Silent Kingdom – Reflections Of Fire (The Journey)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

I napokon, dođe i taj čas, krenuo sam na bijelom konju u veliki boj: recenziranje najnovijeg albuma Silent Kingdoma, koji se zove Reflections Of Fire (The Journey).

Mukotrpne dvije godine skladanja, pisanja muzike i tekstova su se definitivni isplatile. Mastermind benda (nafuraj se sad ako smiješ) Amir Hadžić i ekipa su nam donijeli bosansko hercegovačko metal remek djelo, album koji u najvećoj mjeri od svih BH muzičkih izdanja (sa svih polja) predstavlja Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju odličnih muzičara i zemlju bogate kulturne i historijske tradicije.

Za album sam emotivno vezan iz nekoliko razloga: ako predstavlja historiju moje zemlje, normalno je da predstavlja i mene, a pored toga, gledao sam kako nastaje ovo remek djelo, slušao sam dionice dok su bile svirane, i vidio sam svojim očima trud koji su Silentovci uložili u album.

Svi znamo ko je Silent Kingdom i njihovu sjajno kombinaciju black metala i muzičke tradicije Bosne i Hercegovine. Sevdalinka je ono što je usađeno i ukorijenjeno u BiH, a Silent Kingdom je jedan od bendova koji se ne stidi toga. Na ovom abumu se nastavlja priča započeta na Bloodlessu, prethodniku ROF-a. Ovaj put, na CD-u su se našla prava mala epska djela, koja su rođena u kraljevskoj atmosferi bosanske historije. SK po prvi put nam donosi lirike na bosanskom jeziku, što je za svaku pohvalu, zatim i ženske vokale (sjajna Larisa Gabrić), kao i gostujuće klavijature koje je odsvirao Goran Salković.

Amir Hadžić nije jedini muški vokal na ovom albumu, a ROF nije album koji odlikuje samo BM drečanje i vrištanje (da, znam da ružno zvuči): prekrasnu atmosferu na albumu upotpunio je i mladi (inače vokal sarajevskog benda Euthanasia) Mirsad

Pored sjajnog aranžmana i ubjedljivo trenutno najboljih gitarskih dionica BH metal muzike koje je odsvirao Amir Hadžić, ne smijemo zaboraviti spomenuti i čovjeka koji se zove Stefan Komljenović i koji je ovim albumom dokazao da može poderati guzove svakom bubnjaru u Bosni i Hercegovini, i parirati manijaku iz Scaffolda. Školski, tačno i precizno, mladi Komljenović je naprosto smrvio bubnjeve u sitne čestice prašine nudeći nam glatku double bass ludnicu, kao i odlične izmjene ritmova, gdje god je to bilo potrebno. Za sjajnu produkciju albuma (mastering je rađen u Češkoj) također je zadužen Stefan. Inače, kad bi sada birao dvojicu ljudi iz BiH koji će biti poznati kao Modern Talking, moj izbor bi bio Amir i Stefan :)

Pročitaj i ovo:  Lepra - Hellfire Madness: Infantilni, glupi thrash urlik

Album nam dolazi u dva izdanje: regularnom i duplom limited izdanju, koje nam donosi normalnu verziju albuma, a drugi disk je nevjerovatan multimedijalni CD sa svim điđa-miđama koje trebaju bilo kojem bendu da se svjetski predstavi (od nanovo snimljenih demo pjesama do sjajnih wallpapera).

Nemam riječi zamjerke na ovaj album, možda će nekome smetati dužina i kompleksnost pjesama, ali to je SK u svom najbolje izdanju. Iskreno, sumnjam da će se u 2006. godini pojaviti BH izdanje koje će nadmašiti ovaj album. Pošaljite ih na Evroviziju, ovo je Bosna i Hercegovina!

Kupite album, kupite original. www.silent-kingdom.co.ba

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Silent Kingdom
Ime albuma: Reflections Of Fire (The Journey)
Izdavač: Walk Records
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.silent-kingdom.co.ba
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI