Uncle Sam Decided & Kontra @ IGS '09

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Treća muzička noć Interground Sarajevo Festivala u 2009. godini je jedan od najboljih koncerata u zadnjih godinu dana u Sarajevu, barem što se underground domaćih imena tiče. Bila je ovo definitivno noć za pamćenje koje će se sjećati više od 250 posjetilaca koji su dupke bili natrpani u sarajevski Access.

Na binu (koje nema) je prvi izašao sarajevski bend Uncle Sam Decided koji su svojom filozofijom miješanja hardcore, metal i punk zvuka osvojili uši dosta poklonika žešćeg zvuka, prvenstveno onih mlađih naraštaja. Uncle Sam Decided je bend koji ima svoj identitet i ne možete ga baš tako lako fulati – od vizuelne prezentacije, muzičkog izraza, pa do komunikacije sa publikom, sve je za desetku! USD ne svira muziku koju ja preferiram, ali definitivno niko ne može reći da ono što sviraju nije odlično prezentovano! Treću noć IGS-a su predstavili i pjesme koje će se naći na njihovom debi albumu, album će nositi ime ”State of Mind” i po riječima članova benda izaći će 2009. godine.

Publika je jako fino prihvatila nastup Odlučnog Ujke Sema za što je definitivno zaslužan EP koji je Uncle Sam Decided izdao prije nekih godinu dana i koji se vrlo brzo počeo aktivno slušati među rajom. Moćan bend, pogotovo činjenica da su trojac i da im u zvuku nema nikakve fule. Jedna moje viđenje potvrđeno je od strane velikog broja ljudi, a to je da je glavni vokal benda, usput i gitarista, Keno, pljunuta ćelava kopija Jamesa Hetfielda – od držanja na bini do načina pjevanja…ali hej, koga briga, momci prže, on je bar dobra kopija, a ja i dalje pokušavam da budem Lemmy.

Poslije sjajnog nastupa USD-a na binu se penju legende ne samo sarajevskog, već i bosanskog hardcorea – Kontra. Vidjeti Kontru opet na podu (tj. bini) Accessa upalilo je vremeplov i vratilo me u 2001. godinu kad sam imao 15 godina i prvi put čuo Kontru uživo – u Access se tad jedva ušlo od broja prisutnih, baš kao i ove godine, s tim što sam 2001. godine u par navrata vidio ljude krvavih lica i ozlijeđenih ekstremiteta – Kontra je hardcore u punom smislu te riječi. Ovaj put stajao sam u prvom, drugom redu i čekao da pakao počne…

Pročitaj i ovo:  Srklet – Povratak nepismenih: Ponovo samo svoji

Sasvim kratak intro i pjesma ”Kako da zaboravim” Access su pretvorili u mašinu za mljevenje mesa jer je preko 100 pijanih, polu-pijanih ili savršeno trijeznih ljudi krenulo da žestoko skače i da se šuta i napokon sam shvatio težinu riječi – KONTRA SE VRATILA U ACCESS!

Šutka je bila prebrutalna, moćna, ali u većini slučajeva i jako poštena – svi koji su završili na podu, bili su dignuti, svi koji su žestoko udarili nekog u nepažnji, izvinjavali su se svojim “žrtvama”. Ekipa je bila na podu, na ”bini”, otimali su se mikrofoni – gitarista Slaven je dobio udarac mikrofonom pravo u vilicu i sreća pa je vindhauba bila na glavi, pa su time izbjegnute gore posljedice tog udara kakve su okrnjeni ili porazbijani zubi. Bilo je i circle pita koji je inače skoro pa nemoguće izvesti u onako malom prostoru, sa 250 prisutnih duša, ali bilo ga je, što je najvažnije, te samim tim sigurno već imate viziju dobre atmosfere koja je vladala na trećem koncertu IGS-a ’09!

Kontra je ovakvu situaciju i atmosferu stvorila zahvaljujući upravo svojoj iskrenosti i snazi pjesama koje pjevaju i govore o svima nama – Kontra je mi svi i svi mi smo Kontra. To nije bend četiri individue kojima je bilo dosadno, pa su počeli svirati, to je vrisak više generacija nastao iz potrebe da se kaže, snimi i izrazi mišljenje! Hvala im što postoje i hvala ekipi IGS-a što ih je ugostila, te svoj super raji koja ih je podržala!

IGS Noć No. 3
Bendovi:
Uncle Sam Decided & Kontra
Datum Dešavanja: 20.3.2009.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content