Myrath – Tales of The Sand

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Volite progresivni metal sa orijentalnim zvukovima? Orijentalne skale? Uživate u pjesmama bendova Orphaned Land i Salem ili barem u orijentalnim primjesama u zvuku bendova Opeth, Iron Maiden ili Symphony X? Onda je Myrath savršen bend za vas!

Radi se o tuniškom progresivnom metal bendu koji svoju muziku ukrašava pregrštom istočnjačkih melodija koje će vas, ukoliko im se prepustite, snažno uzeti za ruku i na kamilama odvesti u srce pustinje! Internet mi kaže da je “Tales of the Sands” njihov treći studijski album, pa sam odmah nabavio i dva prethodnika. Nakon preslušavanja sva tri albuma, uvidio sam koliko su sazreli i obogatili svoj zvuk, te su od prosječnog heavy/progressive benda koji je startao kao tuniška kopija benda Symphony X-a, postali jako dobar i respektabilan bend, koji za sebe sa punim pravom može tvrditi da svira progresivni metal. Ne znam ko im trenutno može parirati u tim orijentalnim vodama, možda eventualno Orphaned Land… I da, nemojte shvatati ovaj bend metal džigarom, jer Myrath nije folk metal bend.

Ono što me privuklo ovom bendu bila je pjesma i spot “Merciless Times”. Jaranica mi je poslala link za pjesmu, budući da zna kako volim orijentalne zvukove pomiješane sa metalom. Bio sam ugodno iznenađen, najprije vokalom i lijepim istočnjačkim melodijama, a zatim i ostalim segmentima. Jako jednostavna pjesma sa zaraznim refrenom. Odličan izbor za singl! Ako vas ova pjesma ne privuče, onda ne znam šta će.

Ostatak albuma je također vrhunski! Ostale pjesme su daleko progresivnije i sa više detalja. Naslovna pjesma predstavlja sami vrhunac albuma, te mi je ta pjesma jedna od najljepših oriental metal pjesama uopće! I dalje se primjeti ogroman utjecaj benda Symphony X, naročito u pogledu aranžmana, riffova i tu i tamo vokalne interpretacije.

Pročitaj i ovo:  Tama nad Sarajevom: Arjen premijerno u rodnom gradu!

Moram priznati da album nema niti jedne loše pjesme! Pošto nisam baš veliki obožavatelj progresive, ponegdje mi malo zasmetaju neki fazoni tipični za taj pravac, tipa odugovlačenje sa solažama, non-stop izmjene ritmike, ali drago mi je da su te stvari uspjeli svesti na minimum. Nema toliko peglanja u poređenju sa albumima drugih bendova ovog usmjerenja. Također, primjetio sam da i tekstovi nisu jača strana. Doduše, nisam ih detaljno čitao i analizirao, ali riječi koje izgovara pjevač se mogu čuti i razumjeti i bez pomoći ištampanog teksta. U pjesmama su zastupljene uglavnom tematike koje obrađuju i ostali prog bendovi kakve su borba kroz život, ljubav, porodica i slično. “Fighting to survive” i te spike. Više bih volio da su se okrenuli tumačenju historije i mitologije. Ali sve to opraštam kad čujem vokal i te arapske melodije!

Pružite šansu ovom bendu!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Myrath
Ime izdanja: Tales of The Sand
Godina izdanja: 2011
Izdavač: XIII Bis Records
Website benda: http://www.myrath.com

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content