Cradle of Fear

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sa ovim filmom sam se prvi put susreo 2003. godine dok sam bio u posjeti Stockholmu, ali eto, sudbina je htjela da ga fino od početka do kraja pogledam tek 2006. godine.

Naravno da sam bio skeptičan kad sam čuo da glavnu ulogu u filmu tumači Dani Filth, frontmen benda Cradle of Filth, jer Cradle, iako je nekim svetinja, meni sve više i više liči na cirkus za zarađivanje novca (čast prvim albumima). No, iako je film u neku promociju benda, ipak nije loš. Stoviše, meni se jako svidio.

Priča prati The Man-a, kojeg tumači Dani Filth, koji izvršava osvetu po naređenju svog oca Kempera, koji je zatvoren u ludari, jer je ga slobodan čovjek previše vremena provodio ubijajući i jedući djecu. Film je ispričan kroz četiri kratke priče, povezane likovima, i sastavljene u sjajnu cjelinu, koja će vas naprosto oduševiti ako volite zajebancije ove vrste.

Priče su različite – od priče o čovjeku koji je izgubio nogu u automobilskoj nesreći, te odluči da sebi zašije novu, jer mu se ne može dići dok je sa ženom koja voli da mazi njegov patrljak, do priče o gotičarki koji provede lošu noć sa The Manom, koji je ostavlja trudnu, a dijete baš i nije ugodno za oči. Naravno, svaki lik u filmu ima svoje mjesto i razlog zbog kojeg se pojavljue, ali to će vam biti jasnije kad odgledate film.

Pohvalio bih jeftinoću ovog filma – da, jeftini specijalni efekti, koji naprosto razaraju svojom brutalnošću, i hrpa crijeva i krvi, koketiranja sa satanizmom i crnom magijom, i naravski, puno, puno sexa, to je jedna dobitna kombinacija kojoj je Alex Chandon (poznat i kao režiser spotova Cradle of Feara, kao što su ”Her Ghost in The Fog” i ”From Cradle to Enslave”), režiser filma pribjegao najbolje što je umio.

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

Kad smo već kod hvaljenja aspekata filma, onda bih i pohvalio glumu Danija Filtha, koji baš i nije pričljiv u filmu, ali drži vodu, te legende i kralja, Davida McEwena (R.I.P.), koji će fanovima Cradlea biti poznatiji kao ”drvosječa” sa početka spota ”Cradle of Fear”.

Ekstremno nizak budžet i ekstremno puno zabave u jednom filmu – definitvna preporuka, jednostavno pogledajte, krvavo je, a takve stvari volimo!

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Engleska
Godina: 2001
Režiser: Alex Chandon
Uloge: Dani Filth, Edmind Dehn, Emily Booth, David McEwen…
Autor teksta: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content