Festival of Mutilation – Gods of Infernal Desolation

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Bosna i Hercegovina treba biti ponosna na još jedan mladi bend koji je vlastitim radom izrodio sjajno djelo. U pitanju je bend death metal orijentacije veselog i simpatičnog naziva “Festival of Mutilation”, a njihov debi album nosi naziv “Gods of Infernal Desolation”.

FoM jeste bend death metal orijentacije, a koliko god oni izbjegavali (tako sam barem stekao utisak za vrijeme njihov intervjua za našu radijsku emisiju) dalju kategorizaciju svog zvuka, zbog lakše orijentacije vrijedi napomenuti da bend svira brutalno i tehnički orijentisan death metal. Nikad mi nije bila jasna ova oznaka “brutalan” u “brutalan death metal” jer bi valjda svaki death metal bend trebao biti i brutalan. No idemo dalje sa pričom o albumu.

Ako tražite Nile sa naših prostora, onda ne morate tražiti dalje. Inače nisam fan Nilea, ali interesujući se za rad domaćih
bendova, u ovom slučaju FoM-a, malo sam se bacio i na slušanje njihovih uzora i shvatio da su atmosferski Nile i FoM potpuno isti bendovi. Nevažno što Nile sjedi u nekom skupocjenom studiju i imaju mašineriju koja pokreće njihove muzičke snove, naša uzdanica Festival of Mutilation uz puno truda, rada, želje i vizije uspjela je stvoriti vrlo upečatljivo muzičko djelo.

Svaki element na albumu zvuči sjajno, od gitarskih dionica Jasenka Džipe, bas manevara Saleta Džine koji je definitivno
nevjerovatna zvijer za basom (da, on svira bas, ja ga NE SVIRAM, razlika se jasno čuje!) i bubnjarskih mahnitanja Marka Gačnika, koji nažalost nije bio opskrbljen finansijskih sredstvima da na albumu snimi svoje dionice, već su bubnjevi “nakucani”, ali ko je imao sreću pogledati mašineriju zvanu Festival of Mutilation uživo, zna o kakvom se bendu radi i kakav je Marko bubnjar. Čovjek svira od udarca do udarca precizno, sve što čujete na albumu, čut ćete i uživo. Kad je već tako, programiranje bubnjeva je sasvim opravdano.

Pročitaj i ovo:  10+ najboljih izdanja 2023. godine (Minel Abaz)

Meni su se posebno svidjeli, da se ovako izrazim jezikom neukog muzičara, gitarski pasaži i te nekakve sulude melodije prožete orijentalnim skalama koje Jasenko zavrti sa vremena na vrijeme. Inače, da je to razvučeno, bio bi mi mrtvi narodnjak kojeg bi se klonilo, ali kad takve dionice upadnu na tri sekunde usred frenetično brze pjesme, nema druge nego da vam razvuku osmijeh na lice i natjeraju na benganje (ili mahanje rukama, ko bi lomio vrat na ovo).

Na ovom albumu vokalni dio posla odradio je Ermin Habibović, njihov sad već bivši vokal kojeg je zamijenila mlađahna, ali ništa manje dobra (po nekima čak i bolja!) Hana Hadžajlić, inače urednica metal fanzina “Presuda”.

Iako su u intervjuu datom za ISK Radio Show spomenuli da im muzika znači više od tekstova, iznimno mi je drago što nam je bend u bookletu ponudio i sve svoje tekstove, tako da smo shvatili da je riječ o konceptualnom albumu napisanom uzevši u obzir historijsku pozadinu priče koja se priča na istom. Kakva samo rečenica, zar ne?

I šlag na kraju, razlog zbog kojeg bend morate cijeniti – sve su sami snimili, producirali i izdali. I album košta mizernih 5 KM. Album sa bookletom, genijalnim omotom koji je nacrtao basista Sale, a grafički pripremio bubnjar Marko. Ovaj bend je više DIY punk od pola punk bendova koje sam upoznao. Ovakve stvari mogu ne zadiviti i ravnodušnim ostaviti samo arogantne mainstream metalce i recenzente (*wink* *wink* Džemale :) )

I BiH BDM mesara za masakr ima. Svaka čast, momci. A vi ljudi, kontaktirajte bend preko Myspacea i kupite CD tim putem ili na svirci. Jednostavno sjajan debi album. Iskrene čestitke!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Festival of Mutilation
Ime izdanja: Gods of Infernal Desolation
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2009
Website benda: www.myspace.com/festivalofmutilation

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content