Carl Hunter & Red Union @ IGS '09!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Voz kodnog imena IGS ’09 se poslije žestoke svirke Flatlinea vratio na svoje dobre, stare šine – šine koje voze u grad punka! U subotu, četrnaestog dana marta 2009. godine u Accessu povratnici u Sarajevo, karlovački Carl Hunter i novosadski Red Union pružili su zanimljive trenutke prisutnima u skoro pa punom Accessu.

Bila je to svirka u kojoj su podjednako uživali i stariji i mlađi ljubitelji punka, a možda najveća vrijednost ove svirke, kao i cijelog IGS-a je konekcija te dvije dobno različite skupine na IGS dešavanjima. Uvijek se sva mlađa ekipa žali kako đuturuma nema na punk svirkama na kojima se predstavljaju mlađi bendovi, pa je ovo bila sjajna prilika vidjeti da su oni još uvijek tu. 

Prvi je na binu (binu? Zaboravljam stalno da Access nema binu, što je odlično) izašao Carl Hunter kojeg se hodočasnici na IGS sjećaju sa drugog izdanja ovog festivala kad je Carl Hunter svirao u prepunoj Slogi. Njihov punk je veseo, melodičan, ali u određenim dijelovima i dovoljno brz da melodija ne zamori, što je publika znala cijeniti, pa smo imali priliku i direktno učestvovati ili uživati u pogledu na pogo kojeg su većinom činili mlađi sarajevski punkeri.


Dopisnik ”Dnevnog Avaza” B. Ptracki uživa uz Carl Hunter

Ono što me iznenadilo i što je velika razlika između svirke Carl Huntera u Slogi i Carl Huntera u Accessu je da je publika znala skoro pa cijeli repertoar benda napamet, pa je horsko pjevanje bio neizbježan element koji je pridodao atmosferi.

Nakon sjajne svirke Carl Huntera, pred sarajevsku publiku su po drugi put (prvi put prije godinu dana nastupali su u klubu AG, a za tu svirku ja nisam pojma imao, dakle, ako ja nisam znao, onda MORA da je bila loša reklama) pojavljuje novosadski bend Red Union, jedan od najpoznatijih srbijanskih punk bendova. Nisam imao priliku da naročito istražim njihovu muziku, ali ono što sam čuo mi se nevjerovatno svidjelo. Zašto? Zamislite Clash i Turbonegro u jednom! Da, čim sam vidio brkove na pjevačevom licu, ZNAO sam da će ovo imati nevjerovatne veze sa Turbonegrom, bendom koji puuuno volim, a kad su krenuli sulude rock’n’roll solaže na clashijiziranoj punk podlozi, osmijeh mi se nabacio na lice! Ipak je novosadski Turbojugend jedan od najjačih na svijetu! Publika je bila statična na njihovom nastupu, što ipak nema nikakve veze sa kvalitetom benda – nastup Red Uniona su najviše cijenili stariji punxi koji su tu noć došli u Access, i ne bez razloga – briljantna svirka kao i upadice između pjesama (vidim, ne znate, ne znate, večeras svi kući prvi album Clasha na repeat) dokazuju zašto postoji fama oko ovog benda!

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Sjajna svirkica sjajnih ljudi završila se sa ispijanjem pive, i ovo je zatišje pred oluju, jer se u petak koji je pred nama (20.3.2009.) sarajevska KONTRA vraća u Access…a to znači samo tri stvari – spremite se za KRV, ZNOJ i HARDCORE!

IGS Noć No. 2
Bendovi:
Carl Hunter & Red Union
Datum Dešavanja: 14.3.2009.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI