Commander – World's Destructive Domination

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Prije par mjeseci Commander je svirao u Sarajevu kao specijalni gost na koncertu Behemotha. Nisam bio na tom koncertu zbog svog tjelesnog odsustva iz države, ali mi je stvarno nemali broj ljudi rekao da su Commander najbolje pocijepali binu tu noć.

Ajde, rekoh sam sebi, da i to čujem, i posjetih site Commandera, gdje sam im skuckao mail na brzinu tražeći promo disk, koji se našao u mojim rukama sedmicu dana kasnije. Odvalio sam kad sam čuo prve taktove na CD-u.

Ja generalno ne volim miješanje death metala i thrash metala. To su meni zaista dragi pravci, ali većina bendova kad pomiješa ova dva stila, apsolutno fuli i njihovi albumi postanu cirkus, ili u najboljem slučaju, podmetač za šolje kafe koje pijem kad recenziram albume. Ali…”World’s Destructive Domination” niti ima šansu da postane podmetač, niti će to postati, plus što ću se posebno pobrinuti da mi na CD-u se slučajno ne pojavi kakva ogrebotina!

Melodični (ali ne bez muda) kad treba da budu, brutalni kad treba da budu, Commander me na ovom albumu nevjerovatno podsjećaju na Bolt Thrower, imaju oni istu formu kao Bolt – jednostavno, ali funkcionalno. Nema pretjerivanja ni u čemu. Thrash metal i death metal elementi su podjednako zastupljeni, i uzeto je najbolje iz svakog pravca. Mnogi svjetski časopisi ih porede i sa bendovima At The Gates i Testament, pa eto, to je informacija koju bi trebali da uzmete u obzir.

Debi album Commandera svidjet će se svim fanovima iznad navedenih bendova. Dodajmo svemu tome sjajnu produkciju, pa čak i dašak balade na stvarci ”Dead But Alive: Chapter 2” i dobijemo death-thrash rasturačinu širokih razmjera. Toplo preporučujem.

Pročitaj i ovo:  Intervju: Rajko Janković (Bronze, Nagön, Hard Corner Shop...)

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Commander
Ime albuma: World’s Destructive Domination
Izdavač: Bad Land Records
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.commander-crew.de
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI