Basket Case

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kako početi recenziju jednog ovako “čudnog” filma? Stvarno ne znam, ali nekako se mora, je l’?

Duane je sasvim običan momak koji dolazi u New York sa svojom košarom u kojoj nosi brata. A ako se pitate kako mu brat stane u košaru – pa tako što nalikuje na genetski modificiran karfiol. Najblaže rečeno. U New York dolaze sa ciljem da se osvete nekolicini doktora koji su učestvovali u njihovom razdvajanju (rodili su se kao neka vrsta sijamskih blizanaca, samo što je “karfiol” u obliku glave sa rukama, bez stomaka i ostalih ekstremiteta pri rođenju bio spojen za bratovu desnu stranu trupa). I tako vam oni, ma znate… Ok, dosta o priči, pogledajte film pa ćete saznati ostatak:)

Glumac koji tumači ulogu Duane-a je predobar – samo da vidite scene kada malom bratu sa ljubavlju daje hamburgere (jedna od genijalnih scena, a ima ih podosta), dok i ostali glumci briljiraju, počevši od vratara, Duaneove djevojke, Duaneovog oca… I da, obratite pažnju (opet genijalna scena) kada upravo njegov otac ulazi u podrum i luta njim… Jedini meni poznat podrum veličine prosječnih rimskih katakombi. Specijalni efekti odgovaraju filmu – dakle totalni trash. Krv je predobra, a ni animacija Duaneovog brata (da ne pišem “karfiol” tako često) nije toliko loša dok nisu došli do dijela kada bi se on trebao pomjeriti kroz sobu, ali, preboljet ćete to. Zvuk je također na nivou, a muzika mi ipak nije toliko dobra kao ona u Re-Animatoru koje se ipak lakše sjetim dugo nakon što sam pogledao film.

I tako ja završih ovu recenziju dugo nakon što sam je započeo (zato je i kraća nego ostale, heh, lijenost čini svoje) pa sam dosta toga i zaboravio, ali jedno mi je ipak jasno – Basket Case je stvarno super trash. Na nekoj mojoj listi dolazi na treće mjesto, odmah iza Re-Animatora, a na prvom mjestu je naravno Braindead. Preporuke.

Preporuke!

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 1982
Režiser: Frank Henenlotter
Uloge: Kevin Van Hentenryck, Terri Susan Smith, Beverly Bonner, Robert Vogel, Diana Browne…
Autor teksta: Scorpio

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI