The Gates of Slumber – Suffer No Guilt

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sumnjam da su američki doom metalci The Gates of Slumber poznati regionalnoj, ali i lokalnoj publici, pa reći riječ-dvije o ovom bendu nije na odmet. Trio je osnovan 1998. godine u američkoj saveznoj državi Indiana, a ime su posudili od benda Cianide i njihove pjesme “Gates of Slumber”. “…The Awakening” je njihovo debi izdanje iz 2004. godine, a najsvježije studijsko izdanje je album “Wretch” iz 2011. godine.

“Suffer No Guilt” nije novi album; to je njihov drugi album, nasljednik “The Awakeninga” koji je reizdan od strane Deepsend Recordsa 2012. godine u digipack CD formatu.

Zaista odličan album, vrijedan ponovnog izdavanja, “Suffer No Guilt” se može poimati i kao dobar uvod u svijet ovog benda jer pruža i kvalitetu i ideju. Ako volite bendove kakvi su Saint Vitus (posebno njih!), Orange Goblin, Black Sabbath, Candlemass, generalno tu cijelu branšu tradicionalnih doom metal bendova, ali i stoner metal, te heavy metal giganata (utjecaji na albumu su i više  nego čujni), vjerujem da će vam se The Gates of Slumber dopasti.

Dobra je stvar što bend ne bježi od buke i album sam je veoma, veoma živ i nimalo preproduciran, tako da vrijedi ganjati LP ukoliko LP postoji. I kad kažem doom metal, ne mislim da je ovaj album nužno spor, dijelovi istog upadaju u popriličnu brzinu, ali onaj slatki smor kojeg pružaju dumine, on ostaje.

Teški kad treba, lagani kad treba, sa dovoljno mijenjanja brzine da budu zadovoljni ljubitelji i heavy i sludge i doom metala, ne bježeći od postulata koje su postavili pioniri žanra, ali i dajući svoj pečat… The Gates of Slumber DERE!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: The Gates of Slumber
Ime izdanja: Suffer No Guilt
Izdavač: Deepsend Records
Godina izdanja: 2012
Website benda:  http://www.myspace.com/thegatesofslumber

Pročitaj i ovo:  Flogging Molly u Varšavi: Svjetlija strana života

 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI