Rocking Corpses – Rock’n’Rott

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Još od Entombeda i presjajnog “Wolverine Bluesa” postoji tendencija da se umiješa u ukusnu čorbu osnova rock’n’rolla, troakordna budalaština koja je usko povezana sa bluesom, i najžešći oblik heavy metala – death metal.

Neki su to uradili odlično, neki dobro, a većina loše jer većina zaboravlja da je za sviranje rock’n’rolla potrebno ne podcjenjivati tri akorda, kao posjedovanje mnogo znanja i umijeća da sa tri data akorda napraviš čudo. Ko ne vjeruje, Motorhead i The Ramonese na preslušavanje. Vidio bi vas ja nakon dvadeset godina karijere. Gore navedeno je možda i razlog što nisam bio pretjerano oduševljen idejom albuma “Rock’n’Rott” finskog benda Rocking Corpses— sve dok album nisam čuo.

A kad sam ga čuo, došlo je do salve oduševljenja jer su mlađahni Finci na svom debitantskom ostvarenju uspjeli da naprave čudo – da zaista na ukusan i zabavan način spoje rock’n’roll i death metal. A kako? Većina bendova koja radi tu vrstu kombiniranja napravi grešku u tome što misle da je dobro odsvirati rock’n’roll riff sa  death metal distorzijom (jedan je Entombed, ne valja pretjerivati). Rocking Corpses ne pravi tu grešku – njima je jedna traka u pjesmi death metal, a druga rock’n’roll/blues sa pripadajućom distorzijom. Samim tim, Corpses zalaze u eru eksperimentisanja sa distorzijama, tj. zvukom i ne boje se biti drugačiji, što je i više nego pohvalno.

Pjesme kao što je “Necropolis” donose rock’n’roll solo dionice, teško, krkansko death metal pjevanje strofa, ali i super pjevljive i pamtljive, clean refrene u maniru svih onih slatkih finskih bendova koje lafo niko ne sluša, a većina im se divi kako uspijevaju napraviti dobru i slušljivu stvar. I ova stvar je tipičan primjer zvuka koji gaje Rotting Corpses.

Pročitaj i ovo:  Je'nostavno sarajevskaaa furka: Ezani i rokenrol

“925” je po meni najfenomenalnija pjesma albuma. Sa minimalnim utjecajem death metala u vidu growl back vokala na strofama, ova rock’n’roll budalaština tekstualno ljude satrane od strane kapitalističkog sistema predstavlja kao zombije na perfektan način. Poslušajte jedno jutro kad se budete vozili gradskim prijevozom na posao ili u školu i sve će vam biti jasno.

Sa ovakvim debitantskim ostvarenjem, Rocking Corpses su stekli svog prvog obožavatelja u Bosni i Hercegovini. Album koji vrijedi, bend koji vrijedi – šta čovjeku više treba od mid-tempa, rock’n’rolla, stare škole death metala i albuma koji je lirički stopostotno inspirisan zombie tematikom?

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Rocking Corpses
Ime izdanja: Rock’n’Rott
Izdavač: Abyss Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: www.rockingcorpses.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

%d bloggers like this: