Dance With The Dead: Oktobarska synth sezona je počela!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

dance with the dead
Foto: Dženan Suljević

“Moglo bi se i na neku svirku otići kao zagrijavanje za Perturbatora i Carpenter Bruta”,  napisao sam nedavno Sharanu, šaljući mu sliku sa posterima za Dance With the Dead koncert u Varšavi. Vrli urednik je odgovorio kratko i jasno: “Ma je*i se tamo”.

Ali šta drugo uraditi nego pohvaliti se raji kada se zateknete u gradu u kojem ćete u dvije i kusur sedmice slušati uživo Dance With the Dead, Carpenter Bruta i Perturbatora?

Zanemarimo na trenutak spomenute francuske synth legende, jer ispostavilo se (a nisam ni sumnjao) da ni Dance With the Dead nije za odbaciti. Kao ni njihova podrška na ovogodišnjoj “Driven to Madness” turneji, Daniel Deluxe. Baš naprotiv.

dance with the dead
Foto: Dženan Suljević

Priznajem, za Daniela nisam čuo prije ove svirke, ali ću ga poslije nje definitivno nastaviti slušati. Sa svojim 45-minutnim setom uradio je ono što će po nepisanom pravilu uraditi svaka poštena predgrupa sa kojom se ranije niste susretali; uvukao mi se u uho predobrim synth melodijama i bombastičnim beatovima, dostojnim Hotline Miami soundtracka, što je najveća pohvala koju jednom synth izvođaču mogu dati. Kasnije sam saznao da mu teren videoigara nije stran jer je već imao priliku uživati u njegovoj muzici na Ghostrunner soundtracku, iako nisam znao da je to on.

Nakon što je Daniel Deluxe zagrijao i donekle rasplesao varšavske metalce i alternativce okupljene u klubu Proxima, gdje se bilo lako osjećati kao kod kuće, na binu oko 21:00 izlaze i zvijezde večeri. Dance With the Dead su svirku otvorili sa introm “March of the Dead” sa zadnjeg albuma, a potom je uslijedila eksplozivna, melodična i catchy riffovima prošarana “Go!” sa albuma “Loved to Death” – jednostavno savršena za početak.

Pročitaj i ovo:  Laser Medo i Cyrax, zanimljivost i odsutnost
dance with the dead
Foto: Dženan Suljević

Ništa manje eksplozivan i melodičan nije bio ni ostatak set-liste. Bilo je tu podosta pjesama sa zadnjeg albuma, ali i onih nešto starijih, koje kao usputni ljubitelj benda nisam uvijek uspijevao prepoznati, iako je uz svaku bilo lako plesati i skakati. Što je publika na kraju i radila do samog kraja koncerta, redovno vrišteći i plješćući – nekada uz motivaciju karizmatičnog gitariste Tonyja Kima, a često i sama od sebe, dok se Justin Pointer sa svojom bradom i kapuljačom poput kakvog druida neprimjetno prebacivao sa gitare na klavijature (i obratno).

Šteta samo što publika nije pokrenula circle pit koji je, ako se ne varam, Tony u jednom trenutku predložio, a još veća šteta što nakon zadnje pjesme te noći, obrade “Kickstart My Heart” benda Motley Crue, Dance With the Dead nije izašao na bis, iako je publika uporno skandirala kako hoće bar još jednu pjesmu.

Kako bilo da bilo, koncert je i ovako bio odličan, kako po synthwave melodijama i riffovima sa kojima su nas momci počastili, tako i po atmosferi kojoj je uveliko doprinijela sama publika. A da i ne spominjem to kako je otvorio oktobarsku koncertnu sezonu za moju malenkost, koja se nastavlja već za nekoliko dana sa jednim i jedinim Carpenter Brutom.

Daniel Deluxe, Dance With the Dead | Klub Proxima, Varšava | 10.10.2022.

Dženan Suljević
Dženan Suljević
Dženan je pod ISK zastavom proveo najviše vremena na poziciji urednika ISK radijske emisije. Povremeno piše za ISK Web Magazin i posjeduje mnogo više konzola nego slobodnog vremena.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content