Cerebrum – Spectral Extravagance

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Četiri godine nakon izdavanje demo albuma “Cerebrum”, grčki prog-death metal (sa naglaskom da zvuk naginje na devedesete!) bend istog naziva je objavio svoj prvi album nazvan “Spectral Extravagance” na labelu Lacerated Enemy Records.

Šteta što se ovaj album najviše reklamira na račun bubnjara koji je odsvirao dionice na ovom djelu, a njegovo ime je George Kollias, ljubiteljima death metala poznat kao bubnjar Nilea, ali i hrpe drugih projekata i bendova. Definitivno postoji više razloga za poslušati ovaj album, a ja ću navesti samo neke koji se tiču mene.

Ovo nije monoton album. Kažu da su kupili inspiraciju od Suffocationa i Gorgutsa. Ne znam kako su to uspjeli, ali su meni ova dva benda vrlo često i vrlo dosadna u svom muzičkom izražaju. Ima i Cerebrum “bilderskih” momenata, tj. kad ganjaju brzinu, ali atmosfera, tekstovi, kao i grafička prezentacija albuma u vidu bookleta su stvarno odlični!

Ima tu doticaja i sa jazz muzikom što nikad nije na odmet, a i zvuči stvarno fantastično kada nakon frenetičnog blastanja uleti neki suludi jazzy dio. Vokal na albumu je standardan, ali dobar. Nekad previše eksperimentisanja ne valja, pa mi je drago što se bend zadovoljio sa jednim hrapavim growl vokalom, a tekstove više-manje nakon par slušanja počinjete i razumjeti. Kad smo već kod vokala, na zadnjoj pjesmi albuma “Shreds of Remains” imamo priliku čuti i poprilično super clean i melodično pjevanje, što se sjajno uklopilo u cijelu atmosferu stvarke.

Ekipa iz Cerebruma zna šta radi. Ovo je jedan fantastičan debi album sa više duše i atmosfere nego mnoga slična i različita metal izdanja iz Grčke koje sam imao priliku čuti, dale samo Sile Metalske dobar vjetar u jedra marketinga od strane benda i izdavačke kuće da se uspije probiti između hrpe brutal-death i wanna-be-Suffocation klonova koji vrlo često mene odvrate (nepravedno) od ovakvih underground death metal bisera.

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, prvi dan: Punk uzvraća udarac

I jesam li jedini kojeg omot podsjeća na Darkthroneov “Soulside Journey”? :)

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Cerebrum
Ime izdanja: Spectral Extravagance
Izdavač: Lacerated Enemy Records
Godina izdanja: 2009
Website benda: http://www.myspace.com/cerebrum

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakCraven Road 4: Bezimeni
Naredni članakCollateral – Demo

SLIČNI ČLANCI