Jack Slater – Extermination Aftermath

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Naziv benda mnogima ništa ne govori, ko se ne kreće u krugovima tehničkog death metala vjerovatno nije nikad čuo za njih, ali bi možda filmofili trebali znati ko je Jack Slater. Bend je uzeo ime po glavnom liku Schwarzeneggerovog filma “Last Action Hero” koji je sama akcija i malo Arniejeve zeze. Film je nepravedno osuđen na zaborav i neuspjeh jer ljudi očito smatraju da ne posjeduje čisto nasilje ili pravu ozbiljnost, a film je po mom osobnom mišljenju prva liga. Tako je i sa ovim bendom. Ako ništa, sa “Extermination Aftermath” bi trebali postati poznatiji široj metal publici jer album je kako produkcijski, tako i muzički  dotjeran do booola!

Prvi put sam čuo za ovaj bend prije otprilike šest godina koliko me sjećanje služi. Izdali su album “Metzgore” gdje omot govori dovoljno o tome kakvu muziku bend svira (ruka koja sama sebe melje u mašini za mljevenje mesa – baš slikovito) – mašinski precizan brutalni death metal. Ali onda im je falilo nešto, bili su brzi, žestoki, ali nekako je falilo uvijek NEŠTO, a sada sa novim albumom su dodali i to NEŠTO što je nedostajalo – smislenije tehničke aranžmane i malo corea, taman toliko da čovjek može drmati uz ovaj album.

Također ne treba zanemariti dodatni upliv grindcorea koji pjesmama daje dinamiku i žestinu. “Dysthymia” će vas natjerati da dobro zadate glavom dok slušate ovo; malo čak vuče na neki deathcore, ali ostaju vjerni sebi i udaraju po tehnici i sili. Generalno album pruža dosta onima koji vole mješavinu tehnički potkovanog death metala sa metalcore elementima. Ima naravno i onih što ne mogu očima gledati (i ušima slušati!, op. Sharana) takve mješavine, ali šta ćeš, ne moraju slušati, niti se mučiti kada ne vole, ali oni koji su uvijek željni čuti nešto dobro i žestoko, trebali bi poslušati ovaj album. Neće biti razočarani.

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Album je inovativan koliko i većina današnje muzike – ne baš, ali sa onim što rade i prezentiraju ne gube se u masi bendova koji danas kopiraju jedni druge koliko god je to moguće. Bend pokazuje dosta ideja u pjesmama i sa insturmentalnom pjesmom “4 8 15 16 23 42” referira na poznatu seriju “Lost”. Prže kao ludi. Još jedan plus ovog benda je što su im većina tekstova na njemačkom. Možda i zato izdaju za izdavačku kuću članova benda Japanische Kampfhörspiele, UnUnDeux (“JedanJedanDva – prev.prim.aut.). Uz to su i jedini brutalni tehnički death metal bend koji mi pada na pamet kada pomislim na Njemačku osim Necrophagista. Moja topla preporuka i savjet usput – bend koji ima ‘vako jebačko ime treba poslušati.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Jack Slater
Ime albuma: Extermination Aftermath
Izdavač: Unundeux Records
Godina izdanja: 2010
Website benda: www.jack-slater.de

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI