CKY – An Answer Can Be Found

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ne, oni nisu lagali. Ne, oni se nisu pretvarali. Oni su ostvarili sve što je izašlo iz njihovih vlastitih usnih duplji. Spremite se za rock eksploziju…spremite se za cKy.

Nakon dvije godine rada na albumu čiju recenziju upravo čitate, jučer se na tržištu Amerike pojavio novi album pensilvanijskog benda cKy-a, nazvan ”An Answer Can Be Found”. Album je popratio dokumentarac prikazan na MTV2, i lansiranje nove stranice na adresi ckymusic.com (danas, www.ckyalliance.com, op.a.)

Deron Miller, vokal i gitarista benda, izjavio je da im je ovo najzreliji album do sada, i kako je samo bio u pravu!

Pred vama je ultimativno remek-djelo koje ne smijete propustiti ni po koju cijenu. Ako vas ko upita šta cKy svira, možda kad bi išli po definicijama, najbliži opis bio bi stoner rock. Međutim, to nije samo stoner rock, to je i metal, i punk i rock, a u isto vrijeme, ništa od toga. Ako ste pročitali moj tekst u kojem sam predstavljao cKy, znate da su oni mješavina svega i svačega, i da ih je jako teško strpati u neki koš.

Ovaj album sadrži jedanaest pjesama, i čitav album producirao je, niko drugi, doli gitarista cKy-a, Chad I Ginsburg. To ovom djelu, kao i svim prijašnjim koje je cKy izdao daje poseban zvuk, koji je postigao samo cKy, i vjerujte, da čujete 20 bendova, i cKy, prepoznali biste cKy.

Album otvara pjesma ”Suddenly tragic”, koja čim odmakne od početka daje vam do znanja da je ovo dobri stari cKy. Teški ritmovi, ali ipak dovoljno lagani da vas ne ugnjave, i prepoznatljivi Deronov clean vokal, koji na sebi osebujan način pjeva prelijepe stihove, će vas odmah odnijeti u ekstazu.

Poslije uvodne pjesme, slijedi The Way You Lived, tužna pjesma, sa jako emotivnim tekstom, u koji se morate uživjeti da bi ga shvatili. Zasigurno jedan od najboljih tekstualnih početaka bilo koje pjesme cKy-a ikad je u ovoj pjesmi: ”There’s ten thousand reasons to survive / but you only needed one to die…”

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Festival intervju: New Storm (Bihać)

Tekstovi svih pjesama cKy-a su uvijek bili složeni sa nekom skrivenom porukom. Ni ovaj album nije iznimka, samo što on gazi sva dosadašnja postojeća pravila, tekstovi na ovom albumu su nešto najsnažnije što je ikada napisano. Vjerujte mi na riječ, samo morate biti u pravom raspoloženju da osjetite snagu ovih tekstova.

AACBF je kao soundtrack za život. Svako od nas se može naći u tekstovima i muzici, bez obzira ko smo, i šta radili u životu, i upravo u tome je i snaga ovog albuma.

Iako je Vern, bivši basista benda, napustio ekipu prije snimanja ovog albuma, na album su ipak snimljene bas dionice koje je odsvirao Chad. cKy trenutno obustavlja potragu za stage basistom. Neko je već izabran (sada se zna: Matt Deis, op.a.), ali se tačna informacija još uvijek ne zna.

Deron ipak još nije nabacio prve dvije žice na gitaru, ali je muzički oplemenio ovaj album sa nekoliko prelijepih solaža. Pjesma ”Familiar Realm” ima dugu, jednostavnu, ali jako efektnu solo dionicu.

”Behind the Screams” je jedina instrumentala na albumu na kojoj čujemo samo zvuk akustične gitare. Melodija je stvarno sjetna, i natjerat će vas u neke skrivene kutke Vašeg mozga, u potragu za nečim nedostižnim ili davno izgubljenim.

Na kraju, nemam riječi kojima bi još nahvalio ovaj album, a stvarno je remek djelo koje MORATE imati u svojoj kolekciji, bez obzira bili rocker, metalac, corer ili punker.
Bez razmišljanja, sa puno subjektivnog stava (i nije mi žao), čista desetka.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: cKy
Ime albuma: An Answer Can Be Found
Izdavač: Island Records
Godina izdanja: 2005.
Website benda: www.ckyalliance.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content