Triumphant – Herald The Unsung

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Austrijski Triumphant službeno pod ovim imenom i u ovoj postavi djeluje od 2013. godine, no sami korijeni grupe sežu sve do 2007. godine, ako je vjerovati najvećoj heavy metal bazi podataka, popularnom Metallumu. Imena su se mijenjala, a očito najstabilnija postava uspjela je napokon snimiti i debitantsko izdanje. “Herald The Unsung” objavljen je kao CD, ploča i kaseta, te nijedan ljubitelj muzike, bio liberalan ili konzervativan u svojim načelima kupovine albuma neće biti ostavljen na cjedilu – i lo-fi i hi-fi opcije su ponuđene.

Album otvara “Triumfator”, skoro tri i pol minute dug intro. Fantastična kompozicija zvuči kao zombi apokalipsa unutar svijeta igraćeg serijala Diablo, a kada “Triumfator” ustupi svoje mjesto na igli, laseru ili glavi pjesmi “Nachzehrer”, počinje sonični masakr koji znači samo jedno – ako voliš staru školu metala, ostani, ako ne, razguli. Kompromisa baš i nema.

Kroz četrdeset minuta, koliko “Herald The Unsung” traje, Triumphant pokazuje zavidnu količinu umijeća i dobrog smisla za uklapanje svojih ideja u već postojeće kalupe. Ni u jednom trenutku nema fule ni praznog hoda, cijeli album je nabijen i bijesan. Triumphant uspijeva u onome čime se mnogi bendovi diče, ali to zapravo i ne rade, a to je hodati na tromeđi između thrasha, blacka i heavy metala, te se utjecaji sva tri žanra mogu prepoznati na ovom albumu. Najbolja pjesma je, bez ikakvog pitanja, jedina na jezicima naroda sa ovih područja, a to je “Život Ispod Obrnutog Krsta”. Ona kako tekstualno, tako i muzički ostaje u glavi najduže nakon što album prestaje svirati i evidentno je da albumu treba još ovakvih, lokaliziranih pjesama. S obzirom da je vokal benda Bekim Leatherdemon, Bosanac i Hercegovac sa mjestom prebivanja u Austriji, za nadati se da će ga korijeni povući na ovu vodu na idućem izdanju, no sasvim je jasno da je opravdano i da se to ne desi, jer se bendu, ako nastave ovako, smiješi značajna karijera u evropskim underground metal krugovima.

Pročitaj i ovo:  Debeli Precjednik i "Atomac": Sudar političkog i ličnog

“Herald The Unsung” predstavlja krunu u dosadašnjem radu Triumphanta i definitivno jedno od najboljih metal izdanja, ako ne i jedino čistokrvno metal izdanje koje sam čuo ove godine. Čelik, krv, jeza, koža, lanci, killeri, nedostatak basa i milosti ka bilo kome. Ovo je album od metalaca koji štuju jedino i isključivo staru školu za metalce iskovane po propisima stare škole, bez želje za uklapanjem u iznadpovršinske moderne metal trendove. Što bi ti ga značilo, “Herald The Unsung” je ili pogodak ili potpuni promašaj, što vjerujem njima nimalo ne smeta. No ako spadate u grupu ljudi kojima je ovakva muzika pogodak, obradovat ćete se jednom odista odličnom muzičkom djelu.

Triumphant – Herald The Unsung
2014 / Cyclone Empire
Website benda

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI