Unleashed – Odalheim

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nakon desetog studijskog albuma pod nazivom “As Yggdrasil Trembles”, švedski death metal veterani Unleashed nastavljaju postapokaliptičnu priču ostajući dosljedni temama inspirisanim vikinškim borbama i nordijskom mitologijom.

Kao uvertira apokalipsi koja slijedi, nastupila je oštra Fimbul zima; tri uzastopne godine tame, snijega i leda tokom kojih Majka Priroda uzima sve ono što joj i pripada. Slijedi  Ragnarök, što rezultira smrću glavnih aktera nordijske mitologije i brojnim prirodnim katastrofama. Preživjeli obnavljaju svijet u koji unose vikinšku tradiciju i vrijednosti. Tu počinje priča o novom poretku i svijetu stvorenom posle  Ragnaröka, Odalheimu, i jedanaestom studijskom izdanju Unleasheda.

Album otvaraju blast beatovi i tremolo picking pjesme “Fimbulwinter”. Tu je i dosta black metal rifova, da bi pjesma na kraju bila završena kratkom akustičnom dionicom. Slijedi je “Odalheim”, nešto sporije, ali teže atmosfere. Mislim da ne donosi ništa novo, zapravo, tempo na cijelom albumu je dosta sličan, a i riffovi prate slične šablone, više blackened thrash nego death metal. Gitarske solo dionice provlače se cijelim albumom. Unleashed je kroz “The Hour of Defeat”, “Gathering the Battalions”, “Germania” i druge ponudio brze i ubitačne pjesme, ali je bend ipak napravio album koji se ne gubi u nekoj složenosti. I na kraju “The Great Battle of Odalheim” kao zaključak Unleashedovom konceptualnom putovanju.

Da sumiram, ono što se krije iza ovog albuma su borba, nada i snaga prikazani u vidu blast beatova, riffova koji balansiraju ono varvarsko i melodično, sirovog vokala i tekstova koji podižu moral bitke i snagu i oslikavaju drevne događaje. S obzirom da se Unleashed drži onog  započetog prije dvadeset i kusur godina, osobu koja s vremena na vrijeme presluša bend Odalheim neće pretjerano oduševiti, ali opet, jednog ratnika Midgarda sigurno neće ostaviti indiferentnim.

Pročitaj i ovo:  Damir Avdić: Mainstream je Horror

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Unleashed
Ime izdanja: Odalheim
Izdavač: Nuclear Blast
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.unleashed.se/

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI