S U R V I V E – RR7349

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

survive_xxx

Relapse Records se ukrcao u vagon rock’n’roll izdavačkih kuća koje su prepoznale snagu i kvalitet modernizirane verzije elektronske muzike osamdesetih koja se često svodi pod zajedničko ime synthwave. Nisu prvi, a definitivno ni zadnji; primjera radi, finska metal kuća Blood Music ubija izdavajući neke od najpoznatijih umjetnika synthwavea kao što su Perturbator i GOST.

S U R V I V E su bili više-manje nepoznat teksaški synth duo sve dok njihove mistične kreacije nisu zavladale malim ekranima u Netflixovom serijalu “Stranger Things”. Fantastično koristeći synthove, dio postave S U R V I V E A, Kyle Dixon i Michael Stein, uspješno su dočarali osamdesete ili barem današnju viziju osamdesetih. Njihov četvrti album “RR7349” (kao i na ranijim materijalima, naslovi albuma su kataloški brojevi izdanja) dospio je pod lupu publike upravo zbog serijala za koji je duo skladao muziku. Napokon, reći će poznavatelji S U R V I V E A – i biti u pravu.

Poslušavši album, zaključio sam da će oni koji očekuju ponovljenu formulu “Stranger Thingsa” ostati kratkih rukava. Ipak, ne treba žaliti jer kvalitet S U R V I V Eovog zvuka nije doveden u pitanje njihovim eksperimentisanjem sa idejama. Prije svega, grupa je sačuvala dobar dio muzičkog identita koji su demonstrirali na Netflixovoj seriji, ali je otišla i dalje. Prisustvo još dva člana i nekolicine dodatnih synthova omogućilo je čudnovatu višeslojnost muzike. Eksperimentisanje je uspješno, kompozicije su aranžmanski, idejno i zvučno kompliciranije od onoga što smo čuli u serijalu braće Duffer, a rezultat je atmosferičan album čije idejne granice nije lako odrediti. Usudim se reći da S U R V I V E ovaj put puno više igra na cyberpunk i SF kartu nego na ovozemaljski horor. “RR7349” u trenucima zvuči kao radovi Johna Carpentera, dok u onim drugima sija sjajem Tangerine Dreama. Prevedeno na rječnik naroda – valja.

Pročitaj i ovo:  Velahavle - 22:22: Soundtrack sarajevskih ljetnih noći

“RR7349” je hladan, ali i sjetan album, krcat elektronikom prošlog vijeka koja pomaže da koridori zaboravljenih stanica na rubovima svemira vašeg uma ožive novim životima i njihovim pričama. Ovo je muzika za slušalice i trenutke koje ne trebate dijeliti ni sa kim.

S U R V I V E – RR7349
2016 / Relapse Records
Website benda

 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »