Top 10 albuma 2008. godine (Dženan aka dr.west)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Pošto vidim da Sharan na svojoj listi nije redao albume na pozicije od 10 pa do 1, malo me, što bi rekli, zadever’o – ali ostaću pri svojoj prvoj ideji, tako da od mene za Novu godinu dobivate “Najsavršeniju listu TOP 10 albuma iz 2008”!

Krećemo sa kraja, ali svakako uzmite u obzir da su svi navedeni albumi odlični i svakako im svima pružite šansu:

10. Iced Earth – Crucible of Man

Album kojim Iced Earth obilježava povratak Matta Barlowa, meni ipak trademarka samog benda (pored Schaffera naravno). Nastavak albuma Framing Armageddon, koji nisam preslušao jer čekam verziju sa Mattovim vokalom, malo usporava ritam i priča odličnu priču o nastanku Set Abominaea i predstavlja odlično zaokružen konceptualni album – teško je izdvojati određene pjesme (osim ranije objavljenog singla I Walk Alone), sve su jednako kvalitetne i nadovezuju se jedna na drugu – ne preskačite nijednu!

9. Metallica – Death Magnetic

Metallica ponovo svira thrash metal – dakle – Metallica se vratila! Neka vam ta činjenica da ponovo sviraju thrash bude sasvim dovoljna, a moram ponoviti ono što je Sharan spomenuo u svojoj recenziji – Emir iz Aebyssa je kritikovao Kirkovo silovanje wah-wah pedale – “a ja ću reći: neka je!”. Death Magnetic me malo podsjetio na novi Death Angel – old school zvuk upakovan u novu produkciju, dakle – odlično.

8. Cavalera Conspiracy – Inflikted

Uf, sad kad skontam jedini album za koji sam napisao recenziju ove godine (shame on me) – Max i Igor sviraju zajedno nakon dugo vremena i sviraju odlično. Za sve ostale detalje konsultujte recenziju. Da, toliko sam lijen da vam neću čak ni link dati.

7. Unleashed – Hammer Battalion

Od ovogodišnjih izdanja švedske old school death škole album koji mi je najbolje legao. Death metal u svom najboljem i meni najdražem obliku (ne želite da vam sad psujem tehničare, blastbitere i brutalce jelda?).

6. Chrome Division – Booze, Broads & Beelzebub

Motorheadov Motorizer me iskreno – razočarao. Očekivao sam nešto, ne znam da li da kažem više, brže, ali u svakom slučaju bolje. I tu uskače Chrome Division, bend koji na prvu zvuči kao Motorhead, a isto tako će zvučati i na drugu… Ali kao onaj (‘ajd da kažem) stari dobri Motorhead – čisti Rock and Roll!

5. Darktrhone – Dark Thrones and Black Flags

Fenriz je stvarno kVlt, šta više reći… Samo poslušajte prvu pjesmu, Winds They Called the Dungeon Shaker i sve će vam biti jasno.

4. Krv – Ponor

Krv očigledno ne zna za loš album – album Ponor je nešto sasvim suprotno od onoga što mu ime znači. Raw black perfekcija na ploči.

3. Heaven Shall Burn – Iconoclast

Već čujem povike tipa odkad ja slušam metalcore i sl… Ovo je za mene melodic death metal i to odličan! Još jedan konceptualni album na listi, a ako se kanite da li da ga preslušate – Awoken i Endzeit će vam biti sasvim dovoljni – ako vam se svidi početak albuma, svidjet će se i ostatak.

2. Silent Kingdom – Legends of an Old Grave

Treći studijski album najboljeg bh metal benda i ujedno i najbolji. Na drugom mjestu je samo iz razloga što je izašao pred kraj godine pa nisam imao dovoljno vremena da uživam u njemu. A uživati u Legendsu… je vrlo lako – počevši od najboljeg početka bilo kojeg albuma koji sam čuo u zadnje vrijeme (i to u jaaaaaaaako duuuugo vremena) – intro i Behold the Mountains samo su vrh ledene sante koju predstavlja ovaj album. Sante koja je ipak manja od prošlog albuma – album je skoro duplo kraći od Reflections of Fire-a, ali možda baš zato i malo slušljiviji – prebrzo završi i ostavlja slušaoca željnog još i još…

1. Death Angel – Killing Season

Neprikosnoveni vladar ovogodišnje liste, thrash metal kraljevi, thrash till death i šta sve ne – album koji valja od početka do kraja, bez ijednog suvišnog ili bezveznog dijela. Bay Area thrash metal u svojoj najboljoj maniri – upakovan u savršenu produkciju za 2008. godinu, album koji možete slušati “normalno”, a i sa uključenim shuffleom, valja kako god okrenete – Sonic Beatdown, God vs God, Noose, Dethroned, Soulless… ako nastavim onda ću morati napisati imena svih pjesama… Okeeeeej, mislim da sam vam već dosadio sa silnim pohvalama, pa će najbolje biti da se sam zaustavim…

I ima tu još albuma, svakako poslušajte novog Diplomtza, nikako ga nisam mogao ugurati u listu jer ne znam kako da ga strpam pod metal (a to mi je kao neko nepisano pravilo za listu), novi Volbeat, Vaderovu ODLIČNU kompilaciju XXV, švedske legende Dismember i Grave koji su izdali albume početkom godine (tamo nekad kad i Unleashed), zatim Keep of Kalessin – Kolossus (odličan black metal)… Odlična godina što se tiče albuma, nema šta :)

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI