Edain – Through Thought and Time

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Češka je zemlja snova ako ste u rock’n’rollu na bilo koji način, kao slušatelj, član benda ili novinar. Recimo, u Češkoj postoje metal magazini kakav je “Pařát”. Upravo taj “Pařát” sa vremena na vrijeme izda i album nekog benda i ponudi ga sasvim besplatno u CD verziji svojim čitateljima. San snova, a? E, tako smo i dobili priliku da čujemo “Through Thought and Time” benda Edain. “Pařát” je čudo.

Na stranu sjajne metal publikacije drage nam Češke, sigurno niste znali, ali Edain ima nešto zajedničko sa bh metal scenom. Vokal Edaina je jedan i jedini Martin Brnovjak, a ako vam ime ne zvuči poznato, ime njegove izdavačke kuće sigurno hoće. Martin je čovjek iza projekta nazvanog “Zero Budget Productions” i uz njegovu pomoć, sarajevski bendovi Silent Kingdom i KRV su uspjeli da se probiju na tržište istočne Evrope. Martin je, zavolivši zvuk naših bendova uložio mnogo truda i napora (i šuški) da ih prezentuje ljudima u Češkoj i okolnim zemljama i u tome je uspio i ja mu se ispred bh metalaca iskreno zahvaljujem na svemu učinjenom.

No, ovo nije priča o herojskim djelima dragog nam Martina već recenzija albuma benda Edain. A Edain je STVARNO, ali STVARNO snimio GENIJALAN ALBUM. Sebe karakterišu kao progresivni death metal, no meni to zvuči dosadno. Ja bi ipak rekao da je Edain kao prvo jedan potpun bend, bend sa pričom, pozadinom, muzikom.

Inače mrzim raditi poređenja bendova, ali hajde da vam opišem Edain ovako – zamisliti puno bolji Opeth. Opeth koji nije dosadan, nezanimljiv, smoran. Mene Opeth ubije u pojam, a Edain OBOŽAVAM! Dodajte u to sve šmek dobrog, STAROG Heavy Metala i zasosite sve sa dosta kompleksnim, ali predivnim akustičnim dionicama i dobit ćete otprilike sliku zvuka Edaina. Tekstovi – milina. Naravno, još ste mnogo daleko, a najlakše da saznate o kakvom se zaista biseru od benda radi je da ih čujete.

Pročitaj i ovo:  Rotten Mind - Unflavored: Vreme za pank lektiru

Produkcija albuma nije prenabudžena, sve je taman, nijedan element se ne ističe, sve zvuči harmonično, ma album je definitivno pre-di-van! Kad pričamo o Češkoj, pričamo o pivu, zajebanciji, grindcoreu i totalnom sumanutom punk-hardcore mraku osamdesetih, ali Edain postavlja neku apsolutno novu sliku r’n’r scene Češke pred nas. Totalno oduševljenje. Ovo je must-have i must-hear album, a ja imam uši i oči spremne i na najmanje šuškanje u vezi imena Edain. Čekamo nova remek-djela!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Edain
Ime izdanja: Through Thought and Time
Izdavač: Pařát Magazine
Godina izdanja: 2009
Website benda: www.edain.cz

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI