Tzun Tzu – Without Zen

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Evo jednog albuma kojeg sam u vidu promo kopije dobio prije neke dvije godine (album je izašao 2006. u mjesecu januaru), i onda sam ga zagubio. Jednostavno tako, pojma nisam imao ni da ga imam dok neki dan nisam iskopao neke stare kutije pune magazina kakvi su PC Play, Hacker itd. Rekoh, nikad nije kasno ispraviti grešku, stavih album u player i raspalih po tastaturi…

Tzun Tzu je australijski bend koji kako kaže svira ”ancient death metal”. Tematski su meni jako zanimljivi, i samim tim se čudim kako sam ovo promo izdanje mogao zagubiti. Teme Tzun Tzuovih pjesama su antički Japan i njegova historija, što je meni jako zanimljivo, ali muzički, očekivao sam mrvicu više originalnosti koja se definitivno mogla implementirati u ovaj koncept. Kad smo već kod tekstova, kad sam vidio imena pjesama, očekivao sam i tekstove na japanskom, ali nažalost – nisam ih dobio :(

Ovaj EP (ili demo, kako piše na stranici Tzun Tzu-a) sastoji se od pet pjesama, od kojih je jedna intro, tri pjesme su u death metal maniru i jedna pjesma je fina, ali jako mračna instrumentala. Naslovna pjesma ”Without Zen” je odlična death metal pjesma koja kako se primiče kraju opasno usporava, što mi se nevjerovatno svidjelo. Valja spomenuti i ”OniKundaki”, instrumentalu sa dosta istočnjačkih muzičkih elemenata, koja mi je najviše sjela od svih 5 pjesama na albumu.

Vrijedan je spomena i multimedijalni dio ovog CD-a sa tekstovima pjesama i biografijom benda, upakovan u jako fin flash dizajn, ali i besplatne 22 pjesme drugih izvođača Dissident Recordsa u mp3 formatu.

Kako najlakše opisati Tzun Tzu? Zamislite bend samuraja koji sviraju u Incantationu. Otprilike vam je to to. Iako se elementima istočnjačke filozofije izdvajaju iz mase death metal bendova, ipak je to što ih izdvaja samo maska, ovo je death metal bend sa solidnom produkcijom (poseban naglasak na sjajnu, sirovu produkciju bubnjeva). Sayonara!

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Dominantni LOPOČ i uigrani Primer Regimen u DKC Sarajevo

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Tzun Tzu
Ime izdanja: Without Zen
Izdavač: Dissident Records
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.tzuntzu.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content