Vallenfyre – Splinters

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Vallenfyreov debi uradak “A Fragile King” predstavljao je pravo osvježenje, a usudim se reći i iznenađenje u redovima bendova potpisanih za kuću Century Media 2011. godine. Svi oni koji vole svoj metal sirov, gadan i prljav uživali su u albumu (super)grupe koju (su) mnogi smatraju projektom i kojoj nisu davali mnogo šanse za nastavak karijere. Naravno, metalci će odmah spomenuti da grupu čine članovi Paradise Losta (Gregor Mackintosh), My Dying Bridea (Hamish Hamilton Glencross) i At The Gatesa (Adrian Erlandsson) i to će biti najvjerovatnije glavni prodajni poeni i ovog albuma, ali vrijedi spomenuti i basistu Scoota, člana sjajnih grupa kakve su Hellkrusher, Extinction of Mankind i Alehammer koje prljaju našu stvarnost i terete uši u crust punk tradiciji. Pogotovo treba spomenuti krastere kada pričamo o “Splinters” jer ovaj album je toliko pod utjecajem crusta da jednostavno boli ne prihvatiti tu činjenicu.

“Splinters” nastavlja staroškolsku death metal priču koja je počela sa “A Fragile Kingom” – death metal koji počiva na atmosferi i težini, od ovog albuma značajno je pomjerio svoje ležište i na prljavštinu zvuka, te silovitoj energiji kojom pršti svaka pjesma. Ne trebamo ni poslušati album da primjetimo promjenu – dovoljno je baciti oko na hipertmurni omot albuma koji je ilustrirao Brian D’Agosta, autor logotipa za Extinction of Mankind, da se shvati da je nešto mnogo prljavo u državi Century Media. “Scabs” otvara album u maniru koji me podsjeća uveliko na Extreme Noise Terror i njihovu muziku koju mnogi karakterišu kao crustcore; takav ritam se nastavlja i kroz nastavak albuma, značajno ojačan death metal dionicama. No to nije sve. Sporina? Ima. Brzina? Ima. Sporina sa kucanjem po ride čineli? Ima i to. Midtempo sa naglaskom na riff koji žvače kao bijesan hajvan? O da, ima.

Pročitaj i ovo:  Sekiracija umesto donacija: Zašto smo (opet) zakazali?

Inače nemam problem sa vokalnim dionicama ni na jednom albumu, meni su većinom ili pogodak ili promašaj, ali pošto je ovaj album poprilično emotivno i energično šareniji od prošlog, bilo bi lijepo da je Greg neke pjesme otpjevao na drugačiji način ili barem unio nešto novo. Kroz cijeli album se provlači klasično grubi death metal glas, a ima prostora za svašta nešto.

Veći Šveđani od Šveđana, britanski Vallenfyre na novom albumu “Splinters” donosi staru školu deatha sa crust/d-beat konstrukcijom, više muda i jačim stavovima. Iskoristio bih se terminologijom koja je jasna i poznata svim gejmerima – da je Vallenfyre razvojni tim koji je napravio igru “A Fragile King”, “Splinters” bi bio DLC dodatak sa integrisanim patchom koji ispravlja sve greške originala.

Vallenfyre – Splinters
2014 / Century Media
Website benda 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI