Cyaegha – Steps of Descent

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Brutal death metal sa temom Lovecrafta? Hm, čekaj. Očekivao sam da će neko koga Lovecraft literarno inspiriše svirati muziku sa više atmosfere, a manje bildanja na instrumentima. No, nisam čovjek kojeg vode predrasude, pa odlučih preslušati CD koji sam dobio direktno od izdavača i nemalo se iznenadih.

Dobar bend! Da, mene većina bh metalaca zna kao žestokog protivnika bilo koje vrste brutalnog/tehničkog death metala i stvarno, ja taj zvuk ne poštujem nešto previše, niti ga ima na mojoj playlisti, ali mi se Cyaegha iznimno svidjela („iznimno“ ako uzmemo u obzir da sviraju meni omraženi hibrid death metala). Dopustite da vas prosvijetlim i navedem par razloga ZA Cyaeghu.

Kao prvo, produkcija je prva klasa, i to pravo iz ruku Flattusa Maximusa iz benda GWAR. Neko će se sad početi smijati, ali Flattus je stvarno izvukao najbolju moguću produkciju i ovom prilikom iskrene čestitke čovjeku. Nevjerovatno. Ono što je mene stvarno impresioniralo su bas dionice i kako one zvuče na albumu. Basista ga lomi i lomi, ne prestaje – tip top.

Drugi razlog ZA Cyaeghu je činjenica da je ovo brutalni death metal album tehničke prirode, ali da nije dosadan. Meni barem nije. Inače, meni je dosada najčešće tendencija benda da bude brži, brutalniji i tehnički zamršeniji od ostalih bendova. Cyaghea možda ne zna svirati u poređenju sa top klasom brutalnih death bendova jer ne komplikuju na svakom momentu, ali ovo što je snimljeno na albumu je meni lično vrlo simpatično.

Treći razloga ZA Cyaegheu je onaj sa početka priče. Očekivao sam atmosferične bendove da obrađuju Lovecrafta, a ne neke tamo brutalce. Poslušam album, kad ne lezi vraže – pa ovaj bend ima i atmosferu! Da, primjetna je tu i tamo, nije to baš ono što doživljavaš dok čitaš Lovecrafta, ali je vrlo dobro – nije suhoparno i prazno.

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, prvi dan: Punk uzvraća udarac

Jedan jedini razlog PROTIV je činjenica da ako ste pasionirani slušatelj i uživatelj u brutal death metal zvuku, ovaj album vam neće biti ništa novo, ništa specijalno, možda čak i samo, obično, bljutavo – prosječan album. To, na svu sreću, nije slučaj sa mnom, tako da sam ja našao album koji će me zabavljati još neko vrijeme, a dokad…ko zna?

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Cyaegha
Ime izdanja:
Steps of Descent
Izdavač:
Canonical Hours
Godina izdanja:
2008
Website benda:
http://www.myspace.com/cyaegha

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI