Top 10+ najboljih izdanja 2023. godine (Matea Lacmanović)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

isk top 10

U jednom periodu prestala sam pratiti nova izdanja albuma na sceni osim onih izvođača na čije ću koncerte potegnuti bez razmišljanja, tako je krenulo moje istraživanje scene i proširivanje horizonta, što je urodilo plodom! Slijedi mojih top deset 2023. godine koji će vam bar malo dati uvid u kompleksnost mojeg glazbenog ukusa (a i valja povremeno prorijediti ovu pankeriju na portalu).

Ludovico Einaudi – Music of Care

Sramota me priznati, ali ovog skladatelja otkrila sam na Instagramu. Prije par godina pitala sam tadašnje učenike gdje otkrivaju novu glazbu i većina je odgovorila kako to čine preko društvenih mreža. Vizualizacija osjećaja, iskustava i slaganje tzv. reelsa na IG-u pridonijelo je popularizaciji glazbenika i eto mene tim putem kod gospodina Einaudija!

“Music of Care” je kompilacija koja je objavljenja početkom godine. Otvara skladbom „Experience“ koja je upravo ta, THE skladba s IG-a. Postepenom gradnjom emocija i to ponekad koristeći famozna četiri akorda, gospodin Einaudi opravdao je svoj CV koji potpisuje mnogobrojnim OST-ovima.

Masayah – Zavedno

Masayah sam pak otkrila na oldskul način, odnosno zalutavši na njezin nastup tijekom SeaStara u Umagu. Članak i možete pročitati ovdje, a moje oduševljenje repericom koja se ne libi repati na slovenskom još ne jenjava. “Zavedno” je album koji je već pokupio neke nagrade u Sloveniji i pomeo njihove glazbene ljestvice.

“Pa-pa-parara, para se mi srce!”

Godsmack – Light Up The Sky

2009. godine nisam izlazila iz majice na System (tad smo još majice na bendove nosili mi koji smo de facto slušali te bendove) i rezultat je bio sljedeći: „E, poslušaj Godsmack ako voliš SOAD, mogli bi ti se svidjeti!“. I poslušah Godsmack. I svidje mi se Godsmack. Jedan od rijetkih bendova koji je ostao vjeran svom žanru i stilu. Ako volite SOAD, šanse su da će vam se svidjeti i Godsmack. Ovogodišnji jest nešto mekši no prije 15-ak godina, ali takva su vremena.

Miley Cyrus – Endless Summer Vacation

Kako to s Godsmacka na Milicu Citrus?

Miley Cyrus je svima nama koji smo se sprdali na njezin račun zatvorila usta onda kad je otpjevala “Jolene” prije više od deset godina, a 2021. je iz zajebancije s Metallicom otpjevala i njihovu najpoznatiju baladu. Ipak, “Endless Summer Vacation” je album koji odjekuje pop prizvukom, ali je dobar, ako ne i najbolji u tome ove godine; “Flowers” kao single koji je najavio album je jedna od najslušanijih novijih pjesama na YouTubeu s preko milijardu i pol pregleda.

Rodrigo y Gabriela – In Between Thoughts… A New World

Još jedna kolaboracija dogodila se između Metallice, točnije Roberta Trujilla i dua Rodrigo y Gabriela, ali danas smo ovdje da ukratko predstavim njihov ovogodišnji album. Ovi Meksikanci kombiniraju instrumental na dvije gitare inspiriran flamenkom, metalom, rokom, etnom. Jednostavno, nešto što se mora čuti! Starija skladba “Diablo Rojo” bi bila ta koja možda čak i nabolje sažima njihov talent, a 2023. godine objavili su album iz podnaslova koji se malo udaljio od etno prizvuka i približio nekom instrumentalnom pop-rocku. Iako mi je žao da se odmiču od onog poznatog zvuka, i dalje smatram da ovaj album zaslužuje mjesto na ovoj ljestvici.

One Dread – Rewind, Play, Repeat

Pročitaj i ovo:  Smrt razuma u AG-u: Dobar pank je živio, živi i živjet će

Neke godine negdje u Rijeci, mislim u Harteri, otišli smo na neki festival. I tamo je svirao ovaj reggaeish band za koji nismo mogli vjerovati da je domaći koliko je bio dobar! That awkward moment kad bend propriča hrvatski na kraju svirke!

Ove godine objavili su svoj prvi autorski album koji me pomalo podsjeća na eru Adise Zvekić u ranoj Dubiozi što mi je osobno falilo na ovim prostorima. Tri vokalistice i četvorica instrumentalista – matematika je jasna; sedmeročlani glazbeni sastav koji ima puno toga za reći, a to i čini nastupima diljem Hrvatske i šire. Mr. Nicey Nice najavio je album, a isto tako nastavak je ženskog krika koji odzvanja Balkanom od vijeka vjekova – prisluhni!

Dino Jelusick – Follow The Blind Man

U drugoj polovici 2023. godine izlazi album jednog od najboljih vokala hrvatske scene i najboljeg metal vokala u Hrvata danas. Dino Jelusić aka Jelusick. Od malog slatkog dječaka za klavirom koji je briljirao na prvoj dječjoj verziji Eurovizije, preko Whitesnakea, mentora na The Voiceu, nastavnika u školi… Dino Jelusick prezentira nam metalčinu/hard rock koji jedva čekam čuti uživo. Izdvajam “Animal Inside”.

Dimitrije Dimitrijević – Leđa mala

Sara Renar, Rooftop Sessions, lipanj 2023. Penjemo se na neboder, uzimamo vinceko, gledamo hoće li kiša ili ćemo proći lišo. Na to upoznajemo Dimitrija Dimitrijevića, Sarinog glazbenog gosta te večeri na krovu. Vjetar se diže, Dimitrije uzima gitaru i kreće… I tu je onaj „jebote“ trenutak kad zaboraviš gdje si i u tom filmu si u kojem on hoće da budeš. Zadnjeg mjeseca godine Dimitrije zaključuje godinu albumom “Leđa mala” koji nas akustikom, minimalizmom i usporenošću talasa vodi kroz poslijepodneva svih četiriju godišnja doba…

Vojko V – Dvojko

Rijetko se događa kod nas da netko ode solo i uzleti; osim ako si Vojko Vrućina. Vojko V svojim cinizmom, majstorskim opservacijama (hrvatskog) društva, verbaliziranjem istog i pritom zadržavajući ritam čini Vojka jednog od najjačih izvođača u Hrvatskoj. Splitska scena oduvijek je imala jaku konkurenciju i kolaboracije, ali Vojko dokazuje da je tata scene.

Nemojte me krivo shvatiti, ali jedan od najvećih deficita današnjih trapera i neologizama dalmatinske scene jest da puno pričaju, a malo kažu. Fokus je na beatu, bassu, ritmici i tekst pati. Vojko ima par takvih komada, no već na drugima dokazuje svoje majstorije. Da ne spominjemo skladbu „Tour life“ u trajanju 20-ak minuta na glazbu uvodne špice emisije Plodovi zemlje. Legendo!

Oni koje nisam uvrstila

Jedno mjesto posvećujem svima onima koje sam željela uvrstiti, ali je nedostajalo ono nešto. Ili je album bio previše plastičan, jednolik, plitak, ili je sama izvedba bila loša, a ježim se i na klinačke rime tipa dan-san oliti night-bright koje su trebale biti prevaziđene u sedmom razredu. Tu spadaju novi Maneskin, Sam Smith, Pink (što me boli), Nicki Minaj i ostali fallen artists kojima, po mom skromnom mišljenju, 2023. nije bila najjača godina – barem što se albuma tiče. To ne znači da se baca sjena na sve što su do sad učinili on or off stage, već samo da smo tek zakoračili u 2024. i da smo naučili lekcije prošlosti.

Matea Lacmanović
Matea Lacmanovićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Matea lovi sunce i voli more. U potrazi je za svježim zrakom i filozofiranjem, praunuka vještica koje niste spalili.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content