Day Of The Dead (2008)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Vraćamo se filmskim recenzijama! Da, taman da malo odmorim od pisanja recenzija za muzičke albume, a duuugo, duuugo vremena nisam pisao ništa vezano za film (iskreno, nisam ništa posebno ni gledao), pa ću spojiti ugodno sa korisnim.

O izlasku ovog ”remakea” (zašto ”remake” stavljam pod navodnike, o tome malo kasnije) nisam imao pojma, ali kad sam vidio da film izlazi, nabavio sam screener verziju, pogledao film i…

Poprilično jeftin fazon da se jadni ljubitelji zombija navuku kao muhe na govna je iskorišten i u ovom filmu. Iako je film zvanično baziran na trećem dijelu trilogije ”…of the Dead”, ovo djelo sa trećim djelom Romerove trilogije povezano je samo imenom. Ako mislite da ćete u 2008. godini opet dobiti vojni bunker, žestoko se varate, bunker se u filmu pojavljuje samo u zadnjih 20 minuta filma.

Ako se dotaknemo radnje, filmska radnja ovog djela je apsolutno različita od radnje Romerovog Dana Živih Mrtvaca, čak se radnja filma i ne nadovezuje na film iz 2004. godine koji se zvao ”Dawn of The Dead”, a remake je drugog dijela Romerove trilogije. Čini se da je postalo vrlo popularno zvati legendu Ving Rhamesa da odglumi epizodnu ulogu u remaku, što s druge strane i Ving sam prihvata, pa je u Dawnu iz 2004. godine i Dayu iz 2008. godine glumio dvije uloge, i to POTPUNO RAZLIČITIH LIKOVA.

Pored Rhamesa, glavnu ulogu u filmu tumači i Mena Suvari, ja sam se pitao odakle mi ime zvuči poznato, a onda sam se sjetio – ”American Beauty”, onaj sjajni film sa Kevin Spaceyjem, da Mena je tu glumila, i danas je jednako prekrasna kao i u tom filmu, ali i svoju ulogu je sasvim zadovoljavajuće odgulila.

Izuzetno nervira što su čak i likovi ovog ”remake”-a potpuno drugačiji od likova iz originalnog DOTD-a, međutim činjenica koja će maksimalno iznervirati sve istinske fanove zombie kinematografije su upravo zombiji i njihovo ponašanje u ovom filmu. Pošto je ovo film Stevea Minera (čovjeka koji je učestvovao u stvaranju lika Jasona Voorhesa, kao i režisera Petka 13tog, drugog i trećeg dijela koji su daleko od loših filmova!), iskreno, očekivao sam prije pokretanja filma neki teški zombie old school u kojem je prednost zombieja nad preživjelima upravo njihova velikobrojnost. Ovdje su zombiji ultramoderni do granice kad će vam pokidati živce, jer se BUKVALNO ponašaju kao SPIDERMAN – skaču sa vrha zgrade, doskoče bez problema na noge, trče po zidovima, veru se kao naš paukoliki prijatelj bez ikakvih problema po istima, usput su jako, jako pametni i znaju koristiti naoružanje.

Pročitaj i ovo:  Terrifier 2: Krv, klanje... i šta sad?

Pored zombie razočarenja, možda jedno od najvećih je nedostatak legendarnog zombija kojeg svi fanovi ovih filmova i Romera jako dobro znaju – Buba. Bub je bio i ostao najdraži zombie velikom broju fanova filmova zombie tematike. Stark Sands, mladi glumac iz serije ”Six Feet Under” igra ulogu vojnika BUD-a čiji je lik otprilike baziran na liku BUB-a. BUD završi karijeru čovjeka i marinca kao zombie, ali ima neke ljudske karakteristike kao ljubav i poštovanjem prema Sarah (Mena Suvari) koja mu je nadređena u filmu. Ipak, BUB nema zamjenu i BUD-a odbacujem iz svog sistema (iako Stark i nije toliko loše odglumio svoju duplu ulogu – malo vojnik, malo mrtvo-živi vojnik).

Što se tiče radnje, ne volim da otkrivam radnju u recenzijama, ali je kao što pretpostavljate standardna – mali gradić je izolovan i nekolicina preživjelih se bori protiv hrpe poludjelih Spiderma…pardon, zombija.

Još jedan bezvrijedan remake, možete ga pogledati ako nemate ništa pametnije, ali stavite sebi odmah u glavicu (ako možete) mentalnu blokadu – ovo nije remake, čak ni loš remake. Ovo je zaseban film čiji su kreatori željeli pobrati lovu na račun naših starih ljubavi.

COVER ART / POSTER:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 2008
Režiser: Steven Miner
Uloge: Mena Suvari, Stark Sands, Ving Rhames…

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »