Gig Report: Blind Guardian @ Boogaloo Club, Zagreb

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ko: Blind Guardian, Infernal Tenebra
Kad: 28.04.2011.
Gdje: Boogaloo Club, Zagreb

Dozvolite mi da kao uvod u još jedan (zakašnjeli) report iskoristim i par vlastitih anegdota, tačnije rečeno životnih propusta. Svi mi pravimo greške, u to nema sumnje, a jedna od mojih većih je svakako neodlazak na Blind Guardian kada su nastupali u Beogradu prije kojih pet-šest godina. OK, kaže čovjek sebi, na greškama se uči, idući koncert im neću propustiti ni pod razno. Što je upravo ono što sam ja uradio – samo pola godine nakon prvog nastupa u Beogradu, Blind Guardian se vratio u SKC, a ja nisam bio tamo. Treća sreća, rekoh sebi.

I zaista bi treća sreća: Blind Guardian je krajem aprila 2011. stigao i u zagrebački Boogaloo, a ovaj put nije bilo šanse da propustim jedan od svojih najdražih bendova. U organizaciji Twilight Promotiona i Masters of Metala, njemačke power metal legende su stigle u Zagreb 28.04.2011. godine gdje su održali svoj prvi hrvatski koncert pred punim i, moram dodati, oduševljenim klubom Boogaloo.

Ono što se nije dalo primjetiti u najavama za koncert bilo je postojanje bilo kakve predgrupe; Blind Guardian je bio jedini bend na plakatu, a nekoliko dana pred koncert saznajemo i da će prije njih nastupiti ekipa iz Rovinja (ako se ne varam), Infernal Tenebra. Neki bi rekli da je izbor predgrupe malo čudan – Infernal Tenebra svira kombinaciju death i thrash metala, ali mjesta zamjerkama nema. Momci su svoj posao odradili na zadovoljavajućem nivou, a publiku su zagrijali i obradom pjesme Kreatora “Extreme Aggression”.

Nekih tridesetak minuta kasnije, oko 21:30, uz skandiranje publike na binu izlaze i zvijezde večeri – Blind Guardian je koncert otvorio sa prvom pjesmom sa novog albuma “At the Edge of Time”, odličnom “Sacred Worlds” koja nas je i podsjetila zašto volimo taj bend, pogotovo nakon malo drugačijeg prethodnog albuma “A Twist in the Myth”. Nakon nje, bend jednu za drugom niže stare i obožavane klasične pjesme, od kojih čovjek zaista ne zna koju bi posebno izdvojio. Od fantastične i ultra-brze “Welcome to Dying” preko nevjerovatne “Nightwall in Middle-Earth”, pa sve do “Time Stands Still” – vokal Hansi nije ni trebao pjevati refrene (kao uostalom ni dobre dijelove skoro svake pjesme te večeri), kada je to za njega izvodila publika…

Pročitaj i ovo:  Marinaleda: Živost i uspješnost makedonskog undergrounda

Blind Guardian je jednostavno bend koji morate vidjeti uživo i izgubiti se u masi koja pjeva “Nightfall”. Osim spomenutih klasika, bend je odsvirao i malo novije “Fly” i “Turn the Page”, a nakon njih je uslijedila i predivna “Lord of the Rings”, popraćena standardnom pričom o Lord of the Rings trilogiji, dok Hansi nije propuštao priliku ni da se dotakne drugih Tolkienovih knjiga, kao ni drugih fantasy autora.

Sa novog albuma su odsvirali i “Tanelorn (Into the Void)” na koju su se odlično nadovezale “Traveller in Time”, “Valhalla” i “Imaginations from the Other Side”. I da, horski otpjevana “Valhalla” je još jedno od onih morate-doživjeti iskustava. A upravo takvo je i “Bard’s Song”, koju smo čuli na bisu zajedno sa pjesmama “Wheel of Time”, “The Hobbit” i “Mirror Mirror”, sa kojom je bend i zatvorio koncert. Da se pitalo publiku, svirka bi se produžila za još koji sat.

Ukratko: Blind Guardian je koncertno iskustvo koje se mora doživjeti ukoliko ste fan power metala, a zagrebački koncert je imao sve: od atmosfere koja se izgleda magično stvara na svakom njihovom nastupu, preko fantastične svirke, pa sve do komunikacije sa publikom – vidimo se na nekom idućem njihovom nastupu! I to uskoro, nadamo se.

Dženan Suljević
Dženan Suljević
Dženan je pod ISK zastavom proveo najviše vremena na poziciji urednika ISK radijske emisije. Povremeno piše za ISK Web Magazin i posjeduje mnogo više konzola nego slobodnog vremena.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content