Nonsense – Scene Smrti (demo)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ako pričate sa bilo kojim hrvatskim underground fanatikom, velika je mogućnost da će te se u priči dotaći jednog istinskog fanatika iz Požege – KKTZ-a. Kukatz je legenda požeške scene i definitivno uzoran primjer pravog ljubitelja DIY scene i zvuka. No, ovo nije priča o KKTZ-u, ovo je priča o povratku Nonsense-a, još jednog benda u kojem je KKTZ ostavio svoj trag.

Ako niste upoznati sa pričom, onda dopustite da vam kažem riječ dvije o Nonsense-u. Nakon 3 rehearsal demo tejpa koju su snimili tadašnji članovi Nonsense-a Kukatz, Gera i Chucha, 1994 . godine snimljena je i objavljena DIY demo kaseta ”Always Against” koja je reizdana nakon 14 godina u limitiranom tiražu (50 komada) na kanadskom labelu Intestine Stew Records. Poslije te kasete i par nastupa bend završava karijeru da bi ga KKTZ digao iz pepela 2008. godine sa novim demo materijalom koji sadrži čak 38 pjesama.

Ono što je započeto sa ”Always Against” demo kasetom nastavlja se i na ”Scenama Smrti”. Haotični noisecore, ovaj put sa još manje grindcore utjecaja za razliku od AA tejpa. Ipak, na momente se može naslutiti upliv i drugih influensi pored noisea. Sa ovim tejpom postignuto je ono što se i htjelo postići – audio terror koji DEFINITIVNO neće leći mnogim ljudima, za ovakve stvari trebate imati želudac i biti jako otvoreni. Inače, ”Scene Smrti” su snimali KKTZ i Janez, član bendova kao što su Pope On Acid i Entropija. Lirike su jako jednostavne, posve direktne i na čak tri jezika, engleskom, srbijanskom i španskom (ipak, mislim da nema šanse da baš puno razumijete osim ako niste super nadareni).

Ovo izdanje je podstaklo nostalgiju u meni kad je moj bend Motherpig 2004. počinjao kao noisecore bend. Zid buke se opet digao nakon 14 godina. Ovo izdanje je još uvijek neizdano, a planira se izdanje u vidu 7”-e, pa sačekajte malo, ali ako želite čuti kako to sve zvuči, posjetite website benda.

Pročitaj i ovo:  Baboon Show - God Bless You All: Previše rokerisanja

Fanovi bendova kao što su 7 Minutes of Nausea, Sore Throat i Buka, kao i poklonici čistog, nepatvorenog noisecorea kojem nije za cilj da pozira kao mp3 na vašem kompjuteru, nego da vam uništi uši, ovo je za Vas.

Balkan Trash STRIKES BACK!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Nonsense
Ime izdanja: Scene Smrti (demo)
Izdavač: neizdato
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.myspace.com/nonsensefuckingnonsense

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI