Nine Inch Nails – Year Zero

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

NIN nije potrebno posebno najavljivati, jer su zahvaljujući različitom opsegu svog djelovanja poznati skoro svim ljudima koji se zanimaju za alternativnu muziku. Broj poštovalaca ovog benda je izrazito velik – imao sam priliku da sjedim u klubu u Srbiji gdje je pičio ”With Teeth” njihov predzadnji album, ljudi su čaše od glave razbijali. Pored toga, tata NIN-a, Trent Reznor je odgojio   ”najvećeg freaka današnjice” Marilyn Mansona.

E, sad koliko god bile zasluge NIN-a/Trent Reznora, ja njihovu muziku nikad nisam cijenio, i imam argumente i mišljenje da je to najveće smeće koje sam čuo. A na vrhu smeća smrdi njihov zadnji album ”Year Zero”. Ako se malo raspitate, shvatit ćete dvije stvari – Reznor je multiinstrumentalista, čovjek čije je znanje apsolutno poželjno od strane svakog muzičara, no ipak, Reznor je dovoljno ”pametan” (a mi smo svi valjda glupi, jel?) da snima album u Truty Gloopsu. Druga stvar je da je NIN imao marketing iz snova za ovaj album, dovoljno originalan i maštovit, ali to ih jednostavno (barem kod mene) ne može izvući.

Ne znam ni zašto je neko odlučio da mi pošalje promo ovog albuma koji je čak i za techno muzika uvredljiv i ponizan. Ne znam ni šta novinari All Music Guidea i Rolling Stones-a vide u ovom albumu, pa mu pjevaju hvalospjeve. Čini se da je čitav svijet poludio kada bend idiota koji programiraju tuc-tuc techno sa nekim sjebanim lirikama punih osjećanja i emocije se najavljuje kao ”spasilački bend i album alt rocka”. Meni je muka od nafuranih idiota koji očajno žele da budu drugačiji. Nije ovo više ni industrial. Ministry je industrial. Year Zero je samo propali album koji ne preporučujem nikome – čak ni partijanerima kad ih kriza počne hvatati nakon dvije noći nespavanja i lupanja po iksićima.

Pročitaj i ovo:  The Countess i Obsidian: Gotička magija iz Sinja

P.S. Apsolutno me zanima Vaše mišljenje. Pišite na izvansvakekontrole@gmail.com. Moje iskustvo sa NIN-om završava nakon njihovog soundtracka za Quake. Tu su briljirali. Sve ostalo su jeftini pokušaji šokiranja, urbanosti i alternativnosti. Rock’n’Roll se svira sa gitarama, a ne sa tastaturom.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Nine Inch Nails
Ime albuma: Year Zero
Izdavač: Interscope
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.nin.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content