Sea Star 2023: Renesansa 90-ih (izvještaj)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Prodigy na Sea Staru: bez Keitha, ali i dalje zabavno i emotivno (Foto: Jovana Semiz)

Dojmovi se još uvijek nisu potpuno slegnuli. Prodigy. Dejan Miličević b2b Marko Nastić. Dresovi zlatne generacije Chicago Bullsa. Fluorescentne pletenice. Bucket hatovi. SeaStar 2023. godine neodoljivo podsjeća na neodevedesete u kulturi i – samoj glazbi. Krenimo redom!

Sea Star, dan prvi

Dolaskom u Umag primijeti se početak ljeta, a glasnici ljeta jesu mladi s alkoholom i glazbom na plažici gdje se odvija uvertira u izlazak. S obzirom na to da je prvu večer festival posjetilo  19,000 ljudi, nije bilo toliko redova za ulazak koliko je moglo biti. Mi smo čekali 10-ak minuta, a broj zaposlenih bio je i više nego dovoljan, što se ne može reći za šankove. Uz klasičan top up na kartice festivala, krenuli smo do glavne pozornice u iščekivanju Robina Schulza, njemačkog DJ-a koji je oduševio posjetioce svojim primjesama elekto-hitova 90-ih.  Kraljica balkanske trap scene Senidah krenula je jako, odjenuvši crveni jaknu na Bullse, kao i njezin gitarist. Publiku je već prvim taktovima raspametila tako da su svi već bili dobrano zagrijani dok je stigla do Replaya.

U jednom trenu otišli smo do Nautilus arene, odnosno teniskog stadiona unutar kojeg je bila pozornica na kojoj su veterani Dejan Miličević i Marko Nastić vrtili u svojim već dobro znanim stilovima opet prizivajući taktove i melodije od prije 20+ godina. Mjesta na flooru nije bilo.

Senidah je raspametila Sea Star (Foto: Matija Borbelj)

Otežavajuća okolnost festivala bilo je mučno čekanje za šanku sa žesticama i koktelima na kojemu je jednostavno bilo premalo ljudi na premalom šanku za toliki broj ljudi. A tad smo otkrili prazan šank na silent discu!

Sea Star, dan drugi 

Silent disco bio je jedan od pozornica gdje ste mogli slušati jedan od dva moguća kanala DJ-eva, a žanr je za bio – rasplesan.  Od Elvisa Presleya, preko Jamiroquaija do Mobyja. No, pozornica je bila smještena bočno uz glavnu pozornicu i kad je Krankšvester došao na red, kroz slušalice se mogao čuti svaki bass susjednog izvođača. Također, frekvencija se gubila čim bi se maknuli od središnjeg dijela, odnosno otišli na šank.

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Festival intervju: Last Drop (Doboj)

Čekali smo Prodigy i otišli do Nautilusa bez plana i očekivanja, a naletili smo na OG hip-hop/R’n’B izvođačicu koja je repala na – slovenskom. Naravno, Sea Star i Slovenija se vole, prilika je to susjedima da otvore sezonu kupanja i posjete i našu obalu bez puno vožnje. Masayah je ime slovenske izvođačice koja nas je pomela s nogu svojim flowom, beatovima, plesačicama  – tekstovima. Ova mlada ankaranska reperica neodoljivo podsjeća na scenu kasnih 90-ih, napose na stil Ruff ridersa s Eve; možda ne toliko zbog same glazbe, ali svakako zbog energije koju odašilje.

Zanimao me ovaj Prodigy bez Keitha Flinta. Zanimalo me hoće li biti toliko loši kao i 2017.? Nisu. Činio se kao bolji produkcijski trud, manje Maximovog opterećivanja mikrofona i općenito boljeg izbora za set-listu. Skakalo se, igrala se jednosmjerna festivalska odbojka pivom i zabavljalo se. I to je sve što je bitno na ovako nekom događaju.

Sve u svemu, Sea Star je svakako pokazao napredak od svojih početaka, ostalo je još par sitnica koje je potrebno ispolirati kako bi i ovaj festival došao bliže vrhu svoj rođaku Exitu.

Matea Lacmanović
Matea Lacmanovićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Matea lovi sunce i voli more. U potrazi je za svježim zrakom i filozofiranjem, praunuka vještica koje niste spalili.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content