Slovenska reperica Masayah ovaj put pred zagrebačkom publikom!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

masayah
Foto: Arin Rapuš

Ovogodišnji SeaStar Festival, o kojemu smo već pisali, pokazao je kako se krug vratio na lijepu stranu devedesetih i kako kombinacija basa s dobrim tekstom i performansom uvijek ima svoju publiku. Iako Gen-Z danas glazbu većinom otkriva preko društvenih mreža poput TT-a (“Tetejac” za one starije, Tik-Tok za one mlađe – mislimo na ovo), prisutan je i onaj staromodni način odlaska na nasumične koncerte i festivale.

Tako sam čula i za mladu slovensku repericu Masayah koja je ove godine dobila nagradu Zlata piščal za novinku leta, odnosno novog izvođača godine. Nešto slično hrvatskoj nagradi Porin. I sve bi to bilo u redu da se u njezinom nastupu ne vidi duh nekih reperica devedesetih, flow koji uzdiže slovenski jezik i teške teme od kojih izustite – jebote!

Ususret Masayinom koncertu u Zagrebu 24. studenoga u sklopu LIFT festivala, porazgovarali smo s repericom.

Stil ti je više rap i hip-hop no balkanski trap. Zašto nisi krenula u tom smjeru?

U načelu se ne volim opredjeljivati zato što me sva glazba impresionira na svoj način, a tko zna što će me u budućnosti inspirirati! Mislim, nikad ne reci nikad! Vjerojatno se po samoj strukturi umjetnika osjeti što mi je bila prva ljubav u glazbi.

Pjesme su ti na slovenskome jeziku, imaš li namjeru nešto napisati i repati na engleskome, odnosno talijanskome jeziku ili dijalektu?

Već sam pisala pjesme na engleskome, ali nisam još na talijanskome, premda se osjeti taj dijalekt u rimama jer sam cijeli život živjela na deset minuta od granice s Italijom. Iako postoje tri pjesme na engleskome, još uvijek ne postoje na talijanskom. Tu i tamo već imam komade talijanske rime – ako se to računa! Ponekad mi je lakše pisati rime na stranim jezicima, nego ih govoriti zato što te jezike znam preko glazbe.

“Zavedno” je tvoj posljednji album; kako se on razlikuje od prošlog albuma i u kojem pravcu ide tvoj stil po pitanju tekstova i žanra? Primjerice, u pjesmi “Predobro vem” čuje se utjecaj jazza.

“Zavedno” je, u biti, već bio u nastajanju prije samog projekta i albuma “H2SO4”, a konačno je nastao godinu dana nakon izdavanja albuma “H2SO4”. Definitivno mi se čini da je na albumu “Zavedno” taj sound koji želim dalje stvarati. Sve svoje vokale snimam sama u svom studiju i to mi je dalo još jedan dodatan pogled na sve skupa. Želim miješati žanrove i kretati se tako kako me sama glazba kreće – ritmično.

Dolaziš iz Istre – koliko je teško stvoriti karijeru kad dolaziš iz dijela države koji se najviše bavi turizmom i koji je – ograničen?

Da, haha, dobro pitanje! Ne bih rekla da je dio ograničen, ali se definitivno osjeti taj naš doslovni „krepat, ma ne molat“! Ljudi teško rade po cijele dane, posebice tijekom sezone. I mi klinci počnemo raditi već negdje od 14. godine. Skromni smo, radišni i zaštitnički orijentirani i taj neki sanjarski mentalitet vrlo često nema prostora ili je u dosta primjera uzet s rezervom. Mislim da je sve kako uzmeš i vjeruješ. Ja vjerujem da mi je taj mentalitet uvijek dao samo još veći pokret i kopun u guzicu – pa čak i povremenu samokritiku što je dobro i potrebno da se umjetnik razvija. Ponosna sam na to odakle dolazim i na svoje korijene. Na stranu to što si ne znamo dati mira, uvijek si znamo uzeti vrijeme za romantiku, dobro društvo i dobru hranu. Naravno, i za dobru glazbu!

Dosta radiš na vizualiji; Tibor Golob je autor cover fotke na albumu “Zavedno”, Tia Krašovec ti često radi kostimografiju, a za sam nastup imaš i plesačice. Zašto su ti vizualija i performans toliko bitni?

Tako je! Već neko vrijeme sam opsjednuta s modom, plesom, filmovima i samim setom videospotova. Sve te umjetnosti su snažno povezane i sve slaže neko jedinstvo. Kad spojiš sve te umjetnosti, dobiješ eksploziju i nešto neopisivo – tako si ja to zamišljam. Bog zna da mi samo prevodimo tu ljepotu i možemo ju samo voljeti!

Masayah, kao i druge glazbenike za koje ćete sigurno puno više čuti u budućnosti, možete čekirati već 24.11. u Zagrebu, točnije u Tvornici kulture. Novi festival LIFT radi na tome da promovira novije glazbenike i one koji se probijaju kod naše publike, a karte za 10€ možete kupiti klikom već ovdje!

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Matea Lacmanović
Matea Lacmanovićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Matea lovi sunce i voli more. U potrazi je za svježim zrakom i filozofiranjem, praunuka vještica koje niste spalili.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content