Report: New School Meets The Old School

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Klub Kuk, Sarajevo – Evading Downfall (SA) , Grudge (VI) i Machines of Hate (SA), 22/3/2008

Slike sa koncerta pogledajte ovdje.

Evading Downfall je na svojoj oproštajnoj svirci (za jedan duži vremenski period, naime Andrej, vokal benda, ide studirati audio inžinjering u Sloveniju) je u subotu u klubu Kuk ugostio sarajevske death metalce (tačnije rečeno metalca Emira, jer sa njim u bendu sviraju Alex i Faruk iz ED-a) Machines of Hate i visočki Grudge.

I nakon sedam dana opet smo imali priliku vidjeti Machines of Hate, ali niko se nije žalio, naprotiv, hoćemo još! Prva reakcija na njihovu svirku bila je zamjerka – zašto samo tri pjesme, ali vrijeme je bilo ključni problem. Nema veze mislim, neka rade ljudi, tu su, ne idu nigdje, svirat će opet… Sve što je Sharan rekao za MoH u reportu sa promocije Ponora važi i ovdje – ODLIČAN Death Metal, a sada ih možete i poslušati na oficijelnom MySpaceu benda – www.myspace.com/machinesofhate, što nije bio slučaj prije sedam dana, a nadamo se da će uskoro osvanuti i koja nova pjesma.

Nakon Mašina na binu (tačnije rečeno: na sredinu) Kuka izlaze Visočaci – Grudge. Eh sad, na plakatu je pisalo Thrash Metal ako se ne varam, a ja sam u subotu navečer otkrio novi žanr (ili barem tako mislim)… Taj bend je toliko ZUJAO, ali ONO BAŠ, da sam skontao da sviraju Noise Thrash – i to mi se nije nimalo svidjelo. Ljudi su svirali nekoliko svojih pjesama i jako puno obrada – što i ne bi bilo loše da nisu ZUJALI (još jednom napominjem, a vjerovatno nije zadnji put). Svirku su počeli sa Violent Revolution, pjesmom Kreatora, pjesmom koju sam poznao po refrenu, nakon toga su svirali (neki bi rekli: uništili) i mnoge druge klasike: Metallica – One i Creeping Death, Slayer – Angel of Death (mislim – ovu pjesmu nikako nisam mogao prepoznati – Sharan je poprilično siguran da su svirali ”South of Heaven”), Pantera – nešto od njih (”Domination”, Dženo…op. Sharana), a od solaže sam čuo jednu notu tri puta. I mnogo ZUJANJA. Mislim da o njihovoj svirci dovoljno govori to što sam jedva prepoznao Powerslave, obradu Iron Maidena, benda koji mi mnogo znači… Ukratko, ako me neko pita da opisem Grudgea na osnovu ove svirke reći ću – kao loša kaseta iz ’92 koja je mnogo stajala na suncu… Ali svaka čast momcima, doveli su dosta raje iz Visokog, samo nek’ malo poprave svirku i smanje ZUJANJE.

Pročitaj i ovo:  Clutch - Sunrise on Slaughter Beach: Izvrsnost je dosegnuta

I onda – zvijezde večeri i miljenici sarajevske “nju brid ocam” publike – Evading Downfall :) Vidi se da ih raja voli – pjesme sa EP-a svi pjevaju uglas, raja se konstantno šuta, svi uživaju. Pjesme kojih nema na EP-u, kako one koje smo već čuli (kao npr. As The Ashes Burn) tako i one koje dosad nismo, zvuče odlično. Također imaju jednu pravu metalcore pjesmu sa vokalom Aestetic Empathya (ex-Kursk), Samirom. Apsolutni vrhunac svirke bio je na pjesmi For the Birth of a New Tomorrow i naravno na samom kraju nastupa kada su odsvirali Fury Awaken. Vidi se da momci konstantno rade i vježbaju (sad mi je žao što im nisam otišao na probu prošle sedmice, ali hajd’, biće valjda prilike).

I umalo da zaboravim – 22:40, Evading završava svirku kad dolazi Emir, uzima bas i ne da Faruku i Alexu da odu pošto su imali fore da završe sa sviranjem do 23:00:) U tom trenutku niko nije bio sretniji od mene, Mašine sviraju još dvije pjesme i ostavljaju raju željnu još dobrog Death Metala. Do iduće svirke

Dženan Suljević
Dženan Suljević
Dženan je pod ISK zastavom proveo najviše vremena na poziciji urednika ISK radijske emisije. Povremeno piše za ISK Web Magazin i posjeduje mnogo više konzola nego slobodnog vremena.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »