Gig Report: Metallica, Machine Head, Gojira @ Ušće, Beograd, 8.5.2012.

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Metallica, Machine Head, Gojira
KAD: 8.5.2012.
GDJE: Ušće, Beograd

Fotografije preuzete sa oficijelne web prezentacije benda Metallica

Nakon osam godina od prvog koncerta Metallice u Srbiji, bend se osmog maja po drugi put vratio u Beograd povodom dvadesetogodišnjice od izdavanja Crnog albuma. Koncert je održan na beogradskom Ušću, a kao predgrupe nastupili su francuski metal sastav Gojira i američki Machine Head.

Kapije su otvorene u šesnaest časova, a predgrupa Gojira je počela svirku pet minuta prije najavljenog vremena što je, pored obezbjeđenja koje je na ulazu oduzimalo sve sto im se činilo kao hladno oružje (čitaj: metalni novac, upaljače, kišobrane, narukvice), rezultiralo mojim malim kašnjenjem i propuštanjem “Oroborus” kojom je Gojira započela koncert, što i ne bi bio neki bauk da moje interesovanje za ovaj bend ne raste sve više i više u poslednje dvije- tri godine i da setlista ovog benda nije uključivala samo šest pjesama, čini mi se. Uz “Oroborus” sa “The Way of All Flesh” albuma, Gojira je sa istog odsvirala i “Toxic Garbage Island” i “Vacuity”, “The Haeviest Matter of the Universe” i “Flying Whales” sa “From Mars to Sirius” i “L’Enfant Sauvage” sa istoimenog albuma.

Oko petnaest do osam na binu izlazi Machine Head, bend za koji su prisutni pokazali veće interesovanje. Broj posjetilaca se znatno povećao, a atmosfera u publici je postala intenzivnija. „Srbijo, nevjerovatna si!“, pozdravio je bend prisutne i počeo svirku pjesmom “I Am Hell (Sonata in C#)” sa poslednjeg albuma, “Unto the Locust”. Jasno da je bilo vrijeme za šutku. Uslijedila je “Be Still and Know” sa istog albuma, a nakon nje “Imperium” tokom koje je svirka Machine Heada kulminirala u vidu circle pita. Setlista je bila bazirana na pjesmama sa poslednjeg albuma i njegovog prethodnika, tako da je publika pored navedenih čula i “Beautiful Mourning”, “Locust”, “Darkness Within”. Sledeću pjesmu, “Aesthetics of Hate”, bend je posvetio njihovom idolu Dimebagu Darrellu, koji je ubijen dan prije nego što je Machine Head svirao u Beogradu 2004. godine. Kao poslednja pjesma na repertoaru se nasla “Halo” kojom je Machine Head završio svoj nastup. Počinje priprema scenografije za hedlajnere večeri.

Pročitaj i ovo:  Damir Avdić: Mainstream je Horror

Oko 21:20 h pale se video bimovi i na njima se uz zvuke Enia Morriconea (“The Ecstasy of Gold”) pojavljuje Clint Eastwood. Na binu  pred oko 30000 ljudi staje Metallica koja počinje koncert pjesmom “Hit The Lights”. Publika horski pjeva tokom refrena, a bend bez pauze prelazi na “Master of Puppets”. Adrenalin raste, publika skače i horski prati Jamesa. Uslijedila je “The Shortest Straw”. “Metallica je sa vama! Da li ste vi sa nama?!“, upitao je Hetfield. Sviraju se “For Whom the Bell Tolls” i “Battery”. “Jeste li živi? Kakav je osjećaj biti živ?“, pitao je James. Zatim je izveden čitav Black album, počevši pjesmama “The Struggle Within”, “My Friend of Misery”, “The God That Failed” nakon kojih je bilo kristalno jasno da će Crni album biti izveden obrnutim redoslijedom, tj. od poslednje ka prvoj pjesmi. Hitovi poput “Whenever I May Roam”, “The Unforgiven” i “Nothing Else Matters” prošli su u horskom pjevanju, a atmosferu su dodatno podigle i “Sad But True” i “Enter Sandman” uz dosta pirotehnike. Bend se povlači sa bine, ali se, naravno, na skandiranje publike vraća na bis. Pirotehnički šou se nastavlja uz “Fuel” koju prate i plamenovi koji su dodatno zagrijali publiku, ali bukvalno. Veče se nastavlja uz “One” praćenu laserima tokom cijele uzvedbe. Uslijedila je, kako James kaže, pjesma koju svi volimo i kojom je Metallica navikla završavati koncerte. Frontmen je zatražio da se upale sva svijetla i počela je “Seek and Destroy”. Po fan pitu su letile velike crne lopte sa logom Metallice. Svaki član se ponaosob oprostio od publike. „Da li sam ja jedini koji misli da Metallica treba da se vrati za manje od osam godina?!“, uzviknuo je Lars. Koncert je završen, a onih 30000 prisustvovalo je upravo onome što je bend i najavio na samom početku – vrhunskom spektaklu.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI