Dark Tranquillity – We Are The Void

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Dark Tranquillity se vratio i donio novi album – prilično mračniji i teži od prošlog albuma “Fiction” koji smo slušali prije tri godine (zar ima već toliko? Stari se, izgleda).

Album otvara “Shadow in our Blood”, brza, energična pjesma i odmah možete primjetiti kako će ovo Dark Tranquillity iskustvo biti dosta mračnije od prethodnog. Vokali su malo grublji kao i općenito na cijelom albumu, ali i dalje je tu za Dark Tranquillity tipična catchy melodija i refren, što se posebno osjeti negdje nakon polovine pjesme, pa sve do njenog kraja. Zatim slijedi “Dream Oblivion” koja nekako proleti kraj vas (a nije uopšte loša pjesma) i imate osjećaj da je logičan nastavak prve, pa je često nećete ni primjetiti u usputnom preslušavanju albuma, da bi vas “The Fatalist” iznenada oduševila. Pjesma počinje laganom melodijom na klavijaturama, ali ubrzo ćete čuti i riffove, kao i melodiju koja će vas polako odvesti do odličnog refrena.

“In My Absence” i “The Grandest Accusation” nastavljaju u istom fazonu kao i prethodne dok “At the Point of Ignition” ima super temu na klavijaturama koja se provlači kroz cijelu pjesmu. “Her Silent Language” je prva pjesma na albumu sa dionicama otpjevanim clean vokalima kojih se nekako rado sjećamo sa prošlog albuma, a pogotovo pjesme “Misery’s Crown”, a koji nam fale u malo većoj količini na “We are the Voidu”.

“Arkhangelsk”, što možete pretpostaviti i po samom imenu naginje pomalo na tamnu stranu, odnosno na black metal, a sljedeća pjesma na albumu je i jedna od najboljih. “I am the Void” ima apsolutno genijalnu melodiju i refren i zavoljet ćete je već od prvih taktova. Nakon nje ide polagani uvod u kraj albuma sa pjesmom “Surface the Infinite” koja nije toliko polagana, da se razumijemo – više je u standardnom Dark Tranquillity ritmu, da bi album zatvorila pjesma “Iridium”. Eh, ova već jest tu i tamo polagana, pogotovo na samom početku, a opet će tu biti clean dionica. Sporiji ritam se proteže kroz cijelu pjesmu koja je odličan izbor za zatvaranje albuma…

Pročitaj i ovo:  The Loudest Silence objavio pjesmu "The Core"

…koji je sve u svemu – odličan. Die-hard fanovi ga već sigurno znaju napamet, a ni ostali se neće pokajati nakon slušanja. Tačnije, mnogo slušanja – obavezno preslušati!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Dark Tranquillity
Ime izdanja: We are the Void
Izdavač: Century Media
Godina izdanja: 2010
Website benda: http://www.darktranquillity.com

Dženan Suljević
Dženan Suljević
Dženan je pod ISK zastavom proveo najviše vremena na poziciji urednika ISK radijske emisije. Povremeno piše za ISK Web Magazin i posjeduje mnogo više konzola nego slobodnog vremena.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content