Xander Demos – Guitarcadia

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Prvo sam pretpostavljao da je u pitanju kompilacija demo izdanja benda koji se zove Xander, ali onda sam shvatio da je Xander Demos zapravo ime i prezime (ili pseudonim) američkog gitariskog virtuoza kojem je “Guitarcadia” prvo izdanje. Demos je poprilično poznat među ljubiteljima gitarskog razbijanja, a njegovo umijeće baratanja gitarom donijelo mu je i mnoge endorsment ugovore sa poznatim kompanijama.

Na album “Guitarcardia” nalazi se deset većinski instrumentalnih kompozicija (dvije imaju vokalne dionice), progresivnih i zapetljanih aranžmana gdje je Demos ispoljio svu svoju moć kreiranja muzike pod utjecajem širokog ranga muzike: od rock’n’rolla, metala (thrasha i heavyija), pa čak i određenih pop dionica.

I sve je to divno i krasno, ali pošto sam ja čovjek od riffa i ritma ili u drugu krajnost, od totalnog, nekontrolisanog noisea, ovaj album je meni strašno, strašno smaranje. Ne!, to ga apsolutno ne čini lošim albumom, svaka pjesma je dovoljno različita  i kompleksna da čvrsto vjerujem da će se svi ljubitelji gitarskog onanisanja pronaći sebi zanimljive momente u ovim kompozicijama, ali ja jednostavno nisam jedan od tih. Neki kažu da je ovo za ljude koji vole i poštuju djela Satrianija, Malmsteema i Dream Theatera, pa ako vam to išta predstavlja, onda ovaj podatak vrijedi unosa u recenziju.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Xander Demos
Ime izdanja: Guitarcadia
Izdavač: Rock’n’Growl
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.xanderdemos.com

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI