Gig Report: Misery Index @ Sloga

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ko: Misery Index, Evading Downfall, Duat
Kad: 31.05.2011.
Gdje: Cinemas (ex-Sloga), Sarajevo

Nakon što su nam BHxHC Booking i SMF Promotions doveli Rotting Christ i Kataklysm, zadnji dan mjeseca maja je obilježio nastup američkih metalaca Misery Index, a u Slogi su im se pridružili i domaće snage: bendovi Duat i Evading Downfall. I to sve nažalost pred relativno malobrojnom publikom.

Koncert je svojim nastupom otvorio Duat, goregrind bend iz Bihaća koji izgleda ima poštovaoce i u Sarajevu, ako je suditi po reakcijama publike. A ako se mene pita, bend je bio ok… ali vjerovatno me se ne pita. Šta ću, grind nikad nisam ni mogao provariti zbog vokala. Sa druge strane, Duat je instrumentalno zvučao zanimljivo na momente.

Duat

Nakon njih smo imali priliku vidjeti i Evading Downfall i to u situaciji koju nisam mogao ni zamisliti prije par godina – bez Andreja na vokalima. Kao što vjerovatno već znate, bend je pretrpio nekoliko izmjena u postavi od svog posljednjeg nastupa (Sarajevo Metal Fest 2010 ako se ne varam). A ako ne znate – Andrej više ne pjeva, dok ni Sale više ne svira bass u Evading Downfallu, a tu je i potpuno novi član – klavijaturista sa klavijaturama koje su se solidno uklopile u zvuk benda. No novi vokal, iako OK, meni ipak zvuči neobično, da ne kažem i slabije od Andreja. Ili je to ipak stvar navike? Kako god, Evading Downfall se vratio na domaću scenu i ponovo ćete imati priliku da čujete neke dobro poznate stvarke (“As The Ashes Burn” i dalje zvuči pravo dobro!).

Pročitaj i ovo:  Fulci - Exhumed Information: Slatka oda gadosti

Novi vokal, novi basista i stari gitarista.

Eh, vratimo se sada na grind, žanr koji mi može biti i dobar ukoliko ima adekvatne vokale, a Misery Index u svojim kombinacijama death metala i grindcorea spada upravo u tu zlatnu sredinu. I ako izuzmemo nedostatak bisa (baš kao i na Kataklysmu), svirci se nema šta prigovoriti, čak naprotiv: odlične gitare i bas uz dva growl vokala koja se izmjenjuju praćeni zaista fantastičnim bubnjarem koji je izazivao poglede nevjerice kod većine prisutnih. I to opravdano, kako kvalitetom tako i na momente nenormalnom brzinom (pitajte Ziru iz Dozera ako meni ne vjerujete). Ni komunikacija sa publikom nije izostala, mada bi vjerovatno bila i bolja da je atmosfera bila na boljem nivou. Pogotovo ako se sjetimo fantastične atmosfere na Kataklysmu.

Pročitaj i ovo:  Fulci - Exhumed Information: Slatka oda gadosti

Misery Index je pocijepao Slogu na dva dijela!

 

I to bi bilo to za maj, vrijeme je za bacanje pogleda na juni i nadolazeće koncerte, a onda se svakako vidimo 6. jula na Madballu!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI