Gig Report: Pero Defformero @ Sloga

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Pero Defformero
KAD: 18.6.2010.
GDJE: Klub Cinemas (Sloga)

Pero Defformero je po slobodnoj i preciznoj procjeni najzabavniji novosadski bend, fuzija ultra-genijalnog heavy metala (neki bi rekli progressive metala, ali neću se složiti, progressive je dosadan, hevijanerski je zanimljiviji!) i najodurnijeg turbo-folka koji se manifestira kroz pojavu najvjerovatnije najvećeg srbijanskog showmana Gorana Biševca – Bishketa. Upravo bend o kojem pišem je apsolutno pokorio publiku okupljenu u legendarnom sarajevskom klubu “Sloga” u petak, osamnaestog dana ovog mjeseca.

Na koncertu je prisustvovalo negdje oko tri stotine ljudi koji su vidno oduševljeni pjevali sve pjesme Pere Defformera, ali i neke veoma opskurne narodnjačke stihove što je meni u jednom trenutku (a i sada, da budem iskren) djelovalo poprilično zabrinjavajuće. Kako to da tri stotine METALACA, ROCKERA i PUNKERA zna OD RIJEČI DO RIJEČI tekstove Seje Kalača, Jelene Karleuše i Cece? Mediji su čudo…

Usporediti Peru Defformera sa Nervoznim Poštarom je grozna blasfemija i uvreda jer je Nervozni Poštar loša šala, bend narodnjaka sa rock utjecajima, dok je Perro čistokrvni heavy metal bend koji kroz prizmu sarkazma zabavlja ama baš sve koji ih čuju. Za sjajan zvuk benda velike pohvale idu gitaristi Saši Frišu, inače i osnivaču benda koji je definitivno jedan od najboljih gitarista koje sam imao priliku čuti uživo, a da dolazi sa ovih prostora. Saša sa nevjerovatnom lakoćom uspijeva umiksati sve i svašta u jednu lagano probavljivu cjelinu i sve zvuči fantastično. Da ne bi bilo da zaboravljam ritam sekciju, moram spomenuti i bubnjara Slobu, te basistu Nenada – Ciku koji svojim instrumentima vladaju ništa manje no savršeno.

Kad na sjajnu muzičku pozadinu heavy metala kakav se danas nažalost više skoro pa nigdje ne svira dodamo čovjeka od nekih stotinjak kila obučenog u bijelo odijelo sa debelim zlatnim kajlama oko vrata i ruku, te njegovim nezaboravnim uzvikivanjem kojim parodira od McHammera, Michaela Jacksona pa sve do Will Smitha, dobijemo bend Perro Defformero.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: To Be Punk 2023, druga noć

U Sarajevu je Pero odsvirao sve pjesme sa svog drugog albuma ”Intergrand” koji se, zahvaljujući ljubaznim momcima iz benda odsad može kupiti i u Sarajevu po cijeni od 10 KM (naručiti na izvansvakekontrole@gmail.com), ali i novu pjesmu “Sedmica na lotu” koja nastavlja istu priču kao i ove već snimljene.

Od Bishketa, vokalnog MESO soprana se očekivala i numera “Masovna Sarana”, pa je sarajevska prilika to i dobila – ali u akustičnoj varijanti. Inače, pjesma ”Masovna Sarana” je prvotno napisana u thrash-black fazonu, te odsvirana od strane “Horror Piknika” (još jedan sjajan projekt novosadske ekipe okupljene u i oko studija “Piknik”), ali Bishke joj je donio neviđenu količinu popularnosti kad ju je otpjevao u folk izdanju kakvog se ni bi postidjela ni Šemsa Suljaković prije modernizacije sa strukiranim sakoima.

Sarkazam, cinizam, smijeh i suze od smijeha, Pero Defformero je uspio u Sarajevu ono što su rijetki uspjeli – kroz dobru muziku i parodijske tekstove natjerati sve da se dobro zamisle – KAKO TO da smo svi toliko true i anti-folk, a znamo Seju Kalača od riječi do riječi?

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content