Rob Zombie – The Zombie Horror Picture Show

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

robzombie_dvd

Rob Zombie je jedan od onih umjetnika koji vam daju dovoljno dobrih razloga da ga ili volite ili mrzite. Ili u mom slučaju, da ga mrzite i volite u isto vrijeme. Zombie se čak i ne ograničava na to da je, recimo, dobar u muzici, a loš u filmovima, njegova djela variraju ne od formata, već od komada do komada. U muzici je Zombie sjajan frontmen, zanimljiv umjetnik, najvjerovatnije jedini istinski Alice Cooper njegove generacije. U filmu – “Lords of Salem” je psihopatsko remek-djelce puno sjajnih momenata dok je Zombiejeve nanovo snimljene “Noći Vještica” najbolje zaobići u širokom luku ukoliko volite da vam sadržaj želuca ostane tamo gdje mu je mjesto. U želucu.

Pošto je Rob Zombie umjetnik koji inkorporira žestok vizuelni element u svoje radove, postavlja se pitanje kako to da ranije nije snimljen jedan ovakav koncertni DVD. Možda jednostavno nije bilo dovoljno interesovanja ili podrške od strane izdavačke kuće. Zombie je čak izjavio da je razlog njegova želja da se ne vraća nazad, kad odradi koncert, odradio ga je i ne želi ga gledati ni slušati opet. No 2014. godina će ostati upamćena kao godina kada je Rob Zombie objavio svoj prvi koncertni film za koji on sam potpisuje režiju.

“The Zombie Horror Picture Show” (ako vam moram napisati na šta je referenca, onda ne znam šta radite ovdje) je osamdeset-i-kusur minutni snimak Zombijeva dva nastupa u Houstonu i Dallasu prošle godine, za vrijeme Mayhem Festival turneje. Film se čini kao jedan koncert, no u pitanju je profesionalno montiranje, te ćete razlike u snimcima primjetiti na jedvite jade jedino ako tražite položaje publike iz momenta u moment.

Rob Zombie, gitarista John 5, basista Piggy D. i bubnjar Ginger Fish su bili očigledno veoma dobro raspoloženi za vrijeme snimanja ova dva nastupa jer DVD frca od energije. Nije samo do članova benda i liste koja se sastojala od pjesama iz svih faza Zombiejeve karijere, uključujući i hitove iz White Zombie faze, već i do činjenice da se u svakom slučaju nešto dešava na bini. Nastup je krcat vizuelnim elementima – na velikim ekranima emitiraju se snimke iz Zombiejevih filmova, spotova, kao i dodatni vizuali. Bina mijenja izgled iz momenta u moment, lete baloni, konfete, čak i lažni snijeg. Naravno, Zombie ponovo odaje počast trashulow budgetu kroz pojavljivanje različitih animatronics likova kakvi su roboti na bini.

Svjetlo je savršeno, zvuk je sasvim dobar i na dobar način dočarava živi nastup Zombieja i ekipe, a po meni ovo DVD izdanje ima samo dva negativna elementa; kao i uvijek, Zombie je poprilično pretjerao sa efektima na videu. U očiglednoj želji da DVD izgleda kao nešto što je nastalo sedamdesetih, na publiku se svako malo aplicirao jedan od onih iritantnih Instagram lo-fi efekata i oči ti otpadaju od toga, dok je sa druge strane bend u punoj HQ snazi. Snimke publike su također poprilično iritantne, zanemarivši gole dojke mlađih i starijih američkih građanki, u više navrata imam osjećaj da pola publike apsolutno nema pojma koga gleda i sluša uživo i to zna pokvariti dojam tu i tamo.

Nažalost, čini se da je fokus autorima bio samo na snimanju koncerta, ali ne i na dodacima uz DVD, tako da ćete uz DVD izdanje pronaći samo galeriju slika. Ne znam šta je koštalo uz prvi oficijelni DVD snimiti i neki intervju, možda making-of ili staviti i dodatne spotove iz bogate Zombiejeve karijere.

Kad saberem i oduzmem, uz nekoliko falinki, “The Zombie Horror Picture Show” predstavlja najvjerovatnije najbolje iskustvo gledanja nastupa Roba Zombieja uživo bez potrebe da izađete iz svoje dnevne sobe. Jako dobar nastup(i) na kojima je dokazao da je zaista dostojan titule nasljednika Alice Coopera. Šta će car shock rocka (ovdje mislim na Alice Coopera) imati ponuditi ove godine na svom živom DVD izdanju “Raise The Dead – Live From Wacken”, ostaje da vidimo.

(napomenuo bih da je očigledno namjerno i apsolutno bespotrebno trailer podignut na Youtube servis u niskoj i lošoj rezoluciji)

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI