HS#17: Kako izvaditi ATA CARNET?

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Upozorenje prije samog čitanja: sljedeće upute, stavovi i mišljenja vezana za vađenje ATA CARNETA i izneseni u ovom tekstu ni na koji način nisu odobreni, regulisani ili kontrolisani od strane Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Sljedeći tekst pisan je od strane osobe koja je prošla kroz proceduru vađenja ATA CARNETA i tekst se zasniva na isključivo ličnom iskustvu. Tekst nemojte shvatiti kao vodič, već kao referencu, a za sve dodatne informacije obratite se Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, tj. njenom ATA Odjeljenju na broj telefona 00 387 33 566 171 ili 00 387 33 566 174.

DOĐE NAM I ATA, DA SKINEMO CARINU SA VRATA!

Došlo je i to doba. Bosna i Hercegovina postala je jedna od zemalja koja zahtijeva vađenje međunarodnog carinskog dokumenta ATA Carnet prilikom privremenog uvoza roba u druge zemlje. Potpisivanjem ovog sporazuma došlo je do značajnih promjena vezanih za muzičare iz Bosne i Hercegovine, a najvažnije pitanje je postavljeno: kako ATA CARNET pomaže / odmaže underground muzičarima i kako se pitanje istog aplicira na njih?

Ovaj tekst je tu da vam pomogne. Ako ste član underground benda kao i potpisnik ovih redova i ne zarađujete od muzike, već svirate za svoju dušu, ponekad i u inostranstvu, ATA Carnet će vam biti prijeko potreban jer preko grane više nema na lijepe oči.

Kao prvo, razjasnimo ukratko šta je ATA Carnet. ATA Carnet je jednostavan i jedinstven međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni uvoz najvažnijim grupama roba kojima se trguje u svijetu. ATA Carnetom roba cirkuliše neocarinjena na period od jedne godine, u slučaju kada je na carinskom području zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava, plaćanja carine ili polaganja depozita, što inače slijedi u redovnom postupku za privremeni izvoz, odnosno uvoz. U svijetu, ATA Karnet je sinonim pasoša za robu. ATA je skraćenica, kombinacija početnih slova francuskih riječi “Admission Temporaire” i engleskih riječi “Temporary Admission”, što znači privremeni uvoz.

Šta to znači za male bendove kao što je moj i vaš? To znači da je ATA Carnet dokument koji će ti pomoći da preneseš gitare, kablove, dijelove seta za bubanj i ostalu tehničku robu preko granice u drugu državu kako bi svirao u komšiluku, ali i dalje. Sve zemlje regiona (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija) uključujući i Bosnu i Hercegovinu su potpisnice Konvencije o privremenom uvozu, drugim riječima u svakoj od ovih zemalja vrijedi  dokument ATA Carnet.

ATA Carnet, suprotno stavovima dosta  underground muzičara (čak i mom na samim počecima) nije dokument koji smeta i koji pravi problem, već je dokument koji pomaže da na granici nemate frke, da idete bez problema i da više ne kasnite na vlastite koncerte jer ste do prije par mjeseci na granice zemalja okruženja donosili kvazi-dokumente sa popisima opreme ištampane kod kuće. To je prošlost.

ATA Carnet u Bosni i Hercegovini izdaje ATA Odjeljenje Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Pošto je ovaj tekst direktno inspirisan iskustvima mene kao člana jednog malog benda, objasnit ću vam kroz šta ja trenutno prolazim kako bi vama vađenje ATA Carneta bilo jednostavnije. Tekst će biti osvježen i dopisivan kako se i situacija bude razvijala, tako da vas molim da se sad-zasad do samog završetka pisanja suzdržite od pitanja jer na ono što nisam doživio vam ne mogu ponuditi i odgovor.

MOJ MALI, NEPROFITABILNI BEND

Mali bendovi, poput mog i vašeg, koji NISU REGISTRIRANI u organizacijama za zaštitu autorskih prava kakve su “Sine Qua Non” i “UZUS” i čiji članovi ne zarađuju za život od svirke mogu zahtjevati izdavanje ATA Carneta kao fizičko lice. Evo o čemu se radi. ATA Carnet mogu (moraju!) izvaditi sva fizička i pravna lica koja se bave privremenim uvozom. Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine muzičke grupe posmatra kao PRAVNA LICA. Kada sam to saznao, nazvao sam ih i objasnio im svoju situacije: sviram u bendu, ne živimo od toga, sviramo neprofitne koncerte u regionu i šire za gorivo. Veoma ljubazno odjeljenje mi je onda objasnilo da je moguće izdati ATA Carnet u slučaju takvih bendova kao da se izdaje fizičkom licu tako što će jedna osoba iz benda predstavljati fizičko lice. Najodgovornija osoba iz benda (možda čak vi?) treba preuzeti ulogu vađenja ATA Carneta na sebe.

UBIJA ME PAPIROLOGIJA

Šta je potrebno? Malo dobro volje, određena količina novca, malo vremena i par papira. A kojih, pitate se?

Potrebna dokumentacija – Fizička lica

1) Zahtjev za izdavanje ATA Karneta
2) Izjava podnosioca o preuzimanju obaveza
3) Robna lista
4) Kopija lične karte/pasoša podnosioca zahtjeva
5) Kopija lične karte/pasoša zastupnika

Sve obrasce možete skinuti OVDJE.

Prođimo kroz papirologiju.

Zahtjev za izdavanje ATA Carneta

Ovo je osnovni i jedan od dva najvažnija papira. Kao fizičko lice, tj. predstavnik malog benda popunjavate čitko i ispravno (najbolje na kompjuteru) sve podatke koji se od vas traže, a to su:

1a Podnosilac Zahtjeva: vaši lični podaci, čitko popisan i najvažnije od svega – tačni!
2. Ime i prezime zastupnika Carneta: najbolje da to bude ista osoba koja je i podnosilac Zahtjeva. Podnosilac Zahtjeva je osoba koja predaje za izdavanje ATA Carneta. Zastupnik je osoba koja na granici predaje dežurnom carinskom službeniku ATA Carnet i stara se da su podaci u istom relevantni sa sadržajem vašeg gepeka.
3. Zemlja privremenog uvoza pod režimom ATA Carneta: ovdje upisujete zemlju u kojoj svirate, to je zemlja gdje se održava koncert
4. Zemlje tranzita: ovdje upisujete kojom će se rutom kretati vaši instrumenti, ako npr. svirate u Sloveniji, a krećete iz Bosne i Hercegovine, pišete: BiH – Hrvatska – Slovenija – Hrvatska – BiH. Važno je da se stavi precizna ruta od tačke A do tačke Z(adnje) koja je zapravo opet tačka A (krenuli iz BiH, vratili se kući)
5. Svrha korištenja Carneta: navedete za šta ćete koristiti muzičku opremu. Ako ste u istoj situaciji kao i ja, onda ćete najvjerovatnije napisati da idete odsvirati neprofitabilni koncert u tom i tom klubu i tom i tom gradu. Vrijedno je napomenuti sljedeće: pozivno pismo od kluba pali najbolje, postarajte se da ga imate ako bude poteškoća i ATA Carnet ne priznaje kućne svirke i neke underground manifestacije u nepostojećim klubovima, pa pazite šta navodite jer je moguće da se sve to provjerava.
6. Ukupna vrijednost robe: Ovo ćete prepisati iz dokumenta “Robna lista” – o tome kad dođemo do tog dokumenta. Srednju vrijednost robe u konvertibilnim markama na dan predaje Zahtjeva možete proračunati OVDJE.
7. Zbirni naziv robe: ukupni naziv robe koju privremeno uvozite. Pošto sam ja vadio ATA Carnet za dijelove bubnja i bas gitaru, napisao sam “Muzička roba – bas gitara, dijelovi bubnjarskog seta i pripadajući kablovi”.
8. Na samom kraju ide datum predaje Zahtjeva, Vaš potpis, a pravna lica stavljaju i pečat koji vi nemate jer niste pravno lice, tj. muzička grupa koja živi od muzike i legalno izdaje svoje albume.

Izjava podnosioca o preuzimanju obaveza

Ovdje popunjavate samo jedno polje, a to je polje za potpis, no dobro proučite Izjavu podnosioca o preuzimanju obaveza kako bi bili sigurni da se slažete sa svakom stavkom. Suštinski, sve je to birokratija, ali da ne bude da vas nisam upozorio – čitajte.

Robna lista

Pored Zahtjeva za izdavanje ATA Carneta, ovo je drugi najvažniji dokument koji ako krivo popunite, možete imati opasne probleme na granicama. Robna lista je zapravo lista sa nazivima i specifikacijama tehničke opreme koja se privremeno uvozi u drugu zemlju. Kruži neosnovana priča koja kaže da se ATA Carnet ne mora vaditi za gitare koje se mogu pikati kao lični prtljag pojedinca – POGREŠNO. Za sve što ima veze sa muzikom potreban vam je ATA Carnet. Dobro, ne kažem da će vam neko napraviti problem ako vam pronađe suvenir frulu sa Čaršije ili usnu harmoniku, ali ako nosite gitaru da bi svirali na istoj, uštedite sebi živce i vrijeme – izvadite ATA Carnet.

Da ne bih previše pričao o ispravnom popunjavanju ATA Carnet robne liste, primjer ispravno popunjenje liste možete pronaći na OVOM LINKU (.pdf format).

Kopija lične karte / pasoša podnosioca zahtjeva / zastupnika

Stavke četiri i pet iz potrebne dokumentacije za vađenje ATA Carneta u slučaju fizičkih lica su kopije ličnih dokumenata podnosioca zahtjeva (vas) i zastupnika (gore sam objasnio – zastupnik je osoba koja ATA Carnet predaje carinskom službeniku, najbolje da vi budete oboje). Ako ste se odlučili da budete i podnosioc zahtjeva i zastupnik, što je najlakša varijanta, predlažem da napravite dvije kopije pasoša. Dajte, ne prelazite granicu sa ličnom kartom. To je stvarno neozbiljno. Moj prijedlog je i da ne radite crno-bijelu kopiju, već da skenirate dokumente i ištampate dva primjerka u boji. Izgleda ljepše i ozbiljnije.

A ŠTA SAD?

Sada, kada ste ispunili Zahtjev za izdavanje ATA Carneta i Robnu listu i još jednom prekontrolisali da nema nekakvih grešaka, to dvoje se OBAVEZNO, ALI OBAVEZNO! prvo mora dostaviti na e-mail ata@komorabih.ba. Ne morate dostavljati Zahtjev sa vašim potpisom jer ćete original morati dostaviti lično u prostorije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine kada dođe vrijeme, ali je sasvim OK ako ištampate Zahtjev, potpišete ga i skenirate. I to daje dozu ozbiljnosti. Ne zaboravite biti kulturni prilikom e-mail razgovora. Brže će ići na taj način.

Pročitaj i ovo:  OOZ (Skopje): Distorzijom protiv smoga

Kada službenici ATA Odjeljenja zaprime vaš zahtjev, trebat će im nekoliko dana (rekli su mi da je do pet radnih dana), a onda će vas kontaktirati telefonski na broj koji ste naveli u Zahtkevu. Tada slijedi drugi dio.

Nastavak teksta: 2.6.2011.

I POSLAO SAM NA MAIL I?

Za sređivanje ATA Carneta u slučaju da ste sve odradili kako sam i naveo u ovom prvom dijelu teksta i u slučaju da je Vaša robna lista uredno popisana potrebno je oko tri do četiri radna dana. No, meni se desio jedan specifičan slučaj, uposlenici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine me nisu nazvali iako su rekli da će me kontaktirati telefonskim putem kada ATA Carnet bude spreman.

Uputio sam im poziv 31.5.2011. godine, jedanaest dana nakon što sam predao zahtjev putem e-maila i rekli su mi da je ATA Carnet odavno završen, ali da nije plaćen. Ispostavilo se da je greška do njih i uslijedilo je takvo izvinjavanje od strane ATA Odjeljenja da je meni bilo neugodno. Zaista, ovo su najdivniji državni službenici sa kojima sam se sreo, čista profesionalnost i ljubaznost. Zato je savjet svim ljudima koji predaju zahtjeve za ATA Carnet – ako vas ne nazovu u tri-četiri dana od datuma predaje zahtjeva, okrenite njihov broj da vidite šta se dešava, ljudi rade, moguće je da i pogriješe pa da zaborave.

Dakle, vaš ATA Carnet je gotov i sad je potrebno uplatiti novac i ponijeti potrebnu dokumentaciju koju ćete predati na šalteru. Potrebna dokumentacija je za sve ljude ista – Zahtjeva za izdavanje ATA Carneta, potpisan i popunjen sa datumom koji ste naveli u zahtjevu koji ste poslali mailom (u mom slučaju 20.5.2011.), originalna kopija Izjave o preuzimanju odgovornosti sa vašim lijepim potpisom, te kopija vašeg pasoša ili lične karte (pasoš, pasoš, kažem ja!), te kopija pasoša ili lične karte druge osobe ako je neko drugi zastupnik na vašem ATA Carnetu. I last, but not the least – novac. Koliko košta vaš ATA Carnet, saznat ćete telefonskim putem (ili će oni vas nazvati nakon tri-četiri dana ili vi njih nazovite).

Razlika između ljudi i Sarajeva i drugih ljudi iz Bosne i Hercegovine u slučaju vađenja ATA Carneta je ta što se sa građanima naše zemlje koji ne žive u Sarajevu, osim ako lično ne dođu do istog, ATA Carnet i vađenje istog regulište preko pošte, osim ako nije drugačije, tj. ako Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine nema odjel u vašem gradu, provjerite, ali ja iskreno sumnjam. Oni koji mogu lično izvaditi ATA Carnet i maniti se pošte imaju puno lakši pristup dobijanju istog kada se on završi. Najbrži način je sljedeći: kada saznate da vam je ATA Carnet završen, odite do prostorija Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine koje se nalaze na adresi Branislava Đurđeva 10. Da vam pomognem: ulaz u zgradu nalazi se preko puta slastičarne koja se nalazi u istom nizu sa Cinema Cityijem. Ulaz u Vanjskotrgovinsku komoru je u istom nizu sa jednom sarajevskom knjižarom i ulazom u neki ogranak stranke SDP-a ili šta im je već tu… a evo i mape!

Kada uđete u zgradu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, ljubazni čiko na recepciji će vam reći gdje trebate ako upitate za ATA Odjeljenje, ali ja ću ga preduhitriti – prvi sprat, soba broj šest. Dođite prije 14.00 sati, a evo i zašto! Kada dođete u sobu broj šest, pregledat će vam se donešeni dokumenti (navedeni gore) i bit ćete ljubazno zamoljeni da odete u sobu broj deset gdje se nalazi ATA Računovodstvo gdje ćete platiti ATA Carnet. Kada se to završi, vraćate se u sobu broj šest da preuzmete ATA Carnet sa računom iz sobe broj deset. Jednostavno, zar ne?

Ljubazni uposlenici ATA Odjeljenja objasnit će vam i kako se koristi ATA Carnet i ja ne bih trošio previše vremena na to jer ne želim da vam kažem nešto pogrešno. U svakom slučaju, ono što ću Vas upozoriti je da se ATA Carnet vraća nazad nakon godine dana i da ga slučajno ne izgubite, te da ga također kopirate i ovjerite u opštini svaki put kada prođete granicu, te da obavezno stanete na svaku carinu koja vam iskoči pred nosom. Zašto? Možete uraditi uvoz opreme recimo u Srbiju i onda na povratku iz Srbije, carinici vam viču da prođete. Ako prođete, a ne upišete izvoz, bit ćete terećeni za carinski prekršaj, a takve glupe kazne vam ne trebaju. Znate kakve su granice.

MALO O CIJENAMA I STVARIMA NA KOJE SE PAZI!

Želim napisati riječ-dvije o cijenama ATA Carneta koje variraju od količine i vrijednosti robe koja se stavlja na robnu listu. Nekoliko stvari se među rajom krivo ili tačno priča, ovako ćemo razjasniti sve što se razjasniti treba.

Preuzimanje ATA Carneta i plaćanje istog se posmatra kao učlanjenje u Vanjskotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine. Postoje dvije kategorije ”članova” – oni koji su dosad bili članovi i oni koji nisu.

Ako ste dosad platili članarinu za prethodnu godinu i protekli period tekuće godine, vađenje ATA Carneta vas košta sedamdeset maraka. Većina nas nije, te spadamo u drugu kategoriju, tj. ljude koji plaćaju devedeset maraka, a već od sljedeće godine, ako nastavite svirati, plaćate sedamdeset maraka. Pored toga, na sve dodajte i osiguranje opreme koju privremeno uvozite u druge zemlje. Minimalno osiguranje je četrdeset maraka, a cijena osiguranja je 0,3% od cijene opreme koju ste unijeli u robnoj listi. Važno je napomenuti da se osiguranje odnosi na osiguranje obaveza plaćanja carinskih dažbina, a ne na osiguranje robe u transportu ili od pričinjene štete, krađe i sličnog.

Šta se zapravo stavlja na ATA Carnet? SVA vaša oprema. Od gitarskih glava, pojačala, činela, doboša, gitara, kablova i pedala za efekte, ne stavljaju se žice, trzalice i bubnjarske palice koje su potrošni materijal. Ne vjerujte pričama kako ovu ili onu robu (najčešće su to gitare) možete prenijeti kao lični prtljag. To vam se može desiti jednom ili dvaput, već treći put kad ovaj sistem usvoje sve carinarnice i počnu postupati po istom, već taj treći put desit će vam se neugodna situacija vlastitom krivicom.

A šta kad stavite svu opremu na robnu listu, da li to znači da morate svaki put nositi sve što vam je potrebno? NE. Još jedan od dodatnih troškova za ATA Carnet je plaćanje dodatnih ATA listića koji se vade za svako putovanje izvan granica Bosne i Hercegovine i koji se popunjavaju i predaju na granicama, a izdaje ih Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine lično (isti sistem, soba šest, soba deset, soba šest) ili putem pošte i uplate na žiro račun koji je naveden na stranici Komore. Prva kategorija listiće plaća dvije marke, druga kategorija dvije marke i trideset feninga. Na tim listićima naznačite koju opremu prenosite i pod kojim rednim brojem se nalazi u robnoj listi. Tako da možete slobodno ne ponijeti svoje pojačalo. No, PRVI PUT kad prelazite granicu nosite SVE jer se prvi put vrši tzv. otvaranje ATA Carneta i sve što je na vašoj robnoj listi mora biti prisutno. Više informacija o otvaranju Carneta, listićima i popunjavanju istih dobit ćete pri izdavanju ATA Carneta od službenika ATA Odjeljenja.

A ako dodajete novu opremu na robnu listu? E tu ću vas morati razočarati. Ako to radite, morate vaditi novi ATA Carnet koji ima punu cijenu. Muzička oprema spada u kategoriju PROFESIONALNE OPREME i samim tim, drugačije se tretira u odnosu na druge vrste robe.

A MOŽE I KRAĆE!

Dobio sam primjedbu od par ljudi da je postupak vađenja ATA Carneta kompliciran. Možda je ovaj detaljni tekst sa puno objašnjenja stvorio konfuziju u glavama ljudi, ali ja sam pored samog procesa vađenja htio i opisati neke od važnih tačaka ATA Carneta. Ako ste spremni da sami istražite proces vađenja, prođite samo ove tačke.

1. Predajete prijavu kao fizičko lice. Skinite potrebnu dokumentaciju OVDJE.
2. Popunite dokumente Robna lista i Zahtjev za izdavanje ATA Carneta.
3. Popunjene dokumente pošaljite na ata@komorabih.ba sa svojim ličnim podacima i brojem telefona.
4. Za tri do četiri dana ako ne primite poziv, nazovite ATA Odjeljenje.
5. Ako vam je ATA Carnet završen, izvrište bankovnu uplatu na žiro račun Vanjskotrgovinske komore (podaci ovdje) ili lično u prostorijama Vanjskotrgovinske komore u Sarajevu do 14.00. Ponesite i potpisane originale Zahtjeva za izdavanje ATA Carneta, Izjave podnosioca o preuzimanju obaveza i kopiju lične karte / pasoša.
6. Nakon izvršene uplate preuzmite ATA Carnet ili ga sačekajte ukoliko vam stiže poštom.

Cilj cijelog ovog teksta nije da vrijeđa ničiju inteligenciju podrobno objašnjavajući korake, ali ni da bude konfuzan. Većina ljudi koji su imali priliku pročitati tekst kažu da je sve savršeno jasno, ali evo i skraćeno objašnjenje onome ko isto zahtjeva.

ZAKLJUČAK?

Nadam se da vam je ovaj tekst barem malo pomogao u vađenju vašeg ATA Carneta. Znam, možda sve izgleda komplikovano i navikli smo da nas država jebe kako stigne i umije, ali ATA Carnet nije bh dokument, već svjetski dokument kojeg podržavaju i najveće svjetske sile kakve su Sjedinjene Američke Države, Španija, Japan, Velika Britanija i ostale.

Vaša prednost je u tome što u ATA Odjeljenju rade veoma ljubazni ljudi koji će vam odgovoriti na svako pitanje.

Sretno!

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

1 komentar

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content