KRV / Foscor – The Burial's Flavours

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

I dok čekamo novi album KRVi nazvan “Ograma” koji bi (samo što nije!) trebao izaći za NHR Records, ispravit ću historijsku nepravdu i recenzirati njihov split album sa bendom Foscor prigodno nazvan “The Burial’s Flavours”.

Ovaj split izašao je u izdanju poljske izdavačke kuće Diachell Musik. Prvo i vrlo impresivno, bez preslušavanja muzike – pakovanje. Sve je tip-top. KRV je prvi put na izdanju koje grafički nije crno, stećkovito ili standardno KRVavo na ovaj ili onaj način. Omot je veoma, veoma morbidan i stilski sjajan i ako kupite original, čemu se iskreno nadam, uvidjet ćete o kakvom sjaju ja zapravo pišem.

No, ovo nije zin koji se bavi grafički rješenjem albuma metal bendova, pa par riječi o muzici. KRV je dobro poznat bend svim domaćim metalcima i u četiri pjesme snimljene specijalno za ovo izdanje (“Noć Kada je Ustao Crt”, “Okovi od Leda”, “U Plamenu Vatre” i “Kroz Polja Slavije”) možemo čuti prepoznatljivo KRVno divljanje – ovaj put u mid-tempo fazi sa riffovima kojio žderu. Imam osjećaj da na ovom izdanju KRV šušti bolje nego ikad – da, čak bolje nego na uveliko hvaljenom albumu “Ponor”! Što se mene tiče, KRV bi bila apsolutni pobjednik splita kad bi split izdanje posmatrali kao borbu različitih bendova.

Drugi dio “The Burial’s Flavoursa” pripada, u black metal svijetu, dobro poznatom španskom bendu Foscor. Foscor na katalonskom znači tama, ali koliko god se Španci trudili biti mračni kraj KRVi – ne ide im. Nemojte me krivo shvatiti, ali Foscor ni do koljena nije KRVi na ovom izdanju. Neka melanholija, zajedno sa prečistom produkcijom po mojim kriterijima meni nije baš recept za uspjeh. Nisam jedan od onih koji kad slušaju black metal padaju na depresivnost, barem ne na depresivnost na način na koji je Foscor pokušava iskazati. Foscor svira muziku koju bi ja preporučio ljudima koji naginju ka tom depresivnom, funeral zvuku, a da se mene pita, našao bi bend drugačijeg zvuka za split izdanje sa KRVi.

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Zajedno na CD-u, KRV je mnogo jača od Foscora. Odvojeno, svaki bend će naći odgovarajuću, svoju publiku jer oba vrijede. Moje mišljenje je da ovo izdanje vrijedi posjedovati zbog četiri pjesme KRVi. Beskompromisno, kao što smo od legendi i navikli.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: KRV / Foscor
Ime izdanja: The Burial’s Flavours
Izdavač: Diachell Musik
Godinja izdanja: 2008
Website benda: www.krvpropaganda.com / www.foscor.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI