The Day of The Beast – The Day of The Beast

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Čini se da u Virginiji cirkuliše nekakav čudan vazduh jer sve više i više bendova iz te američke savezne države počinje svirati thrash metal ili thrash metal sa određenim utjecajem drugih žanrova. Jedan od tih bendova je i The Day of The Beast.

Njihov istoimeni album je izašao za noviju izdavačku kuću Canonical Hours i definitivno nije album koji sam progutao na prvu. Tome u prilog ide i činjenica da sam još prošle godine od vlasnika CH-a dobio ovaj CD, te da sam ga više puta detaljnije preslušavao da bi upio sve što se nalazi na ovom albumu. Ako ste jedan od sličnih i izbacili ste album sa svoje liste, moj vam je savjet da mu pružite još jednu šansu. A onda još jednu i još jednu.

TDoTB kombinira thrash metal riffove sa utjecajima black metala. Reći da je ovo black thrash je daleko od istine ako black thrashom smatrate bendove kao što su Sarcofago. Album zvuči poprilično moderno, tako da vjerujem da će mlađa ekipa metalaca biti uveliko oduševljena ovim zvukom – ja lično preferiram prljaviji zvuk ako već neko kombinira black i thrash u jednu cjelinu.

No, ne dajte se zbuniti, ovaj bend je na albumu odsvirao sjajnih deset pjesama (i outro) u kojima, na svu sreću dominira thrash utjecaj, tako da će svi ljubitelji thrasha biti oduševljeni zaista hipnotički dobrim riffovima. Gitare su savršeno odsvirane i snimljene i pravi je užitak slušati ovo rezanje na dobrom razglasu.

Najslabija tačka ovog albuma je vokal. Meni jednostavno nije legao. Niti kriješti, niti vrišti. Svi znamo kako su zvučali Gerre iz Tankarda i Mille iz Kreatora, imam osjećaj da vokal pokušava zarobiti esenciju tog načina pjevanja i biti još više zao što mu, po mom neskromnom mišljenju, nije uspjelo – ili si to ili nisi.

Pročitaj i ovo:  Je'nostavno sarajevskaaa furka: Ezani i rokenrol

Vrijedi i napomenuti da je omot za album radio legendarni Joe Petagno. Ako ne znate ko je to, na krivoj ste stranici, posjetite dernek.ba.

Pravu vrijednost ovog albuma znati ćemo za par godina – za sada moram reći da je ovo jedan nedosadan, zanimljiv i moderan thrash metal album. Vrijedno slušanja u svakom smislu.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: The Day of The Beast
Ime izdanja:
The Day of The Beast
Izdavač:
Canonical Hours
Godina izdanja:
2008
Website benda:
http://www.thedayofthebeast.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI