The Devil Wears Prada – Plagues

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Među finom kolekcijom albuma koju sam dobio da recenziram za ISK naletio sam na jedan od meni jako dragih, album christian metalcore/mathcore skupine iz Ohio-a, The Devil Wears Prada.

Prethodno želim da objasnim pojam “mathcore-a” , kao modernog METAL žanra.

Mathcore je najlakše rečeno moderna verzija progressive metala, karakteristična zbog izuzetno visokog nivoa muzičkog tehniciranja, kompleksnosti u aranžmanima i vokalom koji većinu vremena koristi brutalne vokale, te ima izuzetno dobar smisao za ritam.

Najpoznatiji predstavnici pravca su velikani poput Dillinger Escape Plana, Convergea i Botcha, te ovaj mladi, ali vež relativno poznati bend koji iza sebe već ima jedan sjajno prihvaćen album – ”Dear Love: A Beautiful Discord”, koji je samo u Sjedinjenim Američkim Državama prodan u više od 30 000 primjeraka.

Kako sam album već preslušao mali milion puta, krećem lagano…

Album otvara bomba “Goats on Boat”, gdje su savršen posao obavili svi članovi benda, pogotovo klavijaturista koji svojim dionicama daje posebnu atmosferu pjesmi. Vokal većinom koristi izuzetno snažan roar, pomiješan sa screamom i ponekad growlom vokalom, a na albumu ima i melodičnog clean pjevanja.

Kroz kompletno izdanje se mijenjaju upravo clean i brutal vokali, a da nije peglativno ni u jednom trenutku, pogotovo ljubiteljima ovakvog metala.

Klavijature su fino uklopljene, a gitare su apsolutno na mjestu, tehnički jako dobre, a opet slušljivo, melodično i prezanimljivo, sa ponekim disonantnim dijelom. Moji favoriti su pjesme “Html Rulez D00d”, “Hey John, What’s Your Name Again?”, “You Can’t Spell Without C” i “This Song is Called”.

Breakdowne karakteriše ogromna snaga, dok pjevač cijelo vrijeme toliko nabrijano zvuči, a gitarista i back vokal daju zvuku posebnu atmosferu i emociju prelijepim melodičnim cleanom.

Na stranu izuzetno debilni nazivi pjesama (koji su već postali svojevrstan kliše mathcore i deathcore bendova), tekstovi nemaju nikakve veze sa glupim nazivima pjesama.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Carpenter Brut - bili smo u crkvi synthwave boga!

Zapravo su priče o nekim društvenim pojavama, tačnije o ljudima, te samim tim obiluju kršćanskim, dakle religioznim porukama, što baš i nije vrsta tekstova koje ja lično preferiram, a ni sama poetičnost istih nije naročita.

Sve u svemu, album je muzički izuzetan, te jedan od boljih predstavnika svoje vrste i new breed metala, dakle kompletnog modernog metala sa svim podžanrovima “nove generacije”. Lijepa kombinacija brutalnosti, tehniciranja i melodičnosti.

Preporuka svima onima kojima ne smetaju clean vokali i komplikovaniji aranžmani, a vole melodiju spojenu sa žestinom, te dobre breakdowne i još klavijature povrh svega.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: The Devil Wears Prada
Ime izdanja: Plagues
Izdavač: Ferret Music
Godina izdanja: 2007
Website benda: http://www.thedevilwearspradaband.com/

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »