AmonSethis – Part II: The Final Struggle

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

AmonSethis_xxx

Egipat je zaista magična zemlja. Ne pričam bezveze, pričam iz iskustva. Proveo sam dvije sedmice u Kairu i jednom kada osjetite taj duh, teško da ga se možete rješiti. U svoj toj ludnici, kao veliki muzički entuzijasta, američkom bendu Nile kojeg volim da ne volim pružio sam nevjerovatnu priliku, a to je da mi daju razloga da ih malo manje ne volim stvarajući atmosferu u zemlji o čijoj historiji pišu. Isti taj Nile zasvirao je utrobi jedne od tri piramide u Gizi, kao i kraj Nila, ali ni u jednom trenutku nisam mogao povezati magičnost svjetskih čuda sa muzikom američkog death metal benda.

S druge strane, vjerujem da bi mi album “Part II: The Final Struggle” francuskog benda AmonSethis mnogo bolje legao za vrijeme višesatnog istraživanja platoa Gize. Amonsethis na konceptualnom albumu inspirisanom malo poznatom sedmom dinastijom faraona nastavlja svoju priču započetu sa albumom “Part I: The Prophecy” (kojeg moram pod hitno čuti). Muzički, u pitanju je kombinacija progresivnog, ali ne smaračkog metala, heavyija, pa čak i mekših rock nota, te orijentalnih melodija koje za divno čudo ne iritiraju živce kao one koje lansira Orphaned Land (iako ih mnogi porede sa izraelskim bendom, meni tu poređenja nema – jedni mi idu na živce, ovi su mi totalno okej). Album je orkestralan, grandiozan i definitivno iznad nivoa i statusa ovog poprilično masi nepoznatog benda što je zapravo rezultat velike količine uloženog truda u samu produkciju i sviranje. Pored glavnog vokala, još se nekoliko gostiju pojavljuje na ovom izdanju, ali digitalna promotivna kopija je poprilično štura što se tiče opisa i objašnjenja, tako da nabrajanje i nije baš najpametnija opcija kako ne bih pogriješio. Ako volite epske momente, historiju i mitologiju, “The Final Struggle” je soundtrack koji ste tražili. Nakon devet pjesama dužine od dvije do šest minuta, deseta je epohalna u svakom pogledu; “The Final Struggle” je dvadesetipetominutna kompozicija koja više zvuči kao metalizirana radijska drama nego klasična pjesma i fantastičan je kraj ovog sjajnog albuma.

Pročitaj i ovo:  Marinaleda: Živost i uspješnost makedonskog undergrounda

Istina je da su se tajnama egipatske civilizacije i mitologije bavili znani i neznani, veliki i mali i da se tu više-manje nema ništa posebno novo ispričati, ali nije samo važna priča, važno je i kako se priča priča. AmonSethis sa svojim drugim albumom nastavlja svoju priču i viziju egipatske mitologije i to rade na jako dobar, inspirativan i uhu zanimljiv način, te moram reći da kako ne konzumiram ovu muziku u skoro pa nikakvim količinama, poprilično sam zainteresiran da čujem šta će imati reći na trećem albumu. Kad shvatite da je ovaj album producirao i objavio sam bend, ne možete se ne upitati koji je vrag sa današnjim izdavaštvom u svijetu heavy metala. Ovaj bend ZASLUŽUJE VIŠE.

AmonSethis – Part II: The Final Struggle
2014 / Dooweet Records
Website benda

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content