Goran Bare & Majke – Teške Boje

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Odmah da naglasim da će ova recenzija biti lišena svih medijskih pizdarija koje redovno priređuje frontmen Majki Goran Bare. Jer htjeli neki priznati ili ne, Majke su se vratile. Ovaj bend slušam dugo, još od osnovne škole i doba kaseta i presnimavanja. Uvijek mi je godila ta njihova prljavština garažnog rock’n’rolla sa osjetnim uplivima bluesa, a ponegdje čak i punka, soula ili reaggea. To su Majke. Beskompromisni garažni rock koji ne bježi od uticaja ostalih srodnih žanrova.

Kada sam čuo da su se ponovo okupili u ovom dobu kada se mnogi stari bendovi ponovo okupljaju isključivo zbog novca i rasprodatih turneja, iskreno nisam znao šta da mislim. Hoće li i oni slijediti taj put mužnje para na račun stare slave ili će se okupiti i snimiti dobar album? Ispočetka je bilo ovo prvo, tj. krenuli sa sa unplugged turnejama, ali su se ipak na vrijeme opametili i ušli u studio.

2009. godine sam bio na ljetovanju u Puli i jedan dan me nenormalno obradovao jednostavan crni plakat preko kojeg je najobičnijim fontom pisalo MAJKE! Baš tih dana je u Puli bila oskudica gitarskih dešavanja (iako je to tamo raritet, radi se ipak o gradu koji je iznjedrio mnoge rock’n’roll, punk i metal bendove i festivale), tako da sam s rođakom uzeo kartu i zaputio se na tvrđavu Kastel, mjesto gdje će Majke ponovo da praše kao nekad. Bar sam se tome nadao. Nažalost, sve što sam mogao vidjeti je upropašten nastup od strane koga li drugog nego nadrogiranog Bareta. Znam, obećao sam ranije, i ovo fakat neće biti priča o njemu! Ostatak benda je stvarno dobro svirao i ne mogu reći da se nisam zabavio, jer sam pijan pjevao sve te pjesme, ali nisam se mogao oteti dojmu koliko bi bolje bilo da je PJEVAČ (da ga ne imenujem više…) barem pokušao da pjeva i da ne psuje mater toncima i posjetiteljima koji su platili karte. Ali, dosta o tome, idemo mi čuti šta su nam ponudili sa ovim novim albumom…

Prošlo je čak trinaest godina od posljednjeg studijskog albuma (“Put Do Srca Sunca” iz 1998.), dok je PJEVAČ snimio tri samostalna albuma. Album je najavio istoimeni singl “Teške Boje”, kojeg su, vjerujem, svi čuli zahvaljujući i istovremeno lansiranom video spotu. Ova pjesma je savršen primjer odličnog povratka! Savršen rock’n’roll! Dobro poznati prljavi rokerski riffovi, jednostavan bubanj, solaža u stilu Rolling Stonesa, promukli vokali, prejeben tekst i fenomenalan apokaliptični spot! Sto posto sam siguran kako će se ova pjesma još dugo, duuuuugo slušati i kako će vremenom postati klasik rocka ovih područja!

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Kakav je ostatak albuma? Odličan! Sasvim sigurno jedan od najboljih albuma Majki!  “Život je Osjećaj” i “Divlji Cvijet” su klasične Majke stvarke, odsvirane u veselijim tonovima, sporijim tempom… Sljedeća stvar koja se izdvaja je odlična “Pozovi Me u Noć”, recimo da podsjeća malo na “Ja sam Budućnost”; brža stvar sa odičnom solažom i refrenom! Siguran hit na koncertima!

Moja je ljubav ljubav čovjeka koji bi htio biti živ…, to su stihovi pjesme “Moja je Ljubav” gdje PJEVAČ pokazuje da nije izgubio smisao za pisanje lijepih ljubavnih stvari. Dosta blues-rock elemenata se čuje na albumu, a tradicionalno, najviše su zastupljeni sirove hard rock dionice. Sljedeća pjesma koju moram izdvojiti, a koja mi je ubjedljivo najjača na albumu zove se “Depresija”. Ovo je nešto najbolje što sam čuo sa naših prostora! Troma, teška, tegobna, psihodelična, dijabolična… Ova pjesma me podsjeća  na neke pjesme The Doorsa! U par akorda i par stihova – toliko toga rečeno, u tako dobroj atmosferi, da vas jednostavno tjera da ovu pjesmu slušate iznova i iznova. Zarazno savršenstvo!

“Ona” zvuči kao da joj je mjesto na “Razumu i Bezumlju”! “Ona” završava album baš onako kako je i počeo – sirovo, tvrdo, plesno! Dok su žive Majke, Partibrejkersi i No Rules, nema potrebe da brinem za opstanak pravog rock’n’rolla!

“Teške Boje” je monumentalni rock album novog doba! Ovaj album ne svijetli, ovaj album sijeva!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Goran Bare & Majke
Ime izdanja: Teške Boje
Izdavač: Croatia Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.myspace.com/rockmajke

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakStepfather
Naredni članakMyrath – Tales of The Sand

SLIČNI ČLANCI