Silent Kingdom i The Loudest Silence izdaju nove albume; evo dosad poznatih detalja

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović

Nakon što je 2016. godina bila plodonosna za sarajevske punkere iz grupa POPIK, Moca i Biznismeni i Das Ist Walter koji su objavili svoje debitantske albume, 2017. godina mogla bi biti godina u kojoj se sarajevska metal scena budi iz dugogodišnje hibernacije.

Nakon osamnaest godina postojanja i devet izdanja, sarajevska grupa Silent Kingdom je odlučila isploviti u žanrovski drugačije vode. Po njihovim riječima, dosadašnja kombinacija žanrova black metala i sevdaha im više nije pružala izazov.

Njihov novi studijski materijal nosi naziv “Where Secrets Meet” i još uvijek neobjavljeni album donosi značajne promjene u karijeri Silent Kingdoma. Osnivač grupe, gitarista i pjevač Amir Hadžić, inspiraciju za novi album pronašao je, između ostalog, u ostvarenjima sarajevske grupe Indexi.

“Uvijek sam spominjao to da mi je na prvom mjestu progres u muzici i razlog zbog kojeg sam počeo svirati gitaru nije bio da sviram obrade drugih bendova, već da izrazim sebe na neki način. Bend koji je najviše utjecao na mene kada je komponovanje u pitanju jesu Indexi i njihov album “Modra rijeka”. Malo ljudi zna da je kompletan [album Silent Kingdoma] “Reflections Of Fire” nastao pod direktnim utjecajem Indexa i njihovog načina komponovanja. Želio sam da tu filozofiju prenesem u svoju muziku i ako pažljivo poslušate jedan i drugi album primjetit ćete nevjerovatnu sličnost u strukturama pjesama.

Pjesma koja je najviše utjecala na mene je “Plima”. Bio sam klinac kada sam prvi put vidio singlicu “Povratak Džeka Trbosjeka i ostalog zla” i u potpunosti sam bio fasciniran nazivom i omotom. Što sam ozbiljnije pristupao muzici, to sam više shvatao značaj i kompleksnost “Plime”. Ovu singlicu još uvijek imam u svojoj kolekciji ploča”, izjavio je Hadžić.

Hadžić je vokalne dionice na novom albumu u potpunosti prepustio Mirsadu Rahiću Čupi, nekadašnjem pjevaču grupe Filling Silence koja je djelovala i pod imenom Euthanasia. Mirsad Rahić je otpjevao sve glavne vokalne dionice na albumu, a i ranije je gostovao na albumima Silent Kingdoma. Pored njega, na albumu pjeva i Azra Bulić koja je bila zadužena za back vokale, glavni vokal na jednoj numeri, te definisanje vokalnih dionica na numerama.

Album “Where Secrets Meet” specifičan je i po činjenici da će Silent Kingdom po prvi put na njemu objaviti pjesme otpjevane na našem jeziku – omjer je 50/50 u odnosu na pjesme otpjevane na engleskom.

Pročitaj i ovo:  Intervju: Rules - kad se sudare hardcore i Black Sabbath

Lista pjesama je:

1. San o snu
2. Alone
3. Daleko od sunca
4. Silence
5. Secrets
6. Slovo o danu
7. Memories of tomorrow
8. Beskraj

U julu je objavljen prvi singl “Alone”, dok je danas premijeru doživjela i pretposljednja pjesma na albumu “Memories of Tomorrow”.

Na albumu će gostovati i Morean iz grupa Dark Fortress, Alkaloid i Noneuclid, a album će objaviti kuća Darknagar Records.

2017. je i godina debitantskih ostvarenja. Grupa The Loudest Silence će nakon osnivanja 2010. godine objaviti svoje debitansko ostvarenje “Aesthetic Illusion”. Album atmosferičnog simfonijskog metala sniman je u Sarajevu, a na albumu će se naći 11 numera.

I The Loudest Silence je na albumu ugostio nekoliko gostujućih muzičara. Listu gostiju predvodi Mark Jansen iz grupe Epica koji je gostovao na pjesmi “Gallery of Wonders”.

loudestsilence_izvansvakekontrolecom

“”Gallery of Wonders” je duga, epska numera, što je upravo ono što mi se lično sviđa. Sadrži neke zaista lijepe melodije, bilo mi je zabavno pjevati. Finalna verzija pjesme zaista zvuči sjajno”, izjavio je Jansen koji je poželio grupi prosperitetnu budućnost i karijeru. Ostatak gostujuće postave je domaćeg porijekla, ali ništa manje važan i kvalitetan; Ajla Subašić odsvirala je flautu na dvije numere, Tatjana Romanić violu i violinu na dvije pjesme, Goran Dizdarević Grk gostovao je odsvirajući dionicu na akustičnoj gitari, dok je jedan od najpoznatijih gitarista svijeta Muris Varajić gostovao sa solo dionicom na istoj numeri sa Markom Jansenom iz grupe Epica.

Poznat je i spisak pjesama koje će se naći na albumu:

1. Illusion Aeternus
2. Redemption
3. Two Faced Ghost
4. Wood Nymph
5. Acheron
6. The Loudest Silence
7. Soul Reflection
8. Theatre Of The Absurd
9. Wake Up In My Dream
10. Gallery Of Wonders
11. The Loudest Silence (Through The Glowing Door)

The Loudest Silence trenutno pregovara sa više različitih izdavačkih kuća i uskoro bi trebali objaviti najnovije informacije o datumu izdavanja i izdavaču, dok je publika dobila priliku da posluša i trailer albuma koji sadrži po četrdeset sekundi svake pjesme.

The Loudest Silence je pored nastupa na domaćem tlu uspio u onome o čemu domaće metal grupe sanjaju: svirali su na binama prestižnih festivala Metaldays u Sloveniji i Wacken Open Air u Njemačkoj.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI