun sa svog prvog albuma.

Do idućeg albuma Ormusa ili nastupa u Sarajevu… nadajmo se boljem zvuku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI