Hatebreed – For The Lions

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Možete pričati šta hoćete, ali kad je u pitanju metalizirani hardcore i catchy pjesme, nema jačeg i boljeg benda od Hatebreeda. Teško je ne voljeti ovaj bend, s obzirom da unatoč svakojakim promjenama u svijetu muzike, oni ostaju vjerni sebi, tj. izdaju materijal koji razvaljuje sve pred sobom. Da sad ne bih previše pričao o albumima jer svaki je na zaseban način legendaran i remek djelo, želio bih pisati o nečemu šta Hatebreed također dobro zna – uzeti old skul pjesmu i od nje učiniti još bolju pjesmu. Takvo nešto se desilo sa izdanjem “For the Lions” koji predstavlja skup od 18 pjesama – obrada gdje su Hatebreed obradili svaki bend koji nešto znači u svijetu hardcorea i metala.

Pjesma Slayera “Ghosts of War” otvara album i odmah daje do znanja da članovi Hatebreeda ne samo da savršeno vladaju svojim instrumentima, već i različitim žanrovima metala. Original Slayera je nešto manje dinamičan nego Hatebreedova obrada koja vas tjera da se bacite među masu ljudi i počnete šutati. Da su Hatebreed prije jedno dvadeset i pet godina počeli svirati thrash sličan Slayeru izdali bi (možda) nešto najjače u svijetu metala ikad. Slijede obrade bendova Suicidal Tendencies (“Suicidal Maniac”), Metallica (“Escape”) i Misfits, od kojih su obradili “Hatebreeders” (kako simbolično!). HC/Punk mi se rijetko kad zna zaista svidjeti i prodrmati me, ali kada Hatebreed uzme to u svoje ruke, dobra zabava je zagarantovana. Naravno, ne treba izostaviti obrade Madballa, Crowbara, Agnostic Fronta i Black Flaga, sve dragulj do dragulja. Također su obradili “I’m In Pain” i “Refuse/Resist” od Obituaryja i Sepulture i tako dali pjesmama sasvim novi “izgled” koji samo govori kako su ti bendovi nekad znali napraviti pjesme koje su stvorene da traju.

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, prvi dan: Punk uzvraća udarac

Od ostalih velikih imena HC-a treba spomenuti Bad Brains, Cro-Mags, D.R.I., Sick of It All i naravno Merauder koji su vjerovatno bili jedan od velikih utjecaja na Hatebreed na početku njihovog stvaranja. Ovaj album je remek djelo, dijamant, čak i zlo-djelo, jer je tako dobro da bukvalno isijava silom i snagom. Ja isprve nisam bio fan svih pjesama na albumu, ali sa svakim slušanjem sve više pjesama bi mi se svidjelo i tako bih i potražio te old skul bendove, te se bolje upoznao sa HC-om. Ovo je idealna prilika da mlađe generacije upoznaju bendove koje slušaju njihovi omiljeni bendovi. Bili to hardcore, death metal ili thrash metal bendovi, na ovom izdanju ima za svakog ponešto. Također, ovo je dobar album za svakog boljeg derneka jer samo može da usije atmosferu. Određene verzije albuma sadrže i ekskluzivnih pet pjesama – obradu Sheer Terrora “I, Spoiler” i četiri “žive” pjesme Hatebreeda. Ovo se mora imati – pod obavezno!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Hatebreed
Ime izdanja: For the Lions
Izdavač: Koch Records/E1 Music
Godina izdanja: 2009
Website benda: www.hatebreed.com

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI